Hirotesiile

Hirotesiile Mareste imaginea.

 

Hirotesiile - prin ele se confera un har prin care unii crestini sunt instituiti in felu­rite trepte de slujitori bisericesti sau prin care unii  clerici  sunt pro­movati la trepte mai inalte.

 

Cuvantul hirotesie inseamna punerea mainilor, iar cuvantul hiroto­nie inseamna intinderea mainii. Ambele cuvinte au avut intelesul initial, de hirotonie, adica de act prin care se transmite harul preotiei in vre­una din cele trei trepte de instituire divina.

 

Ele au mai avut insa si intelesul de acte prin care se proceda la alegerea unor persoane pentru slujirea bisericeasca sau pentru vreuna din treptele clerului, caci aceasta alegere se facea prin intinderea mai­nilor, care era modul obisnuit de a se exprima voturile, ori prin ase­zarea mainilor asupra cuiva, ca semn de indicare a lui pentru o anu­mita slujire. In mod special, expresia punerea mainilor a mai avut si intelesul de impartasire a harului sfintilor, prin administrarea Sf.

Taine a Mirungerii sau a hrismei, precum si pe acela de impartasire a unei binecuvantari.

 

Hirotesiile sunt actele prin care se confera, prin rugaciuni si binecuvantari, treptele inferioare ale slujitorilor bisericesti pana la cea de ipodiacon, inclusiv, precum si treptele dezvoltate din cele trei trepte ale preotiei de instituire divina, ca trepte onorifice, cum sunt de exem­plu treapta de protodiacon si de arhidiacon, apoi acelea de sincel, protosincel, egumen si arhimandrit, cea de protopresbiter si de arhipresbiter, si cele de arhonti sau demnitari bisericesti, de la centrele mai importante ale Bisericii vechi, amintirea carora s-a pastrat si la noi prin treptele de iconom si sachelar.

 

O hirotesie cu totul deosebita si importanta pentru viata Bisericii este aceea intru duhovnic. Ea consta in binecuvantarea pe care epis­copul o da in cadrul unui ritual aparte, oricarui preot hirotonit in aceas­ta treapta, adica in cea de presbiter (preot) pentru a administra Sf. Taina a Pocaintei.

 

In legatura cu aceasta hirotesie exista parerea gresita ca abia prin ea i s-ar conferi preotului in cauza cali­tatea harica de a administra Sf. Taina a Pocaintei. In realitate insa, ea nu reprezinta decat o incuviintare sau o dezlegare care i se da preotului sa administreze si aceasta Sf. Taina, pentru care el primeste calitatea harica necesara prin taina Sf. Hirotonii, la care hirotesia in­tru duhovnic nu adauga o stare harica de aceeasi natura cu a Sfintelor Taine si care singura l-ar face apt pe cel care o primeste sa savarseasca Sfanta Taina a Pocaintei. El primeste o binecuvantare care-l intareste personal pentru a putea administra cu mai multa chibzuinta si pricepere Sf. Taina a Pocaintei, nu insa un har care s-ar adauga la acela primit prin Taina Hirotoniei, sporind cumva eficacitatea acesteia.

 

Trebuie amintit ca toate hirotesiile se savarsesc in afara sf. altar, pe cand hirotoniile numai in interiorul altarului.

                                

.

09 Octombrie 2006

Vizualizari: 3976

Voteaza:

Hirotesiile 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE