Maria Egipteanca si drumul de la desfranare la sfintenie

Maria Egipteanca si drumul de la desfranare la sfintenie Mareste imaginea.

Duminica a V-a din Postul Sfintelor Pasti este inchinata Cuvioasei Maria Egipteanca. A trait in a doua jumatate a secolului al IV-lea si inceputul secolului al V-lea. A murit in anul 431, in timpul imparatului Teodosie cel Tanar.

Maria Egipteanca s-a nascut in Egipt. La varsta de 12 ani si-a parasit parintii si a mers in Alexandria, unde timp de 17 ani a dus o viata desfranata. La varsta de 29 de ani, paraseste Alexandria si ajunge la Ierusalim. Pretextul i-a fost oferit de pelerinajul unor tineri din Egipt si Libia, care calatoreau pe mare spre Ierusalim, pentru a participa la sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci.

Ajunsa in Ierusalim, doreste sa intre in Biserica Sfantului Mormant, insa, nu a putut inainta decat pana la prag. Aici a simtit cum o putere nevazuta o opreste. Incerca de mai multe ori sa intre, dar fara rezultat. Este momentul cand intelege ca modul ei de existenta o face nevrednica de a intra in acest locas. Se roaga Fecioarei Maria sa faca posibila intrarea sa in locas, cu promisiunea ca isi va schimba intru totul modul de viata. Reuseste sa se inchine Sfintei Cruci si ia decizia sa-si traiasca viata in pustia Iordanului. Cuvioasa Maria Egipteanca a stat aici 47 de ani, in post si rugaciune. Cu un an inainte de moartea sa, taina vietii ei a fost descoperita parintelui Zosima, care a impartasit-o, iar dupa un timp s-a intors ca sa o ingroape, fiind ajutat la saparea mormantului de catre un leu.

Parintele Makarios Simonopetritul, in cartea sa "Triodul explicat”, publicata la Editura Deisis in anul 2003, sustine ca potrivit studiilor recente, viata Sfintei Maria Egipteanca ar fi mai degraba „o amplificare legendara in scopuri didactice a vietii unei Sfinte Maria Egipteanca din Palestina, despre care vorbesc Viata Sfantului Teoctist din Lesbos, doua istorii ale lui Pavel din Monembasia si o istorie „folositoare de suflet" anonima”. Potrivit Vietii Sfantului Teoctist, confirmate de Chiril din Skythopolis in Viata Sfantului Chiriac scrisa de acesta, aceasta Marie a vietuit in Palestina si a fost cantareata la biserica Anastasis din Ierusalim. Ea a ales sa fuga singura in pustie din cauza „scandalurilor" pe care le-a prilejuit frumusetea ei. Ioannis si Panamon au intalnit-o in desert aproape in aceleasi imprejurari in care o intalneste Zosima pe Maria Egipteanca in Viata patriarhului Sofronie. Ea le-a povestit plecarea sa in pustie, viata sa de asceza rugandu-i sa vina din nou la ea la intoarcerea din vizita pe care acestia o faceau avvei Chiriac. Cand acestia au revenit la grota sfintei anahorete, au gasit-o moarta si au ingropat-o ca pe Maria Egipteanca.

Istoria Sfintei Maria Egipteanca ramane in esenta identica cu cea a Mariei Palestinianca, insa marea diferenta sta in faptul ca prima s-a dus in pustie pentru a se pocai de pacate, in timp ce Maria Palestinianca s-a dus in pustia Iordanului pentru a fugi de pacatele trupesti, fiind foarte frumoasa.
Relatarea patriarhului Sofronie o prezinta ca pe o mare pacatoasa, care s-a dus in Palestina pentru desfrau, in timp ce Maria Palestinianca nu a fost supusa poftelor, retragandu-se in desert tocmai pentru a preintampina pacatul.

Ceea ce trebuie sa retinem din cele doua relatari, este indemnul la pocainta si la lupta cu pacatul.

Mentionam ca in cartea Triodului, Biserica a inclus Viata Cuvioasei Maria Egipteanca, scrisa de Sfantul Sofronie al Ierusalimului.

Sfanta Maria Egipteanca este pomenita in Biserica Ortodoxa si pe 1 aprilie. Viata ei este citita in miercurea din saptamana a cincea a Postului Mare, in cadrul Canonului Sfantului Andrei Criteanul.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2023

Vizualizari: 42531

Voteaza:

Maria Egipteanca si drumul de la desfranare la sfintenie 5.00 / 5 din 1 voturi. 8 review utilizatori.

Comentarii (8)

  • Daniela NicoaraPostat la 2011-04-11 15:07

    Nu mai ispititi atata,lasati-l pe Dumnezeu sa-si faca lucrarea pe placul Sau,rugati-va ,fiti buni,fiti iubitori si n-aveti rautate pe lucrarea Domnului si nici pe planul Lui!Nu-l mai impartiti pe Domnul in gandurile voastre,nu mai cautati,nu mai cercetati,nu mai puneti foc ca sa iese jar. Focul va veni de la sine daca va fi cazul!Nu impartiti voi focul!Impartiti iubirea care trebuie sa existe,fiti blanzi si nu carcotasi. Domnul va iubeste,caci nu degeaba este IUBIRE!! Cautati binele si lasati curiozitatea care vine de la demoni,inruditiva cu tacerea . Dumnezeu sa fie binecuvantat!

  • Daniela NicoaraPostat la 2011-04-11 14:59

    Pacatele oamenilor le cantareste numai Dumnezeu si nimeni de pe pamant.NIMENI! Fiecare are pacatele sale stiute si nestiute,dar tot timpul stiute de Domnul si facute special asa sa fie,caci atat pacatele cat si cursul vietii il stie numai Domnul,Tatal,Iubitul de El! Omul sa invete sa nu se mai uite la pacatele altuia sa le cantareasca ..Cine e omul in fata lui Dumnezeu ca sa hotarasca?Menirea omului e sa se supuna lui Dumnezeu si sa isi urmeze destinul bun sau rau pe cont propriu,conform dorintei celui care l-a creat!Ochii tuturo sa se indrepte spre Domnul ca de acolo vine lumina si de la sfiintii Sai care din tot sufletul l-au iubit,indiferent de viata care le-a daruit-o Dumnezeu,caci multi sunt chemati,dar din pacate putini alesi.Dorinta Domnului e ca sa fie toti chemati,dar se stia dinainte cati vor fi alesi! Dumnezeu sa fie binecuvantat de acum si pana in veac cu toti supusii Sai,care au incredere in EL si il iubesc din tot sufletul lor curat si nevinovat!Caci ce valoare are trupul care sa face pamant,in fata inimii ,in care Duhul traieste?

  • Marioara MihelePostat la 2011-04-10 19:17

    Sa ne Ajute Bunul Dumnezeu pe toti sa avem macar o particica din Sfintenia Sf. Maria Egiptianca ,sa trecem din marea de pacate in cea a pocaintei . Doamne Ajuta !

  • Liana-Dorothea Stefan Postat la 2011-04-10 14:22

    Predestinarea nu este un concept admis in religia crestina, pentru ca Dumnezeu nu obliga la nimic , ci a lasat omului libertatea de a-si cladi viata dupa mintea lui. Dumnezeu in mare mila Sa, da fiecarui om pacatos prilej de indreptare si ajutor , cu conditia ca omul sa caute semnele dumnezeiesti si sa vrea si sa ceara ajutor de la Dumnezeu. Or fi intrat in biserica multi pacatosi si pacatoase, carora Dumnezeu le-a dat diferite semne spre trezirea din somnul pacatelor. Nu trebuie sa dea la toti acelasi semn, ca al Mariei Egipteanca. Dar nu toti pacatosii sunt atenti la aceste ,,impiedicari" trimise de Domnul si nu toti au gand de pocainta . Sa nu ne dezvinovatim ca noi nu suntem ,,predestinati" si de aceea nu putem ajunge sfinti. Indiferenta si lenea ne face sa nu pornim pe calea de stradanii si suferinte ale infranarii de la toate placerile pacatoase, oricare ar fi acelea. Dumnezeu nu este nedrept , asa ca da sanse oricarui crestin sa devina sfant, numai sa existe si din partea noastra pocainta si lupta cu relele naravuri.

  • cristian ehupov Postat la 2011-04-10 13:46

    @Tudor Gabriela intrebarile tale poate ca sunt firesti,dar sa lasam astea la judecata lui Dummnezeu ce o are pentru fiecare dintre noi si sa nu mai cautam nod in papura caci vom ajunge pina la urma sa negam si Sfinta Scriptura ,vom ajunge sa punem la indoiala patericele si vietile sfintilor si sa ne lasam condusi de duhul inselator al intelegerii si ratiunii umane ,al ispitirii duhului lumesc care trece totul prin mintea plina de pacate.''Predestinarea''pe care o pui pe seama vietii sfintei nu este decit o inducere in eroare a vrajmasului de a pune la indoiala vietile sfintilor;,cauta la parintele Arsenie Boca in scrieri si vei intelege mai bine acest lucru Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dmnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul

  • Constantin BernathPostat la 2011-04-10 12:37

    Parerea mea SINCERA este ca toti suntem chemati dar daca suntem si alesi DEPINDE DE NOI. Cuviosul David, inmormantat la Manastirea SF. DAVID, din insula Eubeea-Grecia, a afirmat ca el daca postea si ducea o viata austera, nu i se scriau aceste fapte de catre TATAL CERESC. Daca fratii lui, in schimb posteau (tatal lor era preot) faptele lor erau proslavite in Cer. Cine are urechi sa auda, cine stie sa citeasca sa INTELEAGA.

  • TUDOR GABRIELAPostat la 2010-03-22 16:30

    Aceasta femeie a fost predestinata sa ajunga o SFANTA.Concluzia este ca multi sunt chemati dar putini sunt alesi.Oare ea a fost singura pacatoasa(prostituata)care a vrut sa paseasca in biserica? Au pasit pragul acelei biserici poate o multime de pacatoase si pacatosi, dar nu au avut sansa asta de a trece la polul opus, de a se purifica prin pocainta la fel ca Ap. Pavel, Sf.Ciprian si altii... Voi ce parere aveti?

  • Pop LacramioaraPostat la 2010-03-21 09:03

    Pe langa acele marii noi suntem doar o pleava.iarta-ne doamne pentru rugaciunile maicii noastre si pentru ca ceea ce e bun in lumea credintei celei adevarate sa nu piara caci in asta sta viitorul copiilor nostri ,AMIN.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE