Sfantul Ioan de Kronstadt, Facatorul de Minuni

Sfantul Ioan de Kronstadt, Facatorul de Minuni

Sfantul loan de Kronstadt s-a nascut pe data de 19 octombrie 1829, in familia paracliserului Ilia Mihailovici si a Feodorei Vasilievna Serghieva, in satul Sura din gubernia Arhanghelsk. Bunicii si strabunicii din partea tatalui au fost preoti vreme de 350 de ani.

Studiile tanarului loan, care avea o sanatate precara, au mers prost la inceput. El s-a rugat pentru a i se darui intelepciune, ca sa poata invata. Si Domnul i-a ascultat rugaciunea. Dupa ce a absolvit scoala parohiala, a terminat ca sef de promotie Seminarul din Arhanghelsk, iar mai apoi Academia teologica din Sankt Petersburg.

S-a casatorit cu fiica protoiereului Konstantin Nestviski, pe nume Elisaveta. Cei doi soti au luat asupra lor nevointa trairii intru curatie.

Dupa hirotonie, tanarul preot a fost numit la Catedrala Sfantul Apostol Andrei din Kronstadt. Datoria sa pastoreasca a constat in rugaciune neincetata, in tamaduirea morala si duhovniceasca a oamenilor, in usurarea greutatilor sarmanilor, a celor fara adapost si a orfanilor. Binefacerile sale dezinteresate au fost nenumarate.

„N-am bani - spunea parintele loan. Mi-au fost oferiti si-i ofer si eu." A intemeiat „Casa Dragostei de Munca" („Trudolubie"), cu o biblioteca pentru copii, cu scoala primara gratuita si ateliere, care sa vina in ajutorul celor sarmani, o casa pentru straini, manastiri si biserici in diferite eparhii. Parintele loan socotea ca adevarata tamaduire a celor ce sufera este Biserica lui Hristos, iar cel mai eficace mijloc de vindecare - Dumnezeiasca Liturghie. Spovedea uneori si cate 12 ore, caci la Kronstadt veneau si cate 6000 de oameni zilnic.

Parintele loan savarsea Liturghia aproape in fiecare zi. Datorita ravnei sale catre Dumnezeu si catre oameni, a dobandit darul indraznelii in rugaciune si pe cel al vindecarii. Numele parintelui loan era cunoscut pretutindeni: primea mii de scrisori din Rusia, din Europa, din India, din America, in care i se cereau rugaciunile. Sfantul Teofan Zavoratul (+1894) scria: „Parintele loan de Kronstadt este omul lui Dumnezeu. Rugaciunea sa ajunge la Dumnezeu pentru marea lui credinta."

Parintele loan a primit si darul facerii de minuni, care l-a preaslavit in intreaga Rusie si dincolo de hotarele ei. Ar fi cu neputinta sa se adune toate minunile savarsite de dansul. Intelectualitatea noastra lipsita de credinta si presa au trecut in mod intentionat sub tacere nenumaratele adeveriri ale puterii dumnezeiesti. Cu toate acestea, sunt destul de numeroase minunile marturisite de cei care le-au trait sau cele auzite si transmise mai departe din om in om. S-a pastrat chiar si relatarea parintelui loan despre prima lui minune ca preot. Aceasta povestire emana o adanca smerenie. „Cineva din Kronstadt era bolnav - povestea parintele. Mi s-a cerut ajutorul, mi s-a cerut sa ma rog. Pe atunci aveam acest obicei: sa nu refuz rugamintea nimanui.

M-am rugat si l-am incredintat pe cel bolnav in mainile lui Dumnezeu, cerand Domnului sa faca cu el dupa sfanta Sa voie. Odata a venit la mine o batrana, pe care o stiam demult. Era tematoare de Dumnezeu, o femeie cu o credinta adanca; si-a incheiat calatoria pe acest pamant in frica de Dumnezeu. A insistat sa ma rog pentru un bolnav, ca el sa se insanatoseasca. Nimic altceva. Imi amintesc ca pe atunci eram aproape speriat: cum pot eu - ma gandeam - sa am o astfel de indrazneala? Dar aceasta doamna in varsta a crezut cu tarie in puterea rugaciunilor mele si ale sale. Atunci am marturisit inaintea Domnului nimicnicia si pacatosenia mea. Am vazut voia iui Dumnezeu in toate aceste lucruri. Astfel, am cerut tamaduire pentru cel bolnav. Iar Domnul i-a trimis milostivirea Sa si el s-a insanatosit.

Atunci l-am multumit Domnului pentru aceasta indurare. A doua oara, la rugaciunile mele, s-a petrecut iarasi o vindecare. In aceste doua intamplari am vazut voia lui Dumnezeu, intelegand ca e vorba de o noua ascultare a mea: sa ma rog pentru cei care-mi cer acest lucru."

In urma rugaciunilor parintelui loan, intr-adevar, s-au savarsit si se savarsesc si acum, dupa fericitul sau sfarsit, o multime de minuni. S-au tamaduit prin rugaciune si prin punerea mainilor parintelui loan cele mai grave boli, in fata carora medicina s-a aratat neputincioasa. Vindecarile s-au savarsit asupra unui bolnav, dar si asupra unei multimi de oameni, atat cand bolnavul era de fata, cat si in absenta acestuia. Uneori era de-ajuns sa-i fie scrisa o scrisoare parintelui loan ori sa i se trimita o telegrama, ca minunea tamaduirii sa aiba loc. Deosebit de graitoare pentru multi este minunea din satul Konceanski (Suvorov), un caz la care a participat si o comisie de profesori de la Academia militara din Suvorov (1901). O femeie, care de multi ani era demonizata, fiind adusa la parintele loan in stare de inconstienta, in cateva clipe s-a tamaduit desavarsit, recapatandu-si starea normala a unui om sanatos. La rugaciunile parintelui loan, orbii au inceput sa vada.

Artistul Jivotovski descrie cum a inceput sa ploua intr-o regiune in care fusese mult timp seceta si se produsesera incendii, dupa ce parintele loan a facut o rugaciune acolo. Cu puterea rugaciunii sale, parintele i-a tamaduit nu doar pe ortodocsi, ci si pe musulmani, evrei si pe toti cei care au apelat la dansul, din Rusia si din strainatate. Acest dar al facerii de minuni a fost o rasplata primita de parintele loan pentru marea sa nevointa: truda rugaciunii, a postului, a faptelor jertfitoare pline de dragoste catre Dumnezeu si aproapele.

Operele complete, editate pana in 1917, cuprind scrisorile sale, carti (Viata mea in Hristos), meditatii despre calea catre Dumnezeu, invataturi despre pocainta, predici.

In prezenta carte a fost adunata o buna parte din minunile savarsite de Sfantul loan de Kronstadt, atat in timpul vietii, cat si dupa moartea sa, pana in zilele noastre. Nadajduim ca astfel personalitatea marelui sfant iubitor de Dumnezeu si de oameni, prin care s-a revarsat din plin harul lui Dumnezeu si se revarsa si astazi, va fi intregita.

Pe data de 9 decembrie 1908, parintele loan a savarsit ultima sa Liturghie, iar in dimineata zilei de 20 decembrie si-a predat duhul in pace lui Dumnezeu. Inmormantat in biserica ridicata de el in decembrie 1902, apartinand unei manastiri de maici cu hramul Sfantul loan de Rila, de pe raul Karpovka, din Sankt Petersburg (astazi manastirea a renascut, din 1992 avand rangul de stavropighie patriarhala), Sfantul loan de Kronstadt a fost canonizat de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse in anul 1990. Pomenirea sa se face pe data de 20 decembrie/2ianuarie.

Extras din cartea Minunile Sfantului Ioan de Kronstadt, Ed. Sophia

 

20 Decembrie 2024

Vizualizari: 5312

Voteaza:

Sfantul Ioan de Kronstadt, Facatorul de Minuni 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 3 - Calauza intru sanatatea sufleteasca si trupeasca a copiilor
Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 3 - Calauza intru sanatatea sufleteasca si trupeasca a copiilor Trupul este templu al Duhului Sfânt, iar sufletul este mai de preț decât întreaga lume. Volumul al treilea din seria Arta de a crește copii buni în vremuri noi se dorește o smerită călăuză pentru părinții ce doresc a-și crește fiii și fiicele cu 43.00 Lei
Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 2. Calea unei bune educatii: autoritate si iubire
Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 2. Calea unei bune educatii: autoritate si iubire Cum poți fi un părinte ferm, dar iubitor? Cum formezi un copil responsabil, fără să devii prea autoritar sau prea permisiv? Volumul 2 din Arta de a crește copii buni în vremuri noi se dorește a fi un ghid ușor de înțeles, cu multe exemple practice 40.00 Lei
Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 1. Pasi spre viata duhovniceasca a copiilor
Arta de a creste copii buni in vremuri noi. Vol. 1. Pasi spre viata duhovniceasca a copiilor Nu există părinte desăvârșit, dar fiecare poate fi un mijlocitor al lucrării harului lui Dumnezeu în sufletul copilului său. Volumul 1: Pași spre viața duhovnicească a copiilor este o chemare întru a pune începutul cel bun: formarea copilului în lumina 33.00 Lei
Sfaturi in vremuri de prigoana
Sfaturi in vremuri de prigoana Ca să suportăm mai ușor suferințele trebuie să avem credință puternică, dragoste fierbinte către Dumnezeu, să nu ne lipim de cele pământești și să ne predăm cu totul voii lui Dumnezeu. Dacă vrei să scapi de tristețe, nu-ți lipi inima de nimic și de nimeni 32.00 Lei
Sfantul Serafim din Sarov - stalp de foc de la pamant la cer
Sfantul Serafim din Sarov - stalp de foc de la pamant la cer Minunat a făcut Domnul pe cel cuvios al Său, învrednicindu‑l să se numere printre serafimi, căci atât cu numele, cât și cu viața, Sfântul Serafim a slujit Sfintei Treimi, învățându‑ne, ca prieten al lui Dumnezeu și pro­oroc, meșteșugul tainic al 15.00 Lei
Dumnezeul meu. Despre incredere, dragoste si viata duhovniceasca
Dumnezeul meu. Despre incredere, dragoste si viata duhovniceasca volumul 2 Sunt foarte mulți oameni care trăiesc fără Dumnezeu. Au fost oameni muncitori, familiști, cumsecade, au dus o viață liniștită și bună. Atât. Nimic mai mult. Aceasta-i limita mai sus de care omul nu poate să urce prin propriile puteri. Domnul ne 27.00 Lei
Prin fereastra temnitei
Prin fereastra temnitei Această carte este o culegere de scrisori compuse de Sfântul Nicolae pe când era închis în lagărul german de la Dachau. Titlul pare să sublinieze faptul trist al întemniţării episcopului ortodox. Dar cum ar putea fi întemniţat un om liber ajuns, printr-o 35.00 Lei
Da-mi, fiule, inima ta
Da-mi, fiule, inima ta Cum supraviețuieşte sufletul coliziunii între rațiune și credință?Prezenta carte doreşte să aprofundeze această întrebare. Rătăcit în hățişurile unei păduri de lângă o mănăstire, în căutarea fiului său, Mihai își dă seama că nu va evada decât dacă găsește 35.00 Lei
Cuvioasa Teodora de la Sihla, Sfanta Carpatilor
Cuvioasa Teodora de la Sihla, Sfanta Carpatilor Cu siguranță, ați învățat la geografie, copii, despre Munții Carpați. Poate că i‑ați și străbătut cu pasul, în drumeții cu familia, cu școala sau cu prietenii. Câți știați, însă, că Munții Carpați au și o sfântă a lor, o sfântă de înălțimea duhovnicească 25.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact