Catedrala Anglicana din Liverpool

Catedrala Anglicana din Liverpool Mareste imaginea.


Catedrala Anglicana din Liverpool

Catedrala anglicana din Liverpool este construita pe muntele Sfantului James, aflat in centrul orasului. Ca marime, aceasta este a doua catedrala anglicana din lume, fiind totodata si scaunul episcopului anglican din Liverpool. Numele ei oficial este Biserica Catedrala a lui Hristos din Liverpool. A nu se confunda cu Catedrala Romano-Catolica Metropolitana aflata tot in acest oras.
 

John Charles Ryle a fost instalat ca prim episcop de Liverpool in anul 1880, insa dioceza nu avea catedrala in acea vreme; abia se putea spune ca exista o "pro-catedrala" in biserica ordinara parohiala inchinata Sfantului Petru.
 

                      

In urma multor dezbateri, atat biserica cat si conducatorii civili locali, au ajuns la un comun acord de a construi o catedrala. In aceasta privinta, in anul 1902, a fost sustinut un examen de propuneri si de proiecte, pentru a alege macheta cea mai reusita.

Pentru arhitecti, acest concurs de proiecte a fost foarte motivanta; nu atat pentru faptul ca aceasta catedrala anglicana urma sa fie cea mai mare cladire a secolului XX, cat si pentru faptul ca aceasta catedrala este doar a treia anglicana ridicata in Anglia in urma reformei din secolul al XVI-lea. Prima a fost cea a Sfantului Pavel, ridicata dupa un mare incendiu, in anul 1666, iar a doua fiind cea din Truro, ridicata in secolul al XIX-lea.
 

Competitia a strans mai bine de o sute de proiecte, printre care si unele ale unor celebri arhitecti precum  Charles Rennie Mackintosh, si Charles Herbert Reilly. In anul 1903, cei acreditati cu alegerea proiectului, anume Norman Shaw si George Bodley, au ales proiectul inaintat de un tanar de 22 de ani ce nu mai avea vreo alta cladiri ridicata anterior. Acest student se numea Giles Gilbert Scott.
 

Alegerea castigatorului a iscat multe discutii, adaugandu-se si faptul ca tanarul student era romano-catolic, dar faptul ca nu era o conditie apartenenta anglicana, proiectul a ramas. Paradoxal, arhitectul Catedralei Romano-Catolice din Liverpool, sir Edwin Lutyens, era anglican. Capela Fecioarei este prima parte a catedralei ce va sta in picioare. Aceasta este evident mult mai elaborata decat restul catedralei, pastrand doar unele elemente din proiectul gotic al lui Scott.
 

Desi tanar, studentul Scott a fost ascutit la minte si bine instruit in stilul arhitectural gotic tarziu, mai ales datorita bunicului si tatalui sau, care, la randul lor, au ridicat multe biserici.
Datorita lipsei de experienta a lui Scott, comitetul catedralei l-a insarcinat pe Bodley sa revizuiasca proiectele lui Scott si sa supravegheze etapele constructiei. Relatia acestora a fost una furtunoasa.
 

Piatra de temelia a fost asezata de catre regele Edward VII in anul 1904, cu prima parte - capele Fecioarei - terminata in anul 1910. In acest an, in urma mortii lui Bodley, tanarul Scott a reusit sa aiba mana libera, a proiectat un proiect total nou pentru restul catedralei ce astepta sa fie ridicat. Proiectul original al lui Scott a fost bazat pe Catedrala Durham, avand doua turnuri in capatul vestic al acesteia. Noul plan al lui Scott urma sa aiba un singur turn central, foarte inalt si cu structura de lanterna.
 

                     

In acelasi timp, Scott a schimbat aproape in intregime stilul arhitectural gotic, introducand un stil mult mai modern, monumental, folosind si unele evenimente din proiectul de concurs al lui Rennie Mackintosh.

Comitetul catedralei a aprobat noul plan, care facea interiorul acesteia mult mai spatios. Odata terminat altarul, catedrala va fi sfintita in anul 1924, insa slujbele zilnice nu vor fi tinute decat abia din anul 1940. Construirea turnului a fost terminata in anul 1924, insa venirea celui de-al doilea Razboi Mondial si inflatia au incetinit mult lucrarile. Ceea ce a facut ca ultima piatra sa fie pusa in anul 1978, la cativa ani dupa moartea lui Scott din anul 1960.
 

Catedrala Anglicana Liverpool ocupa o suprafata de 9.600 de metri patrati si a fost construita in mare parte din piatra luata din carierele suburbiei Woolton. Clopotnita catedralei este una dintre cele mai inalte din lume, atingand inaltimea de 100 de metri. Aceasta gazduieste cel mai mare ansamblu de clopote din lume - la o inaltime de 66 de metri si o greutate de 31 de tone. In clopotnita sunt asezate 13 clopote, numite clopotele Bartlett, dupa numele lui Thomas Bartlett. Bartlett, originar din Liverpool, a finantat mult lucrarile catedralei. Clopotele mici cantaresc toate 16.5 tone, fiind grupate in jurul celui central cu o greutate de 14.5 tone.
 

Una dintre ferestrele vitraliu ale catedralei ii infatiseaza pe cei ce au lucrat la ridicarea acesteia. Intre ei se afla si arhitectii Bodley si Scott, care stau impreuna. Corul catedralei pastreaza a doua orga ca marime din Regatul Unit, constand in doua claviaturi, 9765 de tuburi si o trompeta militara. Aceasta a fost cea mai mare pana la construirea celei din Hala Regala Albert, din Londra.

                       

Catedrala se viziteaza gratuit, sugerandu-se doar o donatie de 3 lire pentru intretinerile acesteia. Aceasta este deschisa zilnic intre orele 8 si 18, iar slujbele liturgice sunt tinute doar in duminici.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 9000

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE