Sf. Ierarh Calinic de la Cernica


11 Mai
     
  
        In Sf. Calinic pare sa se fi implinit ingereste vocatia religioasa a unei intregi familii: un frate al sau mai mare a fost preot de mir si apoi calugar (sub numele de Acachie), iar mama sa, Floarea, a devenit mai tarziu schimonahia Filofteia de la Pasarea.

Nu-i de mirare ca micul Constantin (cum se numea dupa botez) si-a manifestat credinciosia de timpuriu, iar in 1807, la 20 de ani, a intrat in nevointa calugareasca, la Manastirea Cernica. In 1808 era deja hirotonit ierodiacon (preot va deveni in 1813). I s-a dus repede vestea de mare postitor si rugator, ba chiar de inainte-vazator. Dupa ce a petrecut un an la Athos, e ales, in 1818, la abia 30 de ani, staret al Cernicai. Va pastori binecuvantata obste de acolo vreme de 32 de ani, savarsind adevarate minuni si ridicand, la porunca nemijlocita a Sf. Nicolae, a Sf. Gheorghe si fostului staret Gheorghe de la Cernica, aratati lui in sfanta vedenie, noua biserica a manastirii, cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Niciodata obstea cernicana n-a fost mai infloritoare, iar la plecarea staretului Calinic in scaunul episcopal de Ramnic (1850), in amandoua insulele vietuiau peste 350 de calugari. Ca episcop de Ramnic a ctitorit el Frasineiul, manastirea cu aspra regula athonita (1863), unde a lasat cu blestem arhieresc sa nu calce picior de femeie. Cu un an inaintea mortii, dupa ce daduse timp de 17 ani cea mai desavarsita pilda de vrednicie arhiereasca, s-a retras la Cernica si si-a prevazut dinainte ziua mutarii la Domnul, 11 aprilie 1868, ramasa si ziua lui de obsteasca pomenire (canonizarea oficiala s-a facut in toamna lui 1955, dar a fost socotit sfant inca din viata, iar moastele lui, aflate la Cernica, au fost de-a lungul vremii facatoare de nenumarate minuni).
 


Sambata, 23: U) Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta (Sambata lui Lazar – Pomenirea mortilor); Duminica, 24: (U) Intrarea Domnului in Ierusalim sau Duminica Floriilor (Dezlegare la peste); Luni, 25 – Sambata, 30: Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor (Deniile – slujbe de seara care marcheaza traseul Patimilor lui Hristos – incep in seara Duminicii Floriilor si se incheie cu Prohodul Domnului, in Sfanta si Marea Vineri).

.

06 Iunie 2005

Vizualizari: 5432

Voteaza:

Sf. Ierarh Calinic de la Cernica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE