Prajitura Sfantului Fanurie

Prajitura Sfantului Fanurie Mareste imaginea.
Prajitura Sfantului Fanurie 27 August 2019


Timp preparare: 10 minute

Timp de gatit: 50 minute

Durata totala: 1 ore

Portii: 8


Prajitura Sfantului Fanurie - o prajitura cu specific grecesc, gustoasa si usor de pregatit. Desi nicio scriere nu precizeaza nimic in legatura cu mama Sfantului Fanurie, exista o puternica traditie in Grecia si Cipru, legata de "fanuropite", prajiturile Sfantului Fanurie, care se dau de pomana pentru sufletul mamei acestuia. Se spune ca mama lui era o femeie plina de pacate, care nu a vrut sa se pocaiasca pana la moarte. In timpul martiriului, Sfantul Fanurie s-a rugat ca "oricine se roaga pentru mantuirea mamei lui Fanurie sa fie ajutat". Prajiturile se pot face oricand in timpul anului, dar in mod deosebit se coc in ziua de 26 august, fiind aduse apoi la vecernia dinaintea Sfintei Liturghii din data de 27 august, unde sunt binecuvantate si apoi impartite. Cei care le ofera, rostesc rugaciuni "pentru mama Sfantului Fanurie".

Ingrediente:
  • 375 ml. ulei de masline extra virgin
  • 500 g. Zahar
  • 1 kg. Faina
  • 375 ml. apa calduta
  • 125 ml. Coniac
  • 250 ml. suc proaspat stors de portocale
  • 300 g. stafide
  • 1/2 lingurita nucsoara pudra
  • 1 varf de cutit cuisoare pudra
  • 1 lingurita scortisoara pisata
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 plic praf de copt (10 g.)
  • miere
  • nuca (o jumatate de cana) tocata sau susan
Instructiuni:

Amestecam zaharul cu uleiul de masline pana cand acesta se dizolva. Se adauga apa calduta, coniacul, condimentele si bicarbonatul dizolvat in sucul de portocale. Int-un bol separat, amestecam faina, praful de copt si stafidele. Adaugam acesta compozitie peste cea initiala (compusa din ulei si zahar etc). Apoi, se mixeaza ingredientele. Compozitia rezultata se toarna in tava, se stropeste cu putin ulei de masline si se introduce in cuptorul preincalzit. Se coace la foc potrivit (175-180 grade C) timp de 45-50 de minute. Dupa ce prajitura este scoasa din cuptor se unge cu miere si se orneaza cu nuca tocata sau seminte de susan. Sursa: http://www.laurasava.ro/2011/08/28/prajitura-cu-stafide-fanuropita/

Pe aceeaşi temă

27 August 2019

Vizualizari: 66410

Voteaza:

5.00 / 5 din 3 voturi.

Comentarii (1)

  • costel popescu Postat la 2019-08-27 15:54

    Pomenirea Sfântului se face la 27 august şi mulţi creştini, potrivit ultimei rugăciuni a mucenicului, fac în ziua prăznuirii lui nouă turte pe care le împart săracilor, iar după ajutorul primit de la sfânt fac o plăcintă mai mare, dăruită celor lipsiţi, ca mulţumire adusă lui.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Aboneaza-te la newsletter Retete de post