Icoana Sfantului Spiridon

Icoana Sfantului Spiridon Mareste imaginea.

Icoana Sfantului Spiridon, pastrata cu multa cinste in Biserica Sfantul Spiridon Vechi, din Bucuresti, este o icoana numita "facatoare de minuni" datorita multimii minunilor petrecute in viata celor care s-au inchinat sfantului cu evlavie si credinta puternica.

In a doua jumatate a secolului al XVII-lea, aici era o bisericuta de lemn, cum se mentioneaza, la 9 martie 1680, intr-un document ramas de la Serban Cantacuzino. La inceputul secolului al XVIII-lea, biserica era imprejmuita cu un sir de case din caramida. Aceste case, ca si hanul aflat tot aici, au suferit mari stricaciuni la cutremurele din 1802 si 1838, drept care au fost demolate in 1868.

Domnitorul Constantin Mavrocordat, in a patra domnie in Tara Romaneasca, dupa ce a inchinat manastirea "Sfantul Spiridon Vechi" patriarhiei din Antiohia, in data de 8 decembrie 1746, mitropolitul Ungrovlahiei fiind Neofit Cretanul, fost al Mirelor, "facandu-l metoc pentru ierarhii si calugarii arabi", intre anii 1747-1748 a rezidit din temelie biserica, cu cheltuiala sa, la staruinta patriarhului Silvestru al Antiohiei, aflat pe atunci in Bucuresti.

Biserica Sfantul Spiridon Vechi - Bucuresti

Bisericuta sfantului ierarh a fost demolata de comunisti in luna august a anului 1987. Noua bisericuta, zidita pe ruinele celei vechi, a fost sfintita in data de 26 octombrie 1996. La slujba de sfintire, credinciosii au avut in mijlocul lor mai multi ierarhi romani, impreuna si pe patriarhul Ignatie al IV-lea al Antiohiei si al intregului Orient.

In pofida greutatilor prin care a trecut, bisericuta cea veche, inchinata Sfantului Ierarh Spiridon, este una dintre cele mai renumite si iubite biserici ortodoxe din Bucuresti. In aceasta bisericuta se pastreaza, cu multa evlavie, o icoana veche cu Sfantul Ierarh Spiridon si o racla din argint masiv, special pregatita pentru pastrarea Moastelor sfantului ocrotitor.

Icoana Sfantului Ierarh Spiridon - Bucuresti

In biserica inchinata Sfantului Spiridon s-au savarsit dintotdeauna "minuni grabnice", la fel cum si Sfantul Spiridon e socotit "grabnic facator de minuni si tamaduitor de bolnavi". Inauntru, in stanga intrarii, este o racla cu baldachin - optsprezece kilograme de argint masiv - pe care este incrustat chipul Sfantului Spiridon. De partea cealalta a intrarii, se afla celebra icoana facatoare de minuni a bisericii, o icoana tamaduitoare.

Dupa cum bine stim, Sfantul Spiridon este socotit in popor drept "grabnic tamaduitor si facator de minuni". Acest lucru este intarit si de minunile savarsite de sfant in acest loc sfant, unde bolnavi de cancer au dobandit tamaduire, iar femei sterpe au fost binecuvantate cu prunci.

In anul 1747, preafericitul Silvestru al Antiohiei, unul dintre cei mai insemnati patriarhi ortodocsi ai vremii sale, a venit la manastirea Sfantului Ierarh Spiridon, din Bucuresti, unde a si ramas vreme de doi ani. In tot acest timp, el s-a ostenit fara intrerupere in a ingriji biserica si a zugravi icoana sfantului ocrotitor, care se pastreaza pana astazi in pronaosul acesteia.

Icoana Sfantului Spiridon

Icoana este compusa dintr-o icoana mai veche a Sfantului Spiridon, de la pioasa sora a lui Constantin Mavrocordat, avand inscriptia cu caractere chirilice: "Sultana Domnita, 1705, iulie 25", imbracata acum in argint, "nu numai ca sa fie mai frumoasa, dar si pentru a prilejui mai multa cinstire patronului ei, caruia se cuvine osebita plecaciune", pe care a incadrat-o de jur imprejur de acatistul sfantului, 12 scene si inca doua reprezentand Moastele si mormantul lui, ferecate si ele in argint.

Acatistul sfantului Spiridon, incadrand icoana din mijloc mai mica, a fost zugravita de Patriarhul Silvestru, in timpul sederii sale la Bucuresti, pe un strat de ghips aplicat pe lemn, cu urmatoarea inscriptie in limba araba: "In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Ia aminte, cititorule, ca in anul 1747 de la Hristos am venit in Valahia. In aceasta vreme era pe tron si conducea tara Maria Sa Constantin Voievod, feciorul lui Nicolae Voievod, fiul lui Scarlat, om cucernic, invatat, temator de Dumnezeu, cercetator al Sfintelor Carti, iubitor de biserici si cinstitor al preotiei. Cand a aflat ca al nostru Scaun Apostolic se afla mai presus decat toate celelalte trei scaune patriarhicesti si ca nu are nici o manastire care sa-i fie inchinata deosebit, ca pentru celelalte scaune patriarhale, din aceasta tara, Maria Sa i-a facut danie aceasta Sfanta Manastire, cu hramul celui intre sfinti slavitorul Spiridon, Facatorul de minuni. Aceasta manastire este asezata la rasarit de raul care trece prin oras si este lipita de pod. El a zidit-o din nou pentru pomenirea parintilor sai si a sa, facand-o lacas pentru ierarhii si calugarii arabi. ...

... Cladirile si toate chiliile cele dinauntrul manastirii au fost zidite in vremea sederii noastre acolo. In afara, manastirea are danii, asezaminte, si mosii inscrise in condica manastirii. Nadejde avem ca niciodata nu va fi lasata la o parte pomenirea Mariei Sale Domnului, caci aceasta este o datorie pentru noi. Cu mijlocirea Sfantului Spiridon, al carui hram il poarta aceasta manastire, sa o intareasca Domnul in slujba Sa si sa o pastreze infloritoare pana la sfarsitul veacului. Aduceti-va aminte si de noi, smeritul Silvestru, patriarhul Antiohiei, care ne-am straduit sa capatam aceasta danie, pomenindu-i numele lui si al tatalui sau Gheorghe si al maicii sale Fotini, in toate rugaciunile, ecteniile si Sfintele Liturghii. Rog pe Dumnezeu Cel Prea Inalt ca si pe noi si pe voi sa va invredniceasca cerestii Sale Imparatii. Anul 1748. Noi am zugravit aceasta icoana, iar in mijloc am asezat icoana cea veche impodobind-o cu argint. Scrisu-s-a aceasta de Petru Nofal, feciorul lui Gheorghe din Tripoli, scriitor in slujba manastirii, in anul 1748, luna lui aprilie, cea binecuvantata."

Se crede ca inscriptia de pe aceasta icoana, impreuna cu cea de deasupra usii de intrare in biserica, reprezinta singurele elemente de patrimoniu religios cu inscriptii in limba araba de pe intregul pamant romanesc.

Teodor Danalache

Moastele Sfantului Ierarh Spiridon - Catedrala Sfantul Spiridon Nou

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 37245

Voteaza:

Icoana Sfantului Spiridon 4.56 / 5 din 9 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

  • maria stanilaPostat la 2013-12-28 11:11

    Marturisesc ca asa de tare m-a miscat rugaciunea de mai sus a d-lui Eugen, incat stau si ma gandesc ca daca mie mi-a dat asemenea simtaminte, dar Sfantului Spiridon? Sigur ca va alerga sa-l ajute. Si eu, cu probleme mari fiind, am inceput sa merg la biserica Sf. Spiridon in urma unui comentariu citit aici. Imi amintesc ca prima data cand am intrat in biserca sfantului ii cautam icoana. Aveam de mult timp o durere mare de cap, pe langa altele, si cum m-am apropiat de icoana parca m-a mangaiat ceva, in jurul icoanei era parca o alta lume. Durerea de cap de atunci nu m-a mai deranjat asa de tare. Nadajduiesc ca asa cum Sfantul i-a ajutat pe altii sa ma ajute si pe mine si nu numai. Sa auzim de bine!

  • Eugen IbinceanuPostat la 2012-12-13 11:48

    Sfinte SPIRIDON, ma rog la tine sa mijlocesti la MAICA DOMNULUI si la BUNUL DUMNEZEU SA INTAREASCA DRAGOSTEA SI IUBIREA DINTRE MINE SI STELA - sotia mea , ce suntem robii tai, SA SE INTOARCA ASTAZI ACASA, SA SE MUTE INAPOI IN APARTAMENTUL NOSTRU DIN BERCENI, SA NE IMPACAM, SA NE IUBIM SI SA TRAIM FERICITITI PANA LA SFARSITUL VIETII, SA NE CRESTEM FATA. MA ROG LA TINE SFINTE SPIRIDON, FA MINUNEA ACEASTA, CA STELA SOTIA MEA SA SE MUTE AZI INAPOI IN APARTAMENTUL NOSTRU DIN BERCENI, IN CASUTA NOSTRA. IN NUMELE TATALUI, AL FIULUI, AL SFANTULUI DUH, ACUM SI PURUREA SI IN VEVII VECILOR , AMIN!

  • TRAIAN IOACHIM NICULAPostat la 2011-12-16 17:28

    Sfinte SPIRIDOANE roagate pentru poporul roman sa fie indreptat si calauzit pe calea pocaintei. Roagate ca sa dea minte si intelepciune conducatorilor nostrii ,sa ne popata scoate din marea saracie catre care ne indreptam. Roagate si pentru familia si rudeniile mele sa fim indreptati si calauziti de DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS a carui mare PRAZNUIRE A SFINTEI SALE NASTERI SE APROPIE,PE CALEA MANTUIRII SI A POCAINTEI! MARIT SI LAUDAT SI INCHINAT SA FIE NUMELE LUI IN VECI AMIN1

  • mihaela danailaPostat la 2011-11-09 14:02

    Rugati-va Sfanatului Spiridon cu credinta si nadejde ca el sigur va va ajuta. Acum trei luni, mahnita fiind de necazurile mele, o cunostinta m-a sfatuit sa merg la Biserica Sfantul Spiridon din Galati sa pun un acatist si sa ma rog Sfantului si o sa vad ca problemele se vor rezolva. Desi nu stiam mai nimic despre Sfantul Spiridon, la indemnul persoanei respective, m-am dus la biserica cu un acatist pentru 40 de zile, si apoi am urmat a merge in fiecare vineri la slujba de cinstire a Sfantului Spiridon care se tinea la biserica. Intr-adevar, Sfantul nu a zabovit, ci mi-a ascultat rugaciunile, ajutandu-ma sa imi gasesc un loc de munca, vindecandu-ma de o afectiune la genunchi care nu ceda cu nici un tratament medicamentos, deasemeni mare minune a infaptuit si cu sotul meu care se lupta de un an de zile cu o alergie f urata a carei cauza doctorii nu au reusit sa o descopere, si nici tratament. Astfel, in urma rugaciunilor catre Sfantul Spiridon, sotul meu este complet vindecat.Si ultima minune, dar sper ca nu cea din urma, este ca sotul meu si fratele lui, care de un an nu-si vorbeau, instrainandu-se unul de altul, ca prin minune, cu ajutorul Sfantului s-au impacat si acum isi vorbesc ca inainte. Asadar, rugati-va Sfantului Spiridon cu smerenie si credinta si el sigur va va ajuta. Sfinte Ierarhe Spiridoane, roaga-te pentru mine si familia mea, si ne da noua cele de folos. Bucura-te Sfinte Ierarhe Spiridoane, mare facatorule de minuni!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE