Ierihonul si Asezamantul Romanesc

Ierihonul si Asezamantul Romanesc Mareste imaginea.


Ierihonul si Asezamantul Romanesc

Drumul oricarui pelerin ce trece prin Tara Sfanta nu poate ocoli Ierihonul, stravechiul oras biblic - acesta este unul dintre cele mai vechi, daca nu chiar cel mai vechi oras cunoscut din lume. Ierihonul mai este cunoscut si drept orasul aflat la cea mai joasa altitudine, aproximativ 250 de metri sub nivelul marii. Situat la nord-est de Ierusalim, la 40 de kilometri distanta, Ierihonul este in prezent o "insula" palestiniana in teritoriul Israelului.

Ierihonul - oras unic in lume

Ierihonul este primul oras cucerit de israeliti dupa peregrinarea de 40 de ani prin pustiu. Ierihonul, acest important oras biblic, impreuna cu Fasia Gaza, a fost primul oras cedat de Israel Palestinei in 1994, in urma acordului de pace. Reocupat de militarii israelieni, a revenit partii palestiniene in urma retrocedarilor din martie 2005.

Orasul Ierihon este o adevarata fortareata naturala, fiind inconjurat de Muntele Nebo in est, Muntii Centrali in vest si Marea Moarta in partea de sud. Este irigat in abundenta de raul Iordan, aflat la doar sapte kilometri spre vest, dar si de izvoarele ce coboara din Muntii Centrali. Are o vegetatie abundenta, predominand palmierii.

Denumirile date orasului au fost numeroase. Datorita abundentei unei plante pitice agatatoare, a fost numit Wadi as-Sesban. Numerosii palmieri au inspirat numele de Orasul Palmierilor, Madinat an-Nakhil. Dupa numele unui izvor ce curge in apropiere, caruia proorocul Ilie i-ar fi indulcit apa, a fost numit Ain Alisha, Izvorul lui Ilie.

Resursele bogate, apararea naturala, apropierea de principalele rute si frumusetea locurilor l-au impus ca o locatie ideala pentru comert, dar si ca punct-cheie ravnit de invadatori.

Dupa Ierusalim, Ierihonul este cel mai excavat loc din Tara Sfanta. Cea mai veche asezare a fost identificata la Tell es-Sultan, o colina joasa aflata la cam doi kilometri de Ierihonul de astazi. Colina s-a format de fapt peste ruinele vechiului oras, al carui nume, de origine semita, inseamna "luna" (atat calendaristica, "yerihu", cat si astrul in sine, "Yarah").

In zona colinei Tell es-Sultan au avut loc numeroase campanii arheologice, incepand cu anul 1868. Fortificatiile excavate indica faptul ca orasul vechi a fost construit acum aproximativ 12.000 de ani, deci undeva spre sfarsitul perioadei mezolitice. Este astfel primul oras cu ziduri de aparare din lume - cunoscut pana in prezent.

Contributia Ierihonului la civilizatie este unica. Practicarea agriculturii, cultivarea plantelor si domesticirea animalelor, precum si folosirea ceramicii au avut loc in Ierihon, ca o constanta, cu 1.000 de ani inaintea Mesopotamiei si Egiptului. Iar constructiile sunt anterioare piramidelor cu 4.000 de ani.

Ierihonul - istoria biblica a locului

In perioada regilor-pastori (1750-1580 i.d.Hr.), Ierihonul era unul dintre cele mai puternice orase ale hicsosilor - o populatie semita. Se crede ca ei sunt cei care au introdus caii si carele in Palestina si Egipt.

Ca si celelalte orase din Canaan, Ierihonul a fost distrus in mai multe randuri, identificandu-se 15 episoade distructive diferite. Descrierea biblica privind distrugerea Ierihonului de catre israeliti este intalnita in cartea lui Iosua.

Astfel, in Biblie se spune ca zidurile s-au prabusit in urma asediului de 7 zile al israelitilor, care au inconjurat zidurile sunand din trambite si strigand. Ei au luat doar obiectele din aur si argint, din alama si fier, apoi au trecut orasul prin foc. Faptul ca pietrele si caramizile descoperite erau innegrite sau inrosite confirma ipoteza incendiului devastator. La fel si vasele carbonizate continand cereale.

Se crede ca prabusirea zidurilor a fost provocata de un cutremur, dar acesta a fost unul neobisnuit caci, desi a afectat cu consecinte dezastruoase tot orasul, o mica portiune din zid, pe latura de nord, a ramas in picioare. Este exact ce este scris si in Biblie, ca locuinta femeii Rahab, care i-a ajutat pe spionii israeliti, aflata in partea de nord, lipita de zid, a fost crutata.

In plus, faptul ca in 1997 s-au descoperit resturi de caramizi (aflate in partea superioara si pe interior) la baza zidului de piatra adanceste ipoteza prabusirii instantanee a zidurilor Ierihonului, confirmand povestirea biblica.

Ierihonul - orasul strabatut "la pas" de Hristos

Dupa o perioada de mai bine de cinci secole, orasul a fost reconstruit, in timpul domniei lui Ahab (873-851 i.d.Hr.), si a cunoscut o istorie zbuciumata. In perioada Noului Testament, Irod cel Mare a reconstruit orasul, drept capitala estica, la aproximativ doi kilometri de vechea locatie, in locul numit Tulul Abu el-Alaiq, unde canionul Wadi Qelt se deschide pentru a intra in Valea Iordanului.

Datorita temperaturilor mai ridicate, aflandu-se intr-un fel de depresiune, Irod a construit un magnific "palat de iarna", dotat cu apeducte, un hipodrom si un teatru. Acesta este Ierihonul in care Iisus a venit de mai multe ori, facand numeroase aluzii la acest oras.

Astfel, in Pilda Samarineanului milostiv, Iisus se refera la drumul extrem de periculos prin canionul Wadi Qelt, adevarat cuib de talhari in vremea sa.

          

In timpul ultimei calatorii, Iisus a vindecat doi orbi, intre care se remarca insistentul Bartimeu. Faptul ca Matei si Marcu spun ca vindecarea a avut loc dupa iesirea din Ierihon, in timp ce Luca mentioneaza ca se apropiau de Ierihon, poate fi explicat in doua moduri. Fie orbii l-au rugat sa ii vindece la intrarea in Ierihon, dar rugaciunea lor a fost implinita abia cand a iesit din oras, fie vindecarea a avut loc dupa ce Iisus a iesit din vechiul Ierihon pentru a intra in Ierihonul irodian.

In Ierihon se petrece si convertirea vamesului Zaheu la pocainta. Se presupune ca si rostirea Pildei celor 10 mine a fost motivata de trecerea lui Iisus prin fata palatului de iarna a lui Irod cel Mare.

Orasul a recazut in ruina in secolele III-IV, fiind refacut de arabi. In secolul al XII-lea este cucerit de cruciati. Parasit de acestia, a devenit un mic sat arab.

Asezamantul Romanesc de la Ierihon

Aici, in acest loc in care religiile monoteiste isi disputa intaietatea in fata lui Dumnezeu si a oamenilor, Biserica Ortodoxa Romana a primit prin donatie, inainte de Revolutie, de la un credincios roman stabilit in zona, un teren la care s-au mai adaugat altele limitrofe, ajungand in prezent la o suprafata de 3.000 mp.

In anul 1995, datorita afluentei pelerinilor romani, s-a decis construirea unui nou Asezamant Romanesc la Ierihon, sub conducerea arhimandritului Ieronim Cretu, Superiorul asezamintelor romanesti de la Locurile Sfinte.

Cu mari sacrificii, lucrarile au fost demarate in anul 1999, un Asezaman Romanesc foarte primitor pentru pelerinii romani incepand sa se contureze usor-usor. S-a construit un paraclis si o biserica mare - altarele au fost sfintite la 8 ianuarie 2000 - apoi o casa de pelerini.

Cele cateva maicute si parintele sjujitor au adus cu ei ospitalitetea poporului roman. Astazi, in mare masura finalizat, Sfantul Asezamant Romanesc din orasul biblic Ierihon asteapta contributiile financiare necesare pentru terminarea instalatiilor, finisajelor si pentru dotare.

Asezamantul Romanesc de la Ierihon - Biserica manastirii si mica obste

Este impresionanta arhitectura locasului, cu biserica ortodoxa in centru si cladirile inalte de trei etaje care o inconjoara, si care formeaza de fapt imprejmuirea propriu-zisa, circulara, a asezamantul.

Daca biserica zvelta, romaneasca, pictata in stil bizantin de doi pictori din Bucuresti, este foarte frumoasa, cladirile din piatra si marmura mai au inca multe spatii comune neterminate.

Camerele pentru pelerini sunt insa gata, au baie proprie si aer conditionat si dotari similare cu cele ale unui hotel de doua stele. In cele aproape 50 de camere pot fi cazate cate doua grupuri de pelerini simultan (doua autocare) si, date fiind nevoile inca mari de finantare ale asezamantului, a plati aici cazarea si nu la un hotel oarecare din Ierusalim poate insemna, pana la urma, un mic aport de ctitor.

Nu este un act de smerenie sa locuiesti aici in loc sa stai la hotel (asa cum il numea Parintele Ieronim Cretu, Superiorul Asezamintelor Romanesti din Israel), ci mai degraba un mic gest de patriotism.

Maica stareta Macrina, care se afla in Israel doar de un an, ne spune ca aici maicile si tanarul parinte Ioanichie muncesc foarte mult - intretin asezamantul si ajuta la toate lucrarile, fac de mancare si servesc pelerinii, pentru ca nu exista alt personal auxiliar.

Din pacate, nu le ramane prea mult timp de pelerinaj pe la locurile sfinte din Ierusalim - poate doar sambata, la slujba de noapte la Sfantul Mormant - dar rabda programul pentru ca isi inteleg menirea de biserica misionara, biserica ortodoxa pe pamant sfintit de pasii Mantuitorului, deschisa pentru toti cei aflati in nevoi, de orice nationalitate ar fi ei.

          

Mentionam si grija deosebita pe care Prea Fericitul Parinte Teoctist I, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a purtat-o pentru aceasta mareata ctitorie romaneasca, sprijinind in orice vreme ca Parinte si Pastor comunitatea si asezamintele romanesti de la Locurile Sfinte. La toate acestea se adauga si numeroasele danii facute de catre fiii Bisericii Ortodoxe Romane de pe toate meridianele lumii.

Fii ctitor al locului de neintrerupta rugaciune din Ierihon !

Nevoile asezamantului romanesc sunt inca foarte mari - trebuiesc finalizate lucrarile de constructii si instalatii, montate lifturile - necesare batranilor, dotata bucataria si sala mare de mese, completata dotarea camerelor cu cele necesare; sunt necesare si vesminte preotesti si diaconesti si haine de zi cu zi pentru monahii etc.

Este o ocazie unica in viata, sa poti fi ctitor pentru o asemenea lucrare misionara - Ortodoxie si Romanism in Tara Sfanta. Pentru cei intereasati, conturile Asezamintelor Romanesti din Ierusalim si Ierihon sunt:

Din Romania - la BCR, prin coordonatele:
     Patriarhia Romana - Asezamantul Ortodox Roman, Ierusalim, Israel
     La orice filiala a Bancii Comerciale Romane din tara:

     Cont lei: 2511.31-25.106 ROL cod IBAN: RO 92 - RNCB - 5040-0000-0025-0106

     Cont USD: 2511.31-25.108 cod IBAN: RO38-RNCB-5040-0000-0025-0108

     Cont EURO: 2511.31-25.107 cod IBAN: R065-RNCB-5040-0000-0025-0107

Din strainatate - se vor folosi urmatoarele coordonate:
     Romanian Ortodox Patriarchate - Romanian Church, 46 Shivtei Israel str. 95105
     Jerusalem, Israel
     Banca "Leumi le Israel" - King George Branch, 22 King George str. 94262, Jerusalem, Israel:

     Cont: 302629/05 (tip-070/3) Cod IBAN: LUMI IL IT TLV

     Nr. oficial de cont al clientului in moneda tarii este: 902-330-302629/85

Adresa: Asezamantul Romanesc din Ierihon, 47-49 Kamal Nasser Str.
              Jericho, Palestine, Via Israel.

27 Iunie 2012

Vizualizari: 30079

Voteaza:

Ierihonul si Asezamantul Romanesc 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • ichim anaPostat la 2010-10-30 22:05

    Merita sa vizitati ierihonul am fost si eu anul acesta si a fost foarte frumos

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE