Valea Plopului - asezamant al iubirii crestine

Valea Plopului - asezamant al iubirii crestine Mareste imaginea.


Valea Plopului - asezamant al iubirii crestine

Asociatia Pro Vita si lupta unui preot ortodox roman pentru viata

Asociatia Pro-Vita este o organizatie neguvernamentala si non-profit cu sediul in Valenii de Munte, judetul Prahova, infiintata prin sentinta civila nr. 1/20.01.1994, emisa de Judecatoria Valenii de Munte in baza Legii nr. 21/1924.

Asociatia a fost infiintata de preotul Nicolae Tanase si preoteasa Maria Tanase si cuprinde asociati, angajati permanenti si voluntari de diferite profesii - ingineri, arhitecti, preoti, profesori, tarani, artisti, studenti, functionari, medici.

Asociatia a fost creata pentru a structura si a da o forma legala unei activitati inceputa cu ani in urma, de salvare de la disparitia materiala si recuperare psihica si morala a unor copii aflati la marginea societatii si refuzati de aceasta.

Obiectivele principale ale asociatiei sunt: derularea de programe de asistenta sociala adresate copiilor abandonati si tinerelor mame singure in sistem de plasament familial sau mixt; salvarea de la disparitie, recuperarea fizica, psihica si morala si reintegrarea copiilor strazii sau copiilor abandonati in spitale; sprijinul pentru integrarea in viata comunitatii a tinerilor peste 18 ani nevoiti sa paraseasca orfelinatele; lupta impotriva avortului in conformitate cu principiile crestin-ortodoxe.

Numarul total de asistati - in continua modificare - este in acest moment de 216 persoane, din urmatoarele categorii: copii rezultati in urma renuntarii la avort si lasati spre ingrijire asociatiei, in conditii de confidentialitate deplina, pe o perioada mai mica sau mai mare de timp; copii din familii cu mari probleme sociale adusi de mame pentru o perioada temporara; copii abandonati in spitale cu deficiente in curs de recuperare prin plasarea in mediu familial; copii ai strazii recuperati si in curs de reintegrare; tineri alungati din orfelinate dupa implinirea varstei de 18 ani, resocializati si implicati in activitati lucrative; gravide sau mame alungate de familiile lor si ocrotite pana la rezolvarea situatiei personale; copii rezultati din viol.

Asociatia asigura de asemenea protectie copiilor cu probleme materiale din zona comunei sau din tara, prin oferirea zilnica de mese calde si organizarea de tabere gratuite anuale, cu sprijinul satenilor din partea locului sau din alte parohii din tara, in spiritul crestin ortodox si traditional romanesc.

Activitatea se desfasoara in satele Valea Plopului si Valea Screzii, comuna Posesti, judetul Prahova, intr-un sistem mixt: copii incredintati in plasament familial spre crestere, unor familii din sat; copii gazduiti in casa parohiala si ingrijiti de personalul asociatiei si de voluntari; asistenta pentru gravide, respectiv lehuze alaturi de nou-nascuti.

Activitatea Pro Vita se desfasoara dupa un model unic de rezolvare in Romania a problemelor copiilor dezavantajati social.

Parintele Nicolae Tanase - vrednic traitor al iubirii crestine

Parintele Nicolae Tanase, casatorit si tata a 6 copii, este preot intr-un sat din Romania, si anume Valea Plopului. Parintele deserveste de asemenea si un sat din apropiere, Valea Screzii.

In anul 1990, Parintele Nicolae Tanase a inceput lupta sa impotriva avorturilor prin predicare. Unele tinere renunta sa avorteze, dar nu-si pot permite un copil din motive social-economice. Pentru aceasta, Parintele Nicolae infiinteza in anul 1994, asociatia Pro Vita - Pentru Viata. Asociatia infiintata de parintele Nicolae ii primeste in grija ei pe acesti copii, pentru un timp sau definitiv, dar ea primeste de asemenea si copii orfani sau copii ai strazii.

Mamele care isi lasa copilul aici pot sa-l ia din nou acasa, ceea ce se intampla uneori dupa doi-trei ani, cand situatia lor sociala le permite acest lucru. Asociatia pastreaza contactul cu mamele, pentru a le ajuta sa-si creasca copiii.

Asociatia Pro Vita numara la ora actuala mai multe case pentru copii. Dar Parintele Nicolae a pus la contributie si pe enoriasii sai. In fata afluxului important de copii - pe care ii gaseste abandonati la usa sa - parintele ii incredinteaza familiilor din parohia sa. Aceste familii de multe ori au deja mai multi copii, pana la sase; dar mai gasesc inca dragostea pentru a creste pana la inca alti patru copii. In conditiile actuale din Romania, acesta este un adevarat eroism.

 

La Valea Screzii, Parintele Nicolae a construit un asezamant care, pe langa locuinta, cuprinde un dispensar medical si o biserica, o brutarie si un staul. In acest centru locuiesc deja copii, adolescenti si tineri; la varsta de 18 ani, tinerii trebuie sa paraseasca orfelinatele de stat si ajung de multe ori in strada. Parintele Nicolae a scos din subsolurile Bucurestiului, mame tinere cu copiii lor.

Parintele Nicolae se bate pentru viata, inteleasa ca dar de la Dumnezeu. Se bate pentru viata poporului roman si viitorul sau. La marea emigratie datorata situatei politico-economice din tara, se adauga trista realitate a comertului cu copii romani, nu totdeauna orfani, cumparati de catre unii straini din tarile occidentale, comert pe care Parintele Nicolae il denunta fara menajamente pana in fata tribunalelor.

Parintele Nicolae anima de asemenea si doua mici tipografii. Una dintre ele editeaza scrieri despre Ortodoxie, pentru profitul parohiei de la Valea Plopului, unde biserica Sfintii Arhangheli este neterminata. Cealalta editeaza lucrari impotriva avorturilor si in favoarea vietii, pentru profitul asociatiei Pro Vita. Parintele a participat si la emisiuni pe aceasta tema de la televiziuni din Romania si din strainatate.

Parintele Nicolae este o personalitate remarcabila. In septembrie 2000, Parintele Philippe Cales a avut ocazia sa intalneasca in Romania, un preot teolog care-l cunoaste bine pe Parintele Nicolae. Acest preot i-a adus de trei ori Sfanta Impartasanie Parintelui Nicolae pe patul de moarte. Intr-adevar, in timpul comunismului, s-a atentat la viata sa de trei ori, datorita activitatii sale religioase. Parintele Nicolae si sotia sa Maria au fost gasiti intr-o noapte aproape morti pe strada, in urma unui "accident" simulat. Au fost la un pas de moarte, dar cu ajutorul unor prieteni medici au reusit sa scape cu viata. Si astazi mai pastreaza sechele de atunci.

Acest lucru s-a intamplat deoarece Parintele Nicolae mobilizase oamenii din satul sau pentru construirea unei biserici, "Sfintii Arhangheli", ceea ce era interzis. In fiecare noapte, unii oameni lucrau in timp ce altii stateau de paza. Cand Militia aparea, toata lumea disparea. Dar biserica a fost construita, o mandrie pentru Valea Plopului. Parintele s-a mai compromis si cu editarea si difuzarea unor carti religioase, ceea ce era de asemenea interzis. Astfel, acest teolog il considera pe Parintele Nicolae drept un martir si un staret.

Valea Plopului si Valea Screzii - sate in transformare pentru ocrotitrea copiilor saraci si orfani

Constructia asezamantului Pro Vita, pentru cresterea atator copii readusi la viata, are loc in satele Valea Screzii si Valea Plopului din judetul Prahova, Romania. Printre alte asezaminte infiintate pentru ocrotirea saracilor, aceasta fundatie are un caracter mai deosebit, mai ales pentru crestini.

Intr-adevar, reconstructia acestor sate in jurul bisericii, care este centrul lor, ne aminteste intr-atat Sfanta Evanghelie, unde il vedem pe Domnul nostru Iisus Hristos inconjurat de saraci, dand viata, vindecand, iertand, inmultind painile.

Parintele Nicolae Tanase a trezit un adevarat elan de solidaritate printre sateni, unde oamenii saraci se ingrijesc de alti saraci. Este un asezamant cu radacini adanci in valorile Evangheliei, unde cel sarac, cel mic se afla in centrul atentiei tuturor. Aceasta vedem la Valea Screzii si Valea Plopului, o lume noua in care dragostea este lege si unde cei saraci sunt considerati, ei care sunt destinati sa umple Imparatia lui Dumnezeu.

Parintele Nicolae nu refuza niciodata pe nimeni, e mereu cu usile deschise, lasandu-se in grija lui Dumnezeu si primind pe toti cei care vin sau sunt adusi la el. Si Dumnezeu il ajuta, caci Pro Vita nu primeste nici o subventie de la stat. Parintele Nicolae are ce sa le dea copiilor de mancare astazi si maine, dar nu stie ce va avea poimaine. Fiind om credincios, el se roaga la Dumnezeu care, din inaltul Cerurilor, este miscat de acest preot care se zbate pentru a hrani copiii, frati ai lui.

Dar ceea ce este de admirat, este si faptul ca Parintele Nicolae a stiut sa-si mobilizeze enoriasii. Multe familii cu multi copii, care sunt si ele sarace, accepta in sanul lor inca unul sau mai multi copii abandonati. Este cu adevarat foarte frumos. Parintele Nicolae, ca preot, isi duce astfel enoriasii pe cai binecuvantate. Pentru a ajuta aceste familii, Parintele a construit o brutarie comunitara impartindu-le painea cand este posibil, ajutand si persoanele benevole care se ocupa de copii si tin atelierele de croitorie, broderie, tamplarie si de pictura de icoane pe sticla.

De curand, oamenii din sat cu numele de "Gheorghe" - care sunt destul de numerosi - au construit o mica biserica "Sfantul Gheorghe" pentru copii. Aici Parintele ii aduna pe copii pentru a-i invata notiunile elementare crestine. Aceasta este o biserica mica, aflata in centrul satului Valea Plopului, usor de incalzit, unde toate scaunele sunt mici, totul este mic, caci totul apartine copiilor.

Toate aceste locuri comunitare dau satelor Valea Plopului si Valea Screzii un aspect evanghelic deosebit. Aici, iubirea si compatimirea celor aflati in nevoi, adica virturile crestine de baza, sunt la ele acasa.

Pro Vita - asociatia pentru copiii nascuti si nenascuti

Pro Vita este o asociatie ortodoxa de binefacere, fara scop lucrativ, neguvernamentala, non-profit potrivit decretului no1/20 din ianuarie 1994. Cu sediul central la Valenii de Munte, potrivit acordului no 1625 al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, scopul sau este de a pune in practica lupta impotriva avorturilor, din cadrul Miscarii Sfantul Brancoveanu pentru ocrotirea vietii, potrivit principiilor crestine ortodoxe.

Asociatia ajuta si copiii din sat si din imprejurimi ale caror familii au greutati financiare, prin punerea la dispozitie a unei mese calde in fiecare zi, prin organizarea de tabere gratuite, toate acestea cu ajutorul gospodarilor din sat sau al altor parohii din imprejurimi, in spiritul crestin ortodox si al traditiei romane.

Asociatia evolueaza mereu datorita numarului crescand de cereri pe care le primim. Angajatii nostri - Tatiana Samoila, inginer, Iuliana Hattel, asistenta sociala, si persoanele care lucreaza la bucatarie, la ingrijirea copiilor, la curatenie, etc. - sunt ajutati de tinerele care au crescut in orfelinate, unde au invatat sa se ocupe de copii si de gospodarie.

 

De asemenea, multe persoane voluntare lucreaza in sat sau in afara pentru a strange bani si donatii in natura, pentu a face publicitate sau a organiza actiuni de binefacere.

Asociatia are cateva terenuri date de primarie, cateva case taranesti in proprietate sau cu chirie, mobila, echipament de bucatarie, sanitare, etc., care provin din donatii sau sunt cumparate de noi, o tamplarie achizitionata prin munca noastra, un atelier si material de sculptura pentru fabricarea de obiecte religioase, doua cuptoare de paine taranesti si unul electric, cateva animale domestice si doua masini donate care sunt foarte solicitate.

 

Familiile binefacatoare din sat au o contributie esentiala. Ajutorul lor este foarte pretios pentru activitatile asociatiei. Veniturile regulate sunt asigurate de vanzarea de obiecte religioase - icoane, cruci de lemn pictate, fabricate in atelier - si de unii donatori constanti care-si ofera contributia dupa posibilitatile lor. Celelalte venituri sunt neregulate, provenind din ajutoare colectate de Parintele Nicolae Tanase si de benevoli.

Pro Vita - principiile de baza ale asociatiei

Orice fiinta umana inainte de a se naste, indiferent daca a fost zamislit in uterul sau in afara uterului mamei sale, are dreptul de a se naste si trai.

1. O fiinta umana este fiinta umana incepand cu conceptia sa.
2. Traim acolo unde Dumnezeu a hotarat sa ne nastem.
3. Copilul nenascut are aceleasi drepturi ca si copilul care s-a nascut.
4. A opri zamislirea este la fel de grav ca si uciderea de prunci.
5. Este bine ceea ce este bine facut.
6. Nicaieri nu este ca la mama acasa.
7. Orice copil nenascut are dreptul la viata si dezvoltarea intrauterina naturale si la dreptul de a se naste.
8. Incepand cu Facerea lumii, Dumnezeu a inzestrat orice fiinta umana cu demnitate proprie, si aceasta inca din momentul conceptiei sale, indiferent daca a fost zamislit in uterul sau in afara uterului mamei sale.
9. Orice copil nenascut are drepturi, indiferent de rasa, culoarea pielii, sex, limba, religie, opinii politice, punctele de vedere, mediul etnic sau social, bunurile materiale sau statutul social al parintilor sau tutorilor sai.

Pentru protejarea copilului, trebuiesc luate masuri eficiente impotriva oricaror masuri stiintifice sau de alta natura care ar putea pune in pericol sanatatea, dezvoltarea si binele copilului nenascut.

Avem datoria de a asigura copilului nenascut aceleasi drepturi ca si celorlate fiinte umane, mai ales dreptul de a trai si de a fi ocrotit.

Avem datoria de a lupta pentru apararea dreptului de viata a copilului nenascut si de a ne stradui sa-l ajutam sa supravietuiasca si sa creasca, dupa posibilitatile noastre.

Avem datoria de a lupta pentru incurajarea si sustinerea oricarei legi care interzice agresiunile medicale sau nemedicale asupra fiintei umane, inepand de la conceptia sa, cum sunt: clonajul, transferarea pre-embrionului sau embrionului spre altceva decat o mama umana, alegerea sexului, ectogeneza, avortul voluntar, utilizarea unui fat uman pentru transplante, in locul celor care au murit natural sau care au murit printr-un avort spontan, orice alta interventie daunatoare pre-embrionului, embrionului sau fatului uman.

 

Credem ca un copil nenascut care sufera de o boala congenitala sau de alt tip, nu trebuie sa suporte interventii care ii pot periclita dezvoltarea. Totusi, avem datoria de a sustine orice cercetare stiintifica al carei scop este binele copilului nenascut si aplicarea ei.

Pro Vita - orice ajutor este binevenit

Donatii in bani - toate contributiile vor fi folosite in conformitate cu statutul organizatiei, in scopul protejarii si promovarii dreptului la viata al tuturor copiilor nascuti si nenascuti, in asezamintele de la Valea Plopului sau in orice alta situatie.

Pentru donatii sau sponsorizari in bani prin transfer bancar, datele de identificare fiscala ale Filialei sunt urmatoarele:

 Conturi Bancare - BCR Valenii de Munte

RON: RO42RNCB0211011843900001
Euro: RO85RNCB0211011843900003
Cod BIC/SWIFT: RNCBROBU

 Donatii se mai pot face si direct la sediul nostru. Va rugam ca, ori de cate ori este cazul, sa mentionati scopul in care doriti sa fie folosita donatia dvs. (ex.: pentru Valea Plopului etc.)

Contributii in natura - pentru donatii in alimente, materiale de constructie etc. in folosul asezamintelor de la Valea Plopului-Valea Screzii, va rugam sa ne contactati direct. Societatile comerciale care doresc sa ne sprijine prin sponsorizari pot incheia contracte de sponsorizare cu organizatia noastra, conform legilor in vigoare.

Pro Vita si Valea Plopului - localizare si cai de acces

Itinerar pentru a merge la Valea Plopului:
Bucuresti Nord - Ploiesti Sud (60 km - E60)
Valenii de Munte (30 km - 1A)
Nucsoara de Jos (13 km) - la dreapta
Valea Plopului si Valea Screzii (7 km)

Asociatia "Pro Vita - pentru copiii nascuti si nenascuti"
strada Nicolae Iorga, nr. 72
bl. C1, ap. 8
Valenii de Munte, judetul Prahova, Romania

Preot Nicolae Tanase
Parohia Valea Plopului
Comuna Posesti
Judetul Prahova, cod 2124
Romania

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 91369

Voteaza:

5.00 / 5 din 4 voturi.

Comentarii (3)

  • stefanica alexandraPostat la 2011-01-01 17:56

    cum a-si putea sa va contactez???

  • Maria Alexandra MaciucaPostat la 2010-12-10 18:34

    As dori sa stiu daca pot trimite hainute si cateva jucarii pentru copiii din Valea Screzii dar am vazut ca primiti doar alimente si materiale de constructii.In cazul in care se poate va rog sa imi confirmati daca pot trimite coletul la una din adresele mentionate mai sus. va multumesc

  • andronache iuliaPostat la 2010-08-01 14:37

    va rog frumos daca imi puteti trimite si mie un nr de telefon sau o adresa de email la care va pot contacta ,,am si eu o problema de familie si vreau sa stiu daca ma puteti ajuta,,,

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE