Catedrala Ely

Catedrala Ely


Catedrala Ely

Catedrala Ely, asa cum este in general cunoscuta, este o catedrala anglicana aflata in Anglia. Numele intreg al acesteia este "Catedrala Sfintei si Celei deofiinta Treimi din Ely", fiind totodata si una dintre cele mai importante catedrale din dioceza de Ely, dioceza aflata in regiunea engleza Cambridgeshire.

Catedrala Ely este si scaunul episcopal al episcopului de Ely. Localnicilor, catedrala le este cunoscuta si sub denumirea de "vasul, vaporul mlastinilor", datorita formei sale proeminente ce strajuieste imprejurimile plate si pline de ochiuri de apa.

Prima biserica crestina de pe acest loc a fost cea fondata de catre Etheldreda, fiica regelui anglo-saxon al Angliei de Est. Aceasta s-a nascut in anul 630, la Exning, in apropiere de Newmarket.

Etheldreda a dobandit terenul pe care, mai tarziu, avea sa ridice un asezamant, in urma divortului de primul ei sot, Tondberct. In anul 673, dupa sfarsitul celei de a doua casatorii, cu Eegrfrid, un print northumbrian, aceasta a inceput sa organizeze o manastire pe terenul obtinut nu cu mult timp inainte.

          

In momentul mortii sale, spre a-i cinsti memoria, acesteia i s-a construit un sarcofag in biserica saxona aflata pe acel loc.

Manastirea, alaturi de o mare parte a orasului Ely, a fost distrusa in urma invaziilor daneze care au inceput in anii 869 sau 870.

O noua manastire, benedictina de asta data, a fost infiintata pe acest loc de catre Athelwold, episcop de Winchester, in anul 970. Aceasta lucrare a sa s-a incadrat in valul de renastere monahala ce a cuprins si Peterborough-ul si Ramsey-ul.

Biserica ridicata acum va fi numita catedrala in anul 1109, imediat dupa ce o noua dioceza de Ely avea sa fie creata din teritorii luate din dioceza de Lincoln.

Catedrala aflata in prezent pe acest loc a fost inceputa din initiativa abatelui Simeon (1082-1094), frate al lui Walkelin, care, in acel moment, era episcop de Winchester. Catedrala a fost construita in timpul conducerii regelui William I, la anul 1083.

Lucrarile de zidire au continuat si sub urmasul lui Simeon, abatele Richard (1100-1107). Biserica anglo-saxona a fost demolata, insa unele dintre ramasitele acesteia, cum ar fi relicvele ctitorilor sai, au fost pastrate si in noua catedrala.

          

Transeptele centrale au fost construite repede, urmand ca mai apoi sa li se adauge nava transversala acoperita de turnul central. Aceste transepte sunt cele mai vechi parti ale catedralei.

Turnul de Vest, cu o inaltime de aproape 66 de metri, a fost construit intre anii 1174 si 1197, iar stilul romanic al fatadei vestice arata faptul ca aceasta este o lucrare a secolului al XII-lea, cu unele mici interventii mai tarzii. Intre acestea se numara si portalul Galilee (1198-1215).

Catedrala este construita din piatra obtinuta din carierele Barnack din Northamptonshire (cumparata de la abatia Peterborough, pe ale carei pamanturi se afla carierele), prezentand sculptura in marmura de Purbeck.

          

Planul catedralei este unul cruciform (in forma de cruce), cu altarul situat in capatul estic al acestuia. Lungimea totala a catedralei Ely este de aproape 173 de metri, cu o nava lunga de 75 de metri.

Atasata transeptului nordic este Capela Fecioarei, construita intre anii 1321 si 1349, in stilul decorativ, de catre artistul Alan de Walsingham. Turnul octagonal ce a fost construit dupa turnul initial al lui Simeon (1322-1328) s-a prabusit in anul 1322, nefacand victime, dar distrugand corul catedralei.

          

Acest turn octagonal prezinta un luminator din lemn, fiind totodata si singurul dom gotic care se mai pastreaza astazi. transeptul de nord-vest s-a prabusit in secolul al XV-lea nemaifiind vreodata ridicat inapoi. Acest eveniment a lasat o cicatrice pe acel perete al catedralei.

In anul 1539, in timpul dizolvarii institutelor monahale, ordonata de regele Henry al VIII-lea, catedrala Ely a suferit si ea mici daune. Intre acestea si numara si distrugerea sarcofagului Etheldredei.

Catedrala a fost, in scurt timp de la aceasta, restabilita in viata monahala. Acest lucru s-a intamplat in anul 1541, cu toate ca o mare parte a statuilor din Capela Fecioarei au fost sever afectate.

Episcopul de Ely, pe la mijlocul secolului al XVII-lea, era Matthew Wrenm, iar in conexiune cu acesta, nepotul sau, Christopher Wren, a ajuns responsabil pentru dotarea catedralei cu o noua usa de intrare - usa gotica, datand din anii 1650 si aflata pe fatada nordica a catedralei.

Catedrala Ely detine un foarte bine organizat cor de baieti si barabti. Alaturi de acesta, din anul 2006, comunitatea catedralei a inceput organizarea unui alt cor, de fete, numarand pana in prezent 15 coriste.

Astazi, cladire se afla in functionare, in ea tinandu-se slujbe religioase. Catedrala Ely mai detine si o colectie impresionanta de ferestre vitraliu datand de prin secolul al XIII-lea dar si din secole mai recente. Aceasta are o importanta nationala, pastrand si unele dintre celebrele lucrari ale unor artisti contemporani precum Ervin Bossanui si altii.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 5584

Voteaza:

Catedrala Ely 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact