Sfantul Mucenic Elefterie

Sfantul Mucenic Elefterie Mareste imaginea.

Sfantul Mucenic Elefterie este cinstit pe 15 decembrie. Sfantul Elefterie era din cetatea Romei. De mic a ramas orfan de tata si a fost crescut numai de mama sa Antia, care fusese invatata credinta crestina de Sfantul Apostol Pavel. Copilul a fost dus de mama lui la episcopul Anichit si a invatat de la el Sfintele Scripturi. Anichit l-a randuit in ceata clericilor; cand a fost in varsta de 15 ani l-a hirotonit diacon, la 18 ani preot, iar cand a ajuns de 20 de ani a fost facut episcop al Iliricului. Pentru ca invata si propovaduia pe Hristos a atras pe multi la credinta; de aceea imparatul Adrian a trimis de l-a adus la el. Dus inaintea lui, sfantul a marturisit ca Hristos este Dumnezeul tuturor.

La porunca imparatului a fost supus la chinuri pe care le-a indurat cu seninatate. Sfatuit de prefectul Coremon, imparatul a facut un cuptor, care avea tepuse ascutite, de o parte si de alta. La rugaciunea sfantului catre Dumnezeu, Coremon, umplandu-se de Duh Sfant a intrat el intai in cuptor si a marturisit ca Hristos este Dumnezeu. Din cuptor a iesit nevatamat, apoi din porunca i s-a taiat capul. A fost aruncat si Sfantul Elefterie in cuptor; dar s-a stins focul si a iesit sanatos. Apoi a fost legat intr-un car tras de cai salbatici. Dezlegat de ingeri, sfantul a fost dus intr-nu munte inalt, unde traia cu animalele salbatice; aceste fiare se imblanzeau cand sfantul le vorbea cuvintele lui Dumnezeu. Imparatul a trimis ostasi ca sa-l prinda; dar sfantul i-a indrumat la Hristos si i-a botezat. Odata cu ei au mai crezut in Hristos si altii ca la cinci sute. Dus la imparat a fost ucis de doi ostasi.

Mama lui, Antia, a fost ucisa si ea cu sabia pe cand imbratisa si saruta pe fiul ei mort.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintei Antia, mama Sfantului Elefterie, care pe cand imbratisa pe fiul ei mort, de sabie s-a savarsit.

Pe aceeaşi temă

14 Decembrie 2021

Vizualizari: 5828

Voteaza:

Sfantul Mucenic Elefterie 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • andrei florinPostat la 2013-12-15 19:25

    Eu am o curiozitate daca cineva din fratiile voastre stie ce varsta a avut Sf Elefterie cand a primit moartea prin mucenicie ??

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE