
Insusirile Bisericii
Simbolul niceo-constantinopolitan infatiseaza Biserica drept una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca.
a. Unitatea Bisericii
Sfintii parinti vad temeiul unitatii Bisericii in prezenta aceluiasi trup jertfit si inviat strabatut de plenitudinea Duhului Sfant, in toate madularele Bisericii. Euharistia cea una implica Biserica cea una.
Unitatea Bisericii consta, de asemenea, in pastrarea aceleiasi credinte dogmatice ca expresie a prezentei si lucrarii plenare a lui Hristos in Biserica. Credinta dogmatica si totalitatea Tainelor formeaza un tot (Efes., 4, 4-6).
b. Sfintenia Bisericii
Nu se poate dobandi mantuirea fara participarea la sfintenia lui Hristos. La aceasta sfintenie nu se ajunge decat prin participare, care se realizeaza prin sfintele Taine.
Sfintenia Bisericii nu exclude prezenta pacatosilor in ea aici pe pamant. Sfintenia are un caracter dinamic, nu static, antrenand si pe om in propria lui desavarsire si sfintire.
c. Sobornicitatea Bisericii
Semnifica atat destinatia Bisericii de a cuprinde in sine intreaga umanitate rascumparata de Hristos (Matei, 28, 18-20 ; Marcu, 16, 15-16), cat si trairea intregului de catre fiecare madular in parte, dat fiind faptul ca Biserica este un trup cu multe madulare care exprima viata trupului si participa la viata intregului.
d. Apostolicitatea
Prin aceasta insusire se arata ca Biserica Ortodoxa a pastrat intreaga si neschimbata invatatura lui Hristos, asa cum au comunicat-o sfintii apostoli, ca ea sta pe temelia apostolilor si este expresia plenara a Traditiei apostolice.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.