Sfantul Teodosie de la Brazi

Sfantul Teodosie de la Brazi Mareste imaginea.

Sfantul Teodosie de la Brazi este praznuit de Biserica Ortodoxa Romana pe 22 septembrie. Sfantul Ierarh Teodosie s-a nascut in prima jumatate a sec. al XVII-lea, in tinutul Vrancei. A intrat de tanar in monahism. Datorita culturii sale este numit secretar la cancelaria manastirii Bogdana. Mai tarziu, in calitate de egumen, se ocupa de reconstruirea acestui asezamant. In anul 1670 a fost hirotonit episcop de Radauti, iar in 1671, episcop de Roman.

Din cauza plecarii Sfantului Dosoftei in Polonia, scaunul de Mitropolit al Moldovei devine vacant. Moldova era condusa la acea vreme de domnitorul Dumitrascu Cantacuzino, o persoana fidela otomanilor. La cererea acestui domnitor, episcopii din Moldova il vor alege ca mitropolit pe Teodosie. Pastorirea sa in calitate de mitropolit nu va dura decat un an, din cauza faptului ca i-a cerut domnitorului sa puna capat asupririi otomane.

La revenirea Mitropolitului Dosoftei, ierarhul Teodosie pleaca la Focsani. Aici s-a ocupat cu reconstruirea Manastirii Brazi. La cererea sa este adus egumenul Zaharia, din Muntele Athos, o persoana instruita in tainele monahismului.

In anul 1688, pe cand se afla la Focsani, ierarhul a fost rapit de prietenii domnitorului Dumitrascu Cantacuzino si dus in Tara Romaneasca. Aici a fost chinuit timp de zece saptamani.

In toamna anului 1694, tatarii au navalit si la schitul Brazi. Acestia i-au cerut sa le predea avutul si obiectele de pret. Pentru ca Sfantul Teodosie a refuzat, acestia i-au taiat capul.

Moastele Sfantului Teodosie au fost descoperite printr-o minune

Sfantul Antipa de la Calapodesti (1816-1882), pe atunci frate la Manastirea Brazi, marturiseste: "Inainte ca arhim. Dimitrie sa fie staret al Manastirii Brazi din Moldova, el a trait viata pustniceasca aspra intr-o padure mare, unde din intamplare a gasit ingropat un vas mare plin cu bani de aur. In vas a gasit o insemnare, in care se spunea ca acesti bani sunt de la Mitropolitul Dositei (Teodosie - confuzie datorata apropierii dintre numele celor doi ierarhi contemporani) care i-a ascuns acolo, prevazandu-si sfarsitul sau mucenicesc din mana turcilor. In insemnare se mai spuneau si acestea: "Cine va gasi acesti bani este indatorat sa zideasca din ei o manastire si trei schituri" si ca "la terminarea de zidit a celui din urma, al treilea schit, va afla si moastele mele". Arhim. Dimitrie marturiseste intr-o insemnare din 20 februarie 1842, ca dupa ce a terminat de construit si cel de-al treilea schit, sapand in curte mormantul sau, a aflat sicriul cu moastele Sf. Teodosie. Capul era asezat alaturi, cu fata in jos, pe o caramida. Moastele erau intregi si raspandeau un miros foarte placut, ceea ce confirma evlavia credinciosilor care l-au considerat sfant inca din timpul vietii.

La 6 mai 1842, moastele Sfantului Teodosie au fost asezate intr-un mormant nou, zidit in partea de nord a paraclisului subteran de la Manastirea Brazi. Dupa un scurt timp, capul sau a fost scos din mormant si asezat spre inchinare in biserica, probabil tot de catre staretul Dimitrie. El a ramas in paraclisul subteran pana la desfiintarea asezamantului, in 1959, cand a fost pus inapoi in mormant. Dupa redeschiderea manastirii, in urma lucrarilor de restaurare, maica Iustina a redescoperit la 20 martie 2000, moastele Sfantului Teodosie.

Hotararea canonizarii sale s-a facut in sedintele Sfantului Sinod din 4-5 martie 2003. Slujba de proclamare a canonizarii a avut loc la 5 octombrie 2003, la Manastirea Brazi din judetul Vrancea.

Troparul Sfantului Teodosie de la Mănăstirea Brazi
Arătatu-te-ai, Ierarhe Teodosie, sfeșnic pururea luminos și mare apărător al Bisericii lui Hristos. Strălucit-ai, prin slujire și mucenicie, ca o jertfă preacurată, aducându-te Stăpânului tuturor; slăvim pomenirea ta, rugând pe Dumnezeu să dăruiască sufletelor noastre pace și mare milă.

Condacul Sfântului Teodosie de la Mănăstirea Brazi
Glasul Cuvântului vieţii a răsunat în Biserica lui Hristos, căci păstorul ei s-a arătat bun chivernisitor al Tainelor lui Dumnezeu. Drept aceea, soborul arhiereilor şi cetele călugărilor cântă într-un glas: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, mucenice nebiruit al lui Hristos.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Sfintitului Mucenic Foca, facatorul de minuni;
- Sfantului Foca, gradinarul;
- Sfantului Mucenic Isaac;
- Sfantului Martin;
- Sfantului Cuvios Cosma Zografitul si a 36 de cuviosi parinti de la Manastirea Zograful, din Muntele Athos;
- Sfantului Macarie de la Jabin.

Maine, serbam Zamislirea Sfantului Proroc Ioan Botezatorul.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Calendar Ortodox

19 Septembrie 2017

Vizualizari: 39362

Voteaza:

Sfantul Teodosie de la Brazi 5.00 / 5 din 5 voturi. 3 review utilizatori.

Comentarii (3)

  • simona turkPostat la 2015-09-22 13:51

    Multumim Tie Doamne pentru Sfantul Teodosie de la Brazi,pe care il avem ca mijlocitor impreuna cu Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu,cu ingerii nostri pazitori si cu toti cei ce au patimit pana la sange si au luat moarte muceniceasca,marturisindu-te pe Tine si dreapta credinta si fie ca ale lor rugaciuni sa fie primite si cu totii sa dobandim cele de trebuinta pentru linistea si pacea sufleteasca si trupeasca si iertarea pacatelor! Amin!

  • TRAIAN IOACHIM NICULAPostat la 2012-09-22 09:44

    TRAIAN IOACHIM NICULA 22.09.2012. SFINTE MUCENIC TEODOSIE DE LA BRAZII!!! ROAGATE PENTRU POPORUL TAU!!! SA FIE SCOS DIN ASUPRIREA CE O INDURA IN ACEST TIMP !!! ROAGATE SI PENTRU FAMILIA MEA!!! SA FIM IZBAVITI DE TOATE GRESELILE NOASTRE !!! SA FIM INDRUMATI SI AJUTATI SA MERGEM PE SFINTA SI MAREA CELE A POCAINTEI !!! MARIT,LAUDAT,INCHINAT SA FIE NUMELE TAU !!!IN VECI AMIN !!!

  • Mihaela NistorPostat la 2010-09-22 23:25

    Pamantul Romaniei este plin de moaste.Noua nu ne ramane decat sa le veneram, sa ingenunchemin fata lor si sa-i rugam cu lacrimi fierbinti sa duca rugaciunile noastre la DUMNEZEU TATAL, laDUMNEZEU FIUL si la DUHUL SFANT.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox