Sfintire de biserica la Medias

Inaltpreasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului a venit la Medias in prima zi a noului an bisericesc pentru a tarnosi Biserica “Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din cartierul Dupa Zid. Lacasul de cult a fost zidit in perioada 1999-2008, foarte aproape de zidul vechii cetati medievale de pe Tarnave, pe locul unor foste ateliere de tamplarie. Zidirea bisericii este legata de preotul Gheorghe Iosif Urs, pensionat in 2007, iar actualul paroh Marcel-Roman Badiu a finalizat lucrarile de constructie si le-a condus pe cele de pictare si de impodobire interioara si exterioara.

Pictura bisericii este realizata in tehnica fresco, de Ioan si Eugen Mirica.

Biserica a fost inconjurata, stropita cu apa sfintita si tarnosita cu Sfantul si Marele Mir, iar la interior au fost asezate moaste de martir in piciorul Sfintei Mese. A urmat randuiala sfintirii si impodobirii Sfantului Jertfelnic, a picturii si a icoanelor de pe catapeteasma. Lacasul de cult a primit ca ocrotitor si pe Sfantul Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Dupa sfintire, IPS Mitropolit Laurentiu le-a explicat credinciosilor randuiala tarnosirii unei biserici si a subliniat importanta acestui moment in viata unei comunitati.

Credinciosii au avut posibilitatea sa intre in Sfantul Altar si sa se inchine, iar apoi sa participe la Sfanta Liturghie oficiata pe o scena amenajata chiar pe strada din fata bisericii. Raspunsurile liturgice au fost date de corala Bisericii “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din centrul Mediasului, iar intre oaspetii prezenti amintim pe parlamentarul Gheorghe Roman, omul de afaceri Mircea Vescan si pe primarul Teodor Neamtu.

In cuvantul de invatatura de la Sfanta Liturghie, IPS Mitropolit Laurentiu a talcuit pe larg Evanghelia duminicala si a desprins principalele invataturi ale textului biblic ce ne prezinta minunea vindecarii fiului lunatic.

Apoi, IPS Mitropolit Laurentiu i-a felicitat pe preotii, credinciosii si autoritatile implicate in zidirea bisericii. Ca semn de apreciere pentru eforturile depuse, ierarhul l-a hirotesit iconom stavrofor pe parintele Marcel-Roman Badiu si a oferit acte de cinstire Consiliului si Adunarii parohiale, primarului Teodor Neamtu si Consiliului local Medias, precum si celorlalti ctitori si binefacatori, intre care si deputatul Gheorghe Roman si Mircea Vescan. Sarbatoarea s-a incheiat cu multumirile preotului paroh, care i-a oferit ierarhului in dar o icoana a Maicii Domnului.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

.
Pe aceeaşi temă

03 Septembrie 2013

Vizualizari: 955

Voteaza:

Sfintire de biserica la Medias 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE