Transfigurarea timpului

Transfigurarea timpului Mareste imaginea.

In fiecare epoca, oamenii au dorit sa masoare, sa urmareasca, si sa confere valoare timpului, si, daca este intr-adevar posibil, sa-i depaseasca limitele. Despre acest lucru ne vorbesc monumentele civilizatiilor lumii, precum si unele notiuni ce au fost formulate cu privire la ele.

Pentru popoarele nebiblice si in religiile pagane, au luat nastere perpective mitologice cu privire la sacralitatea si proprietatile ciclice ale timpului. Astfel, s-a nascut conceptul regenararii timpului (ciclicitatii timpului). Aceasta este viziunea predominanta in gandirea greaca antica.

In perioada pre-crestina a luat nastere o varietate de cicluri ale sarbatorilor. Prima zi a fiecarei luni, prima zi a anului, echinoctiile, solstitiile, si alte evenimente importante care au devenit prilej de sarbatorire. In Vechiul Testament, sambata, Sabatul, ce era legat de cea de-a saptea zi a creatiei cand Dumnezeu S-a odihnit “de toate lucrurile Sale”, a dobandit un profund simbolism sarbatoresc. Numarul sapte, considerat in ciclul saptamanal, simbolizeaza finalizarea creatiei si, in acelasi timp, timpul profan al saptamanii.

Insa fomalismul religios al zilei de Sabat, ca si al celorlalte sarbatori, le-au rezumat mai ales la continutului lor omenesc. De aceea, Cuvantul lui Dumnezeu, prin Prorocul Isaia era mustrator: “Lunile noi, zilele de odihna si adunarile de la sarbatori nu le mai pot suferi. Insasi praznuirea voastra e nelegiuire! . Invatati sa faceti binele, cautati dreptatea, ajutati pe cel apasat, faceti dreptate orfanului, aparati pe vaduva! (Is. 1, 13).

Biserica a mutat punctul central de pe sambata pe duminica, ce este deopotriva prima si cea de-a opta zi a saptamanii, cea care deschide calea catre Imparatia lui Dumnezeu. Astfel ziua principala a invierii a devenit “pastele saptamanal”.

Pentru crestini, lunile, anii, secolele si mileniile, se afla in mainile lui Dumnezeu cel Atotputernic. El este Cel ce conduce timpul catre vesnicie, intrucat El este fara de inceput si vesnic. Scriptura ne invata: “ Intru inceput Tu, Doamne, pamantul l-ai intemeiat si cerurile sunt lucrul mainilor Tale; Ele vor pieri, dar Tu ramai, si toate ca o haina se vor invechi; Si ca un pe un vesmant le vei strange si ca o haina vor fi schimbate. Dar Tu acelasi esti si anii Tai nu se vor sfarsi".  (Evrei 1, 13).

In calendarul bisericesc, sunt subliniate toate aceste acte ale mantuirii prin care Dumnezeu a venit in istorie pentru rascumpararea neamului omenesc. Nasterea, Taierea Imprejur, Intampinarea Domnului, Botezul, Schimbarea la Fata, Rastignirea si Invierea, sunt traite ca evenimente prezente. Noi celebram deasemenea amintirea prietenilor lui Hristos: sfintii, dreptii, prorocii, apostolii, mucenicii, ierarhii, si noii mucenici care au placut lui Dumnezeu si i-au iubit pe semenii lor in vremuri intunecate si dificile.

Biserica manifesta ceea ce Dumnezeu a savarsit pentru creatia Sa, insa, de asemenea, ceea ce oamenii pot dobandi cand sunt iluminati de Duhul Sfant si inspirati de dragostea lui Dumnezeu. Chiar atunci cand crestinii ureaza “Multi si fericiti ani!”, ei nu considera timpul ca fiind zeul suprem. Ei il considera ca fiind un timp pentru luptele cele duhovnicesti, desi se roaga ca restul vietii lor sa il petreaca in pace si pocainta.

Prin prezenta Mangaietorului, in prezent, ne pregatim pentru participarea in Paradisul iubirii dumnezeiesti. Oamenii care isi incredinteaza vietile lor in mainile lui Dumnezeu si pazesc poruncile Lui nu se tem de viitor. Acestia sunt inspirati de credinta prorocilor, a apostolilor si a sfintilor din trecut, se lupta pentru a dobandi experienta dragostei in prezent si pentru a obtine o nadejdea vie a participarii la Imparatia si slava viitoare. Atunci acestia se pot intoarce catre El, Cel ce este “Alfa si Omega, cel dintai si cel de pe urma, inceputul si sfarsitul”, si sa-I spuna “Da, vino Doamne Iisuse” (Apocalipsa 22, 13).

Parintele Vasilios Kalliakmani

Traducere Radu Alexandru

.
Pe aceeaşi temă

03 Ianuarie 2014

Vizualizari: 1458

Voteaza:

Transfigurarea timpului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE