Religiile OZN

Religiile OZN Mareste imaginea.

Extraterestrii si noile miscari religioase

Desi marile religii ale lumii nu contin referiri explicite la viata extraterestra si fenomenul OZN (decat poate numai interpretate tendentios) exista un numar de noi miscari religioase, asa zisele religii-OZN, pentru care extraterestrii sunt personaje ce au o semnificatie religioasa. Printre acestea se numara Biserica Raeliana, Unarius, Societatea Aeterius, Kofuku-no-Kagaku (Institutul de Cercetare in Fericirea Umana) si Poarta Cerurilor.

Impactul cel mai important il are insa aceasta credinta asupra Miscarii New Age. Oamenii ce urmeaza seminariile New Age sau citesc materiale New Age invata constant despre extraterestrii binevoitori care isi manifesta sprijinul fata de fiintele umane intr-un fel sau altul.

Chiar daca exista credinte specifice unei grupari sau alteia cu privire la extraterestrii, exista totusi o baza comuna in cadrul acestor noi miscari religioase.

Sase factori ce apar de-a lungul dezvoltarii fenomenului OZN au influentat perceptia cu privire la extraterestrii printre membrii religiilor OZN.

Primul este conceptul de "farfurie zburatoare” aparut in marturia despre un OZN aflat deasupra Mt. Rainer, Washington pe 24 iunie 1947, precum si un alt raport cu privire la recuperarea de catre Armata SUA a unui OZN prabusit pe 3 iulie 1947 la Roswell, New Mexico. Aceste evenimente au condus la convingerea in randul celor ce accepta existenta OZN-urilor ca acestea reprezinta nave spatiale extrem de evoluate din punct de vedere tehnologic, ale extraterestrilor.

Al doilea este aparitia miscarii contactului cu extraterestrii in 1950, caracterizate de pretentia intalnirii si comunicarii cu acestia. Aceste intalnirile au contribuit la formarea imaginii ce prezinta extraterestrii ca fiind sociabili, superiori oamenilor din punct de vedere moral si spiritual.

Al treilea factor este aparitia rapirilor in 1960, cand incep sa circule o serie de povesti cu privirea la rapirea oamenilor de catre extraterestrii si la experimentele medicale. Fenomenul rapirii a contribuit la apartia altor doua idei: extraterestrii sunt interesati de zestrea noastra genetica si aceea ca nu toti extraterestrii sunt binevoitori.

Cel de-al patrulea factor este credinta extrem de raspandita referitoare la "astronautul antic” ce a aparut in urma cartii lui Erich von Daniken "Carele lui Dumnezeu? Mistere nedezlegate ale trecutului (1969)”. Cartea populariza teoriile potrivit carora textele religioase si imaginile din antichitate relateaza intalniri preistorice cu extraterestrii.

Al cincilea factor este reintorcerea la fenomenul contactelor in anii 1970, cu noutatea temei astronautului antic. In marturiile anilor 1970 se sustine ca extraterestrii au creat omul din propriul lor ADN. Aceasta credinta este caracteristica mai multor religii OZN (ex. Biserica Raeliana).

Cel de-al saselea factor este interesul crescut, odata cu anii 1980, fata de cananalul de comunicare astrala intalnit in Miscarea New Age. Aceasta credinta presupune faptul ca extraterestrii nu trebuie sa fie neaparat prezenti fizic pe pamant pentru a comunica cu oamenii.

Intemeiata pe acesti factori, imaginea extraterestrilor ce s-a conturat in cadrul noilor miscari religioase este cea a unor fiinte superioare omului din punct de vedere stiintific, tehnologic, moral si spiritual.

Sunt superiori din punct de vedere stiintific deoarece stiinta lor a depasit obstacolul calatoriei intergalactice. Tehnologia este superioara deoarece au putut creat sisteme de propulsie pentru OZN-uri care inving legile graviatiei si inertiei, si alte minuni tehnologice precum robotii, teleportarea etc. De asemenea, extraterestrii sunt superiori din punct de vedere moral deoarece au depasit saracia si razboiul, iar societatile lor sunt bazate pe dragostea fata de celelalte fiinte galactice.

Extraterestrii sunt perceputi ca fiind superiori din punct de vedere spiritual fata de oameni deoarece ei au atins unitatea spirituala a unuia cu celalalt precum si cu universul, si actioneaza in sprijinul omenirii, ca si ea sa o atinga.

Sprijinul moral si spiritual primit de la extraterestrii formeaza baza dimensiunilor religioase ale religiilor OZN organizate, insa acestia nu reprezinta subiectul unui cult. Sunt vazuti ca ghizi, parinti, invatatori, maestrii, frati si surori, nu insa ca zei. Cele mai multe dintre gruparile OZN cred de asemenea in existenta extraterestrilor rai, ce se opun evolutiei spirituale.

Adeptii acestor noi miscari religioase resping insa opinia sociologilor potrivit carora credinta in OZN-uri reprezinta un simplu mit popular. Mitul OZN se intemeiaza, in substanta ca si in structura, pe nevoile lumii moderne. Elfii, trolii si demonii Europei Medievale au fost abandonati de imaginatia moderna, luand nastere alte creaturi mitologice. In acest punct, cand padurea si muntii nu mai au taine pentru omul modern, acesta priveste catre infinitul spatiului cosmic. In opinia sociologilor, prezenta scrierilor OZN este un indiciu solid ca modernitatea si tehnologia nu sunt capabile sa opreasca oamenii de la a dezvolta lumi mitologice locuite de creaturi stranii. Alte aspecte, joaca un rol important in formarea mitului OZN, precum: literatura science fiction, noile tehnologii, posibilitatea calatoriilor spatiale, si progresul in stiinte precum astronomia.

Exista de asemenea opinii potrivit carora imaginea farfuriei zburatoare s-a ivit probabil ca raspuns la tensiunile dintre Statele Unite ale Americii si Uniunea Sovietica, in timpul celui de-al Doilea razboi Mondial. In timp ce Razboiul Rece a continuat, oamenii au realizat ca vietile lor se afla sub o amenintare permanenta, iar climatul psihologic a devenit din ce in ce mai dificil. Autoritatile politice nu au fost capabile sa detina controlul asupra armamentului nuclear, lund nastere un mit legat de incercarea extraterestrilor de a evita un dezastru nuclear pe Pamant.

Farfuria zburatoare, potrivit acestui punct de vedere, a servit ca mediator simbolic intre cele doua mari puteri ale lumii, si, de asemenea, ca mediator intre fiinta umana si societatea complexa din care face parte.

Or, sistemul credintei religiilor OZN, ce s-a dezvoltat pe langa celelalte scrieri legate de acest subiect, pare sa confirme aceasta.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

17 Iulie 2012

Vizualizari: 9451

Voteaza:

Religiile OZN 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE