Martorii lui Iehova

Martorii lui Iehova Mareste imaginea.

Martorii lui Iehova

Martorii lui Iehova mai au si alte titulaturi:

1) Studenti in Biblie, numire comuna celor care studiaza textele advente;
2) Milenisti alesi sau adventi calculati;
3) Russellisti sau adeptii si urmasii lui Russell, unul dintre organizatorii sectei, fiindca astazi secta aproape nu mai are nimic din „originalitate".

Martorii lui Iehova - originea

Dupa unele consemnari, Charles Russell era de origine germana (Karl), din vechi semintii mozaice; dupa altii, provenea dintr-o familie irlandeza din grupul prezbiterienilor anglicani-puritani plecati in America. Charles Russell a parasit „calculele" clasice, initiind o adevarata „universiada" a studierii Bibliei in vederea „descoperirii" inceputului mileniului. Calculand „perfect", a ajuns la un rezultat „corect": Venirea Domnului nu va fi pentru judecata, ci pentru „purificare" prin mileniu.

Vazand ca are adepti, el paraseste gruparea adventa si organizeaza, in 1872, un colocviu, la inceput al celor ce „studiaza" Biblia. Specificul acestei grupari este predilectia pentru calcule ale Parusiei.

Astfel:

1874 - Russell alcatuieste „un curs", o lucrare de „specialitate" intitulata Scopul si modul venirii a doua a Domnului in Anul 1874. Dupa deziluzia „venirii", „inteleptul profet" a aratat ca Hristos „a venit", dar in duh, nevazut de nimeni, „ca un fur".

1878 - Plecand de la venirea in duh (1874), s-au adaugat si cei trei ani si jumatate cand Hristos a venit ca mire si secerator, conform viziunii lui Ioan (Apoc. XIV, 14-20), asadar, in 1878, Iisus a inceput sa-si arate marea sa putere si sa-si intemeieze adevarata imparatie. Anul 1878 a trecut ca orice an al milei Domnului, fara „evenimentul" cel mare iehovist.

1914 - O noua venire „pe nori”, Hristos isi strange alesii (144.000) cu care va guverna din cer peste paradisul pamantesc. Aceasta lucrare continua si astazi, iar incheierea ei este iminenta.

1925 - Noul lider, Rutherford, afirma: „starea de lucruri a lui Satan diavolul se va termina pana cel mai tarziu la 31 decembrie 1925”.

1975 - Este propus de un alt lider, N.H. Knorr.

2000 - Este anul care ii fascineaza pe iehovistii de rand. Dupa atatea esecuri, prefera o varianta ambigua: sfarsitul lumii va veni pana la trecerea generatiei aflata in viata in 1914, anul venirii lui Hristos pe nori.

De la aparitia lor, iehovistilor le sunt interzise manifestarile, datorita orientarilor lor antisociale si antinationale. Rutherford si alti lideri au fost inchisi intre 1916-1919, datorita indemnurilor antimilitare.

Puncte doctrinare importante ale iehovistilor:

-Numele lui Dumnezeu - Iehova - este prezent in traducerea lor eretica a Bibliei (New World Translation) de 7210 ori;

-Nu cred in Sf. Treime;

-Hristos e „cel mai mare om care a trait vreodata”. Anterior intruparii, dar si dupa aceasta, e confundat cu Arhanghelul Mihail;

-Duhul Sfant este o energie impersonala;

-Calculeaza neincetat parusia si sustin mileniul - imparatie pamanteasca de 1000 de ani;

-Nu cred in suflet, nici in iad si chinuri;

-Impart in clase pe cei mantuiti: 144.000 de „martori” vor guverna in cer cu Hristos, restul pe pamant;

-Nu cinstesc pe Maica Domnului, sfintii, moastele;

-Nu au sarbatori si sunt foarte ostili atat celor crestine (Paste, Craciun), cat si celor laice;

-Nu au Sf. Taine;

-Prozelitismul este o cerinta expresa; ridicat la rang de dogma;

-Interzice transfuziile, tratamentele medicale, vaccinuri, transplanturi;

-In talnim refuzul exercitarii dreptului la vot si refuzul contactelor cu „nemartorii” in afara intalnirilor prozelitiste.

Patrunderea Iehovismului in Romania

Ioan B. Sima plecat in SUA, in statul Pennsylvania, intalneste „profetii" iehovisti. Se pare ca Ioan Sima s-a intalnit cu insusi „pedagogul" Russell, care l-a sfatuit, inainte de moartea sa, sa se reintoarca in tara si sa arate si romanilor „poruncile" lui lehova. Ioan Sima revine in Ardeal, in 1920 si incepe organizarea unui grup iehovist.

In acelasi timp, russellismul patrunsese si era puternic in Ungaria. Unii maghiari reformati si mai ales baptisti si adventisti incearca sa organizeze si ei secta, fiind impotriva noilor stari din Transilvania, dupa 1918.

Ioan B. Sima revine la Biserica ortodoxa si dandu-si seama de pericolul moral si social al iehovismului.

Gruparea iehovista este preluata in totalitate de catre unguri, propaganda este sustinuta din afara granitelor tarii; se tipareste in continuare revista „Turnul de veghe" si alte brosuri iehoviste, printre care cea mai importanta, intitulata „Epoca de aur".

Din Cluj, iehovismul s-a raspandit printre maghiarii din Maramures, Crisana si Banat, la ucraineni si sarbi si apoi la unii dintre romanii trecuti la adventisti in Moldova, Dobrogea si, in ultima vreme, in Oltenia si Muntenia.

Sunt recunoscuti drept cult in anul 2000.

Pe aceeaşi temă

17 Iulie 2012

Vizualizari: 55225

Voteaza:

Martorii lui Iehova 5.00 / 5 din 2 voturi. 7 review utilizatori.

Comentarii (7)

  • niculai sorin manoliPostat la 2015-01-14 13:27

    Simplu daca devin violenti le spui Iisus sa va ierte asa cum a iertat si pe calaii ce l-au rastignit pe cruce.Si la fel si eu va iart dar plecati de la usa mea in numele lui IisusHristos .

  • Doina FocsaPostat la 2011-02-16 10:20

    Am participat ieri la o inmormintare,unde raposata era martorul lui iehova: din cei 5 copii a raposatei doar unul era martor, dar a reusit sa le interzica celorlalti 4 ca nu aprinda luminari, sa nu dea nimic de pomana, sa nu se aseze la masa dupa inmormintare si toata lumea crestina care a participat la aceasta ceremonie nu avut voie sa aprinda luminare. Daca cineva isi facea cruce, ieseau din casa si stateau grupuri doar ei. Se opuneau obiceiurilor noastre crestine, zicind, ca-s STRANII. Martorii lui iehova sunt rai si pagini, o haita de banditi.

  • viorica urmaPostat la 2010-10-13 20:02

    buna ziua,eu locuiesc in spania si aici am intalnit o intreaga adunare de martori.chiar sotia varului meu sa botezat la ei acum ,iar eu nu am fost deloc de acord,in fine ce nu inteleg daca sunt asa de orbiti de "religia" lor,de ce nu se imbraca ca pe timpurile lor biblice si de ce nu isi creaza o tara a lor ,daca tot sunt impotriva la atatea:transfuzii,voturi,mitinguri,etc.? si inca ceva,ei nu serbeaza nasterea unui copil,ziua lui de nastere,ptr. ei nu e o bucurie venirea pe lume a propriului copilas?,ce serbeaza ei moartea?ei umbla asa pe strazi,dar umbla degeaba asteptand sfarsitul pamantului...si inca ceva nu aveti idee ce pot barfi martorii...tare drepti mai sunt.

  • bogdan ciobotaruPostat la 2010-06-18 23:55

    buna,eu de loc sunt din jud bacau si am venit la facultate la cluj.iar pana acum eu nu cunosteam sectele astea mai deloc,si fiind asaltat mereu de colegii sectanti(martori ai lui iehova) m-am apucat sa ma intaresc in credinta noastra si sa citesc si despre toti ereticii...atat vreau sa spun ca ortodoxia nu este o religie,este un stil de viata la care este chemat omul.asa ca va rog sa va documentati ,sa cautati si sa cititi pentru a va intari,toti sectantii sunt bine indoctrinati si imbarligatori,iar noi daca am conoaste ortodoxia si am trai-o,toti vazandu-de credinta prin fapte ar veni la ortodoxie,pentru ca este nemarginita la fel ca si dumnezeirea.Domnul Dumnereu sa Ne luminere mintea si sa ne apere de toti minncinosii de sectanti,care nu sunt altceva decat armata lui satana!

  • oana trifPostat la 2010-05-14 11:05

    asa este, sunt violenti, eu am patit-o, tot veneau la usa cu reviste de ale lor, la incept mi-a fost rusine a le inchid usa in nas si am luat revistele, apoi surpriza, saptamana urmatoare iarasi ei, le-am spus ca sunt ortodoxa si ca nu vreau sa am de-a face cu secta lor, mi-au raspuns pe un ton foarte amabil ca ei nu vor sa ma converteasca dar totusi imi lasa o biblie de-a lor (era pe cd)sa-mi arunc ochii si sa-mi dau cu parerea, si ca vor veni dupa ea ca cica mi-o lasa pe imprumut. am zis fie. am vrut sa vad in ce fel au interpretat ei biblia, dar se pare ca dumnezeu nu a vrut ca eu sa citesc biblia lor deoarece oricat am incercat sa deschid fisierul asa tot dadea eroare. nu m-am mai strofocat, am lasat-o moarta cum se zice. intre timp am citit despre secta asta pe iternet si am vazut ce le poate capu si m-am hotarat sa le spun, daca vor mai veni la usa mea, diferentele intre crestinii ortodocsi si sectari. si bineinteles ca dupa 2 saptamani (mi-au lasat timp sa le studiez biblia fiindca inainte veneau la o saptamana distanta)ma trezesc iarasi la usa cu motivul de a le inapoia biblia. m-au intrebat ce impresia mi-a lasat biblia lor iar cand le-am spus ca nu m-am mai uitat peste ea unul dintre ei (cel mai batran, ca erau 2, unul tanar si unul batran)s-a schimbat la fata, din zambitor cum era dintr-o data s-a incruntat, cel tanar mentinandu-si zambetul si amabilitatea.le-am zis ca oricum nu-i paguba pt mine fiindca oricum nu tare ma interesa, dar ei au inceput sa insiste, ca sa vina ei cu laptopul lor la mine si sa remedieze ei micul inconvenient pt a nu ramane cu acesta "dezamagire" de a nu " studia". nu am stiut ce inseamna pt ei " studiu", am aflat pe urma. cand am vazut ca nu scap nicicum de ei le-am spus ca le arat eu adevarata credinta si simbolul acesteia si anume crucea. atata mi-a trebuit, a inceput omul mai invarsta sa urle la mine ca intai sa citesc biblia si apoi sa ii spun lui de cruce si tot felul de aberatii de-a lor. m-am speriat groaznic, n-am stiut ca au astfel de iesiri, mai ales ca la inceput sunt tare mierlosi. tot asa a patit si mama la serviciu, veneau niste sectante din astea sa-i propovaduiasca mamei mele adevarata credinta cica. si cand le-a spus mama ca nu o intereseaza s-au suparat sectantele astea si au zis urmatoarele: "lasa ca va veni o zi in care va vom obliga sa treceti la martori". sa ne fereasca sfantul Dumnezeu de asa ceva, sa nu ajungem iarasi ca pe vremea imparatului diocletian. as mai avea multe de povestit cu acesti sectanti martori dar si cu penticostali, dar ma opresc aici. DOAMNE MILUIESTE-NE SI NE APARA DE VRAJMASII VAZUTI SI NEVAZUTI.AMIN

  • Vali CostinPostat la 2010-05-08 20:27

    Util. O prezentare succinta a grupului. Habar nu aveam ce sustin si ce vor.

  • ma marinela Postat la 2010-04-01 13:01

    as vrea sa stiu si eu de ce sunt in stare.am inteles ca sunt violenti daca te pui cu ei.prima data te ia cu binisorul apoi sunt violenti.cine imi poate raspunde si mie?

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE