Peste gatit ca in Muntele Athos

Peste gatit ca in Muntele Athos Mareste imaginea.
Peste gatit ca in Muntele Athos 24 Martie 2014


Timp preparare: 1 ore 15 minute

Timp de gatit: 1 ore

Durata totala: 2 ore 15 minute

Portii: 8


Aceasta mancare cu peste este frecvent preparata si servita la mesele de hram ale manastirilor din Muntele Athos. Este o reteta gustoasa, cu specific mediteranean.

Ingrediente:
  • 2 kg epinefel proaspat (taiat file)
  • 4 cepe - taiate marunt
  • 4 cepe (pentru sosul de ceapa)
  • 6 catei de usturoi
  • 5 lamai (sau 250 g de suc de lamaie)
  • 450 g de ulei de masline
  • 50 g piper negru boabe
  • sare grunjoasa
  • o legatura de patrunjel
Instructiuni:

Pestele se taie file, cu o grosime de aproximativ 5 - 6 cm, fara a indeparta pielea. Se spala fileurile si se aseaza intr-o strecuratoare vreme de cateva minute. Apoi acestea se sareaza cu sare grunjoasa. Se lasa la odihnit vreme de 3 - 4 ore. Este indicat ca pestele sa fie astfel preparat din ziua precedenta. In acest caz, pastram pestele in frigider (in strecuratoare) asezand un vas dedesubt in care sa se scurga lichidul. Sucul de ceapa: se curata 4 cepe si se taie in bucati mari. Se adauga intr-un vas cu apa si se fierb aproximativ o ora. Dupa racire, continutul see mixeaza folosind blenderul (sau se zdrobeste cu furculita). Acesta este sucul de ceapa. Gatirea: Se aseaza fileurile intr-o tigaie incapatoare astfel incat fundul acesteia sa fie complet acoperit. Apoi se aseaza tigaia, recomandabil, pe plita incinsa, daca nu, pe foc. Dupa ce se aseaa pestele in tigaie, se adauga deasupra sucul de ceapa, care trebuie sa fie rece, si apoi se adauga apa rece pana cand pestele este complet acoperit (dar nu foarte multa, deoarece sosul nu se va dobandi grosimea cuvenita). Dupa ce incepe sa fiarba, se adauga ceapa taiata marunt, usturoiul (intreg) si uleiul de masline. Adaugati boabe de piper si lasati pestele sa fiarba la temperatura inalta aproximativ o ora. Cand sosul scade se micsoreaza temperatura, scuturand frecvent tigaia, pentru ca pestele sa nu se lipeasca. Cu aproximativ 30 de secunde inainte de a opri focul se adauga sucul de lamaie. Apoi se adauga piperul boabe si patrunjelul. Se acopera tigaia cu capacul si se lasa astfel vreme de 30 de minute. Folosind o lingura plata, se aseaza mai intai pestele pe platou sau in farfurii, iar sosul se adauga deasupra. Se serveste cald, deoarece atunci cand se raceste sosul se intareste.

24 Martie 2014

Vizualizari: 29992

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE

Aboneaza-te la newsletter Retete de post