Hristos, prietenul pacatosilor

Hristos, prietenul pacatosilor Mareste imaginea.

Hristos S-a aratat in aceasta lume ca prieten al pacatosilor: “N-am venit pentru cei drepti, ci pentru cei pacatosi, ca nu cei sanatosi au nevoie de doctor, ci cei bolnavi”. Plecand de la aceste cuvinte nu putem sa nu ne intrebam: oare pe Dumnezeu nu-L intereseaza decat o categorie de oameni?

Raspunsul sta in adevarul ca pentru Dumnezeu nu exista “o parte”, ci numai intregul. Hristos a venit pentru intreg neamul omenesc, a venit sa vindece firea omeneasca. Asta inseamna ca in fata lui Dumnezeu nimeni nu este drept. Nimeni nu a marturisit si nici nu poate spune ca se poate mantui fara Hristos.

Noi ne consideram drepti, raportandu-ne la cei din jur. Dar aceasta raportare nu face decat sa ne asemene fariseului, care ii multumea lui Dumnezeu ca nu se aseamana cu ceilalti oameni: rapitori, nedrepti, etc. Sigur, poti sa nu fi rapitor si nedrept, insa pacatele nu se rezuma doar la cele amintite. Ce inseamna a te considera drept? Inseamna a le descoperi semenilor mandria.

Oare de ce s-a intors mai indreptat vamesul la casa sa? Pentru ca s-a coborat in el, si s-a raportat pe sine la Dumnezeu si nu la semeni.

Nu trebuie sa ne dorim sa iesim in evidenta, ci trebuie sa fim smeriti. Smerenia este calea ce duce spre vederea pacatului. Dumnezeu nu poate locui in omul care se crede lipsit de pacat. Un sfant se ignora pe sine, el nu stie niciodata ca este sfant. Dimpotriva, sfantul are constiinta celei mai mari pacatosenii. A spune unui om cu o viata placuta lui Dumnezeu ca este sfant, e o jignire. In acest sens imi amintesc de marturia Parintelui Teofil Paraian, care spunandu-i Parintelui Serafim de la Sambata de Sus, “Parinte dumneavoastra sunteti ca un sfant”, acesta i-a raspuns: “Taci ma ca te bat, nu mai vorbi asa”.

Ajungem la sfintenie cunoscand instrainarea noastra de Dumnezeu. Deci, sa nu credem ca tinzand catre sfintenie, ne dam seama cum inaintam si cand atingem sfintenia. Cand stai in fata lui Dumnezeu, te vezi pacatos. Si paradoxal, pe masura ce inaintezi in desavarsire, inaintezi si in vederea pacatelor. De aceea ceri neincetat iertare, caci iti vezi nimicnicia.

Cand vom avea constiinta, precum Psalmistul David, ca "pacatul meu inaintea mea este pururea" (Ps. 50, 5), avem sansa de a deveni prieteni cu Hristos.

Adrian Cocosila

 

 

Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2012

Vizualizari: 5876

Voteaza:

Hristos, prietenul pacatosilor 0 / 5 din 0 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

  • Vasa NastaPostat la 2010-02-15 14:56

    Dumnezeule, Dumnezeule milostiv fii mie pacatoasa de Vasilica, ca pacatul meu inaintea mea este pururea! Amin.

  • Andrei MarinPostat la 2010-02-09 21:32

    domne ajuta, toti crestini si nu in ultimul rind pe cei care se ostenesc la acest site.

  • Mircea Suta Postat la 2010-02-09 00:44

    Dragii mei, Stim cu totii ca plata pacatului este moartea ! Din marea Sa Mila si Dragoste pentru noi, Domnul nostru Iisus Hristos, ia pacatele noastre asupra Sa pentru a ne lasa noua timp de pocainta ! Altfel pacatele ne-ar omori pe loc. Pe Mintuitorul pacatele noastre Il rastignesc pe cruce. Hristos inviaza cind iertam sau ne cerem iertare... DOAMNE AJUTA ! Mircea

  • mihaela stoicaPostat la 2010-02-08 14:37

    Frumos articol,dar eu cred ca Iisus,si-a dat viata ptr pacatele noastre,ptr .a ne salva,ptr a ne da viata vesnica!desigur ,nu doar pentru o categorie de oameni,ci pentru toti.oare exista om fara de pacate ,ca sa putem zice ca exista sau a venit numai ptr niste categorii de oameni?in fata nasterii si a mortii toti suntem egali,nu?adica nu avem scapare,si atunci ce ne ramane decat credinta in Dzeu,in viata vesnica alaturi de el?rugaciunea este calea spre Dzeu,faptele bune si postul...oricum cine are credinta in Dzeu nu este singur si desigur evita pacatele{faptele rele} pe cat este cu putinta...si prin cainta adevarata ai vor fii iertate,dar evident nu trebuie repetate in speranta ca Dzeu e bun si iertator.cu stima,va doresc un post fara ispite,si sanatate!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE