Sfantul Apostol Toma

Biserica Ortodoxa sarbatoreste astazi pe Sfantul Apostol Toma.

Sfantul Apostol Toma era originar din orasul Paneada Galileii, iudeu din nastere si avea meseria de pescar. Cel mai important moment legat de Sfantul Apostol Toma este cel de dupa Invierea Domnului.

Imprejurarea in care Sfantul Apostol Toma isi marturiseste credinta este cea in care Mantuitorul, in seara Invierii Sale, se arata Apostolilor, insa Toma nu era de fata. Pentru acest lucru, la intoarcere, Toma refuza sa creada: 'de nu voi vedea in mainile Lui semnul cuielor si de nu voi pune degetul meu in semnul cuielor si de nu voi pune manea mea in coasta Lui, nu voi crede' (In. 20, 25). Dupa opt zile Mantuitorul se arata iarasi in mijlocul Apostolilor, fiind de fata si Toma. La indemnul Mantuitorului, Apostolul Toma atinge mainile si coasta Mantuitorului, raspunzand: 'Domnul meu si Dumnezeul meu' (In. 20, 28). Astfel, Apostolul a dat dovada cea mai puternica despre Invierea Domnului nostru Iisus Hristos. Atingand semnul cuielor si coasta Mantuitorului, Toma a incredintat lumea ca Mantuitorul a Inviat cu acelasi trup cu care a si patimit. Unii Sfinti Parinti considera ca prin cuvintele: 'Domnul meu si Dumnezeul meu' (In. 20, 28), Apostolul Toma a marturisit cele doua firi ale lui Iisus Hristos: firea omeneasca si firea dumnezeiasca.

Tot prin Apostolul Toma, lumea crestina s-a incredintat ca Sfanta Fecioara Maria a fost luata de Fiul Sau la cer cu acelasi trup pe care l-a avut in timpul vietii. Toma a sosit la Ghetsimani la trei zile dupa ingroparea Maicii Domnului. Plangerea lui a induiosat pe ceilalti Sfinti Apostoli, incat au deschis mormantul si au aflat adevarul. Sfantul Apostol Toma a propovaduit Evanghelia la parti, in Persia de astazi, precum si la mezi, caramanieni, hircani si bactrieni, dupa cum spune Sfantul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului. De asemenea, este cunoscut si ca 'Apostolul Indiei', dupa cum marturisesc unele dovezi. Indienii il considera apostolul lor, pentru ca a predicat pana la insula Taprobana si ca a primit cununa muceniciei in orasul Meliapur. Multe biserici din Rasarit si mai ales cea din Meliapur il socotesc primul lor fondator. In anul 1505, portughezii au intemeiat in India mai multe colonii. Ei au gasit pe coasta Malabar, regiunea din partea de sud-vest a Indiei, peste 15.000 de crestini care spuneau ca sunt ai Apostolului Toma. Sfantul Apostolul Toma a mers apoi in tinutul Kalomidiei unde a botezat multi oameni si chiar pe Tertiana, sotia imparatului Muzdie si pe sora ei Migdonia. Tot atunci a primit botezul si Azan, fiul imparatului Muzdie. Pentru acestea, Apostolul a fost prins si supus supliciilor, iar in cele din urma a suferit moarte martirica.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

06 Octombrie 2013

Vizualizari: 759

Voteaza:

Sfantul Apostol Toma 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE