Sabia pe care Iisus Hristos a adus-o pe pamant

Sabia pe care Iisus Hristos a adus-o pe pamant Mareste imaginea.

"Nu socotiti ca pace am venit sa aduc pe pamant; nu am venit sa aduc pace, ci sabie." (Matei 10, 34)

Greu cuvant ne spune Hristos, insa nu atat de greu in sine, cat greu in inimile noastre neintelegatoare, care cauta sa slujeasca la doi domni si care cauta cai cat mai comode spre a birui pacatul si a dobandi vesnica odihna.

Sabia este Cuvantul lui Dumnezeu. Astfel, aceasta ne apare mai intai in icoana cu vedenia Sfantului Ioan Teologul, din Apocalipsa, cand din gura lui Dumnezeu iese o sabie, adica "cuvantul Sau". Mai apoi, sabia este asezata in mana Sfantului Apostol Pavel, care de doua ori face asemanarea dintre cuvantul lui Dumnezeu si sabia cea despartitoare intre bine si rau, ca arma duhovniceasca impotriva duhurilor celor viclene ale lumii acesteia. De asemenea, ea este purtata si de Arhanghelul Gavriil, in acelasi chip duhovnicesc.

Sabia pe care Iisus Hristos a adus-o pe pamant

Sabia pe care Iisus Hristos a adus-o pe pamant

Frumos talcuieste Sfantul Nicolae Velimirovici acest pasaj, zicand:

"Asa a grait Domnul. A se citi: Nu am venit sa impac adevarul cu minciuna, intelepciunea si prostia, binele si raul, dreptatea si silnicia, bestialitatea si omenia, inocenta si desfranarea, pe Dumnezeu si pe mamona: ci am adus sabie, ca sa tai si sa le despart, incat sa nu se amestece. Cu ce sa le desparti, Doamne? Cu sabia adevarului. Ori cu sabia cuvantului Lui Dumnezeu, ceea ce e totuna: fiindca adevarul este cuvantul Lui Dumnezeu, si cuvantul Lui Dumnezeu este adevarul."

Apostolul Pavel, indemnand pe efeseni la viata duhovniceasca, spune: "Luati si coiful mantuirii si sabia Duhului, care este cuvantul lui Dumnezeu." (Efeseni 6, 17) Drept aceea, "sabia" este cuvantul cel duhovnicesc, este acel "cuvant cu petere multa", adica rugaciunea si sfatul cel bun.

Sabia lui Iisus Hristos adusa pe pamant

Sfantul Ioan Teologul, cel care a scris Apocalipsa, a vazut in vedenie pe Fiul lui Dumnezeu, in mijlocul a sapte sfesnice, si din gura Lui iesea o sabie ascutita de amandoua partile. "In mana Lui cea dreapta avea sapte stele; si din gura Lui iesea o sabie ascutita cu doua taisuri, iar fata Lui era ca soarele, cand straluceste in puterea lui." (Apocalipsa 1, 16)

"Sabia care iese din gura ce poate fi altceva decat cuvantul Lui Dumnezeu, cuvantul Adevarului? Acesta sabie este mantuitoare pentru lume, nu pacea binelui cu raul. Cel care cauta sa imbine cele potrivnice, neseparandu-le in viata lui, va porni razboi cu Dumnezeu."

Tot la inceputul cartii Apocalisa, gasim scris: "Pocaieste-te deci, iar de nu, vin la tine curand si voi face cu ei razboi, cu sabia gurii Mele." (Apocalipsa 2, 16) Cuvantul si judecata lui Dumnezeu sunt precum o sabie, despartind definitiv raul de bine si lumina de intuneric.

Sabia este Cuvantul lui Dumnezeu - Apocalipsa

"Ca acesta intelegere este dreapta se vede si din ce spune Hristos in continuarea cuvantului initial: ca am venit sa despart pe om de tatal sau, si pe fiica de mama sa, si pe nora de soacra sa. Caci daca fiul merge dupa Hristos, iar tatal ramane in intunericul minciunii, sabia adevarului lui Hristos ii va desparti. Adevarul este mai vrednic de iubit decat tatal. Si daca fiica merge dupa Hristos, iar mama ramane indaratnica in tagaduirea lui Hristos, ce unire poate fi acolo? Oare nu este Hristos mai dulce decat mama? la fel si nora cu soacra ei.

Dar sa nu intelegi stramb - ca cel ce Il cunoaste si-L indrageste pe Hristos trebuie deodata sa se desparta trupeste de rudele sale. Asa ceva nu scrie. Este destul a fi despartit cu sufletul si a nu primi in el nimic din gandurile si faptele necredintei; caci daca credinciosii s-ar desparti si trupeste de necredinciosi, s-ar face in lume doua tabere potrivnice. Cine i-ar invata si indrepta atunci pe necredinciosi? Inteleptul Pavel scrie: ca se sfinteşte barbatul necredincios prin femeia credincioasa, si se sfinteste femeia necredincioasa prin barbatul credincios.

Asadar, cuvintele despre aducerea sabiei pe pamant sunt pe deplin potrivite cu Hristos - Facatorul de pace si Datatorul de pace. El da cereasca Sa pace, ca pe un balsam ceresc, celor ce cred in El fara fatarnicie. Insa nu a venit sa faca pace intre fiii luminii si fiii intunericului." (Sfantul Nicolae Velimirovici)

In acelasi duh interpreteaza acest cuvant, despre "sabie", si Sfantul Ioan Gura de Aur, cu atatea secola mai inainte de Sfantul Nicolae Velimirovici. Sfantul Ioan, in cartea "Omilii la Matei", spune: "Atunci mai cu seama este pace, cand se taie ce este bolnav, cand e indepartat ceea ce da nastere la razvratire."

"Hristos raspunde mai dinainte la obiectiile ce i s-ar fi putut face. Pentru ca nu cumva ucenicii Lui, auzind aceste cuvinte sa spuna:"Pentru aceasta ai venit pe lume, ca sa ne ucizi pe noi si pe cei ce vor asculta de cuvantul nostru, pentru ca să umpli lumea de razboi?", Domnul le-o ia inainte si le spune: "N-am venit sa aduc pace pe pamant."

"Prin aceste cuvinte Domnul ii mangaie pe ucenicii Sai, spunandu-le: "Sa nu socotiti ca voi sunteti pricina dezbinarii dintre oameni; Eu sunt Cel Ce fac aceasta, pentru ca sufletul oamenilor e asa! Nu va tulburati, dar, ca lucrurile se intampla impotriva asteptarilor voastre. Pentru aceasta am venit, ca sa aduc razboi. Aceasta-i vointa Mea. Nu va tulburati, dar, daca pamantul este plin de razboaie si de intrigi. Cand va fi dat la o parte ceea ce-i mai rau, atunci cerul se va uni cu ceea ce-i mai bun."

Numai prin taierea si separarea celor rele de cele bune este cu putinta sa se uneasca cerul cu pamantul, adica pacea sa coboare pe pamant. Razboiul, insa, nu este o urmare a vointei lui Hristos, ci a vointei oamenilor. Hristos voieste ca toti oamenii sa se uneasca in credinta; dar, pentru ca se despart unii de altii, ia nastere razboiul.

Sfantul Apostol Pavel si Arhanghelul Mihail - sabia Cuvantului lui Dumnezeu

Sfantul Apostol Pavel este zugravit in unele icoane cu sabia in mana. Sabia inseamna propovaduirea sarguitoare a Cuvantului lui Dumnezeu. De doua ori in scrierile sale Apostolul Pavel infatiseaza cuvantul sub chipul sabiei.

Vorbind efesenilor despre lupta necontenita impotriva duhurilor viclene, el ii indeamna pe acestia sa se intrarmeze cu armele Duhului, adica armele duhovnicesti, printre care si cu "sabia duhovniceasca", care este Cuvantul lui Dumnezeu (Efeseni 6, 12, 17).

Sabia Arhanghelului Mihail

Ceva mai tarziu, vorbind evreilor, spre a arata puterea si lucrarea Cuvantului lui Dumnezeu, Sfantul Pavel il asemana cu o sabie ascutita de amandoua partile, aratand ca astfel Cuvantul lui Dumnezeu lucreaza mai puternic decat ea. "Caci cuvantul lui Dumnezeu e viu si lucrator si mai ascutit decat orice sabie cu doua taisuri si patrunde pana la despartirea sufletului si duhului, dintre incheieturi si maduva, si destoinic este sa judece simtirile si cugetarile inimii" (Evrei 9, 12).

In iconografie, Sfantul Arhanghel Mihail este infatisat purtand sabie de foc in mana dreapta, iar in mana stanga tinand o hartie cu textul: "Acelora care nu alearga cu inima curata la aceasta sfanta casa a lui Dumnezeu, fara de milostivire intind sabia mea si tai."

O alta infatisare a Arhanghelului Mihail, tot purtator de sabie, este cea care se aseaza, dupa obicei, aproape de usile bisericii, si care zice: "Voievod al lui Dumnezeu sunt, purtand sabie; pe cei ce intra cu frica inlauntru, ii pazesc, ii apar, ii sprijin si ii acopar; iar pe cei ce intra inlauntru cu inima intinata, cu amar ii tai cu aceasta sabie."

Teodor Danalache

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 17239

Voteaza:

Sabia pe care Iisus Hristos a adus-o pe pamant 5.00 / 5 din 10 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Vasa NastaPostat la 2013-02-06 20:12

    Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu tamaduieste-ma de toate bolile sufletesti si trupesti ca sa te slavesc si sa-ti multumesc intru toti vecii ! Amin.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE