Prefata


Prefata

Cartea de fata cuprinde cincisprezece cuvantari-conferinte, pe care le-am tinut la Timisoara, in sali publice, ca invitat al Asociatiei Studentilor Crestini Ortodocsi din Romania "A.S.C.O.R.". Fiind adresate in primul rand tinerilor si mai ales studentilor, in cuvantarile mele, care acum formeaza continutul cartii de fata, am urmarit edificarea ascultatorilor si orientarea lor, in chestiuni religioase.

Pe cand tineam cuvantarile acestea, nu ma gandeam ca ele vor putea fi publicate intr-o carte. La gandul publicarii lor, au ajuns altii. La acest gand au ajuns unii dintre prietenii mei, care au copiat textul vorbit si inregistrat pe casete si l-au scris. Ei s-au interesat si de posibilitatea publicarii conferintelor mele si asa s-a ajuns la cartea de fata.

Dat fiind faptul ca cuvantarile mele, de la Timisoara, nu au legatura de fond unele cu altele - fiecare fiind o cuvantare de sine statatoare - sunt explicabile digresiunile si repetarile, care am dorit sa ramana si in carte. Aceasta, din doua motive: intai, pentru ca nu toti cititorii citesc intreaga carte, si apoi, pentru ca in felul acesta se mentine caracterul initial al celor publicate in carte.

Astfel stand lucrurile, cartea poate fi citita de oriunde, iar cititorul poate avea folos si bucurie din oricare cuvantare citita.

Cartii i-am dat titlul "Prescuri, pentru cuminecaturi". Titlul acesta mi-a fost sugerat de poezia "Aluat", de Zorica Latcu. Am socotit ca aluatul cuvantului lui Dumnezeu, pus in "faina gandului", ne da posibilitatea sa pregatim prescuri de gand, pe care apoi sa le oferim Domnului Hristos, ca sa le binecuvinteze si sa le inmulteasca, pentru folosul si bucuria celor ce vor lua aminte la ele. Cuvantarile mele sunt, asadar, prescuri, pe care eu le ofer lui Dumnezeu si, prin Dumnezeu, oamenilor, spre inaintare duhovniceasca, spre folos si bucurie. Nu le ofer singur, ci impreuna cu toti cei care au colaborat favorabil, ca de la cuvantarile de alta data, sa se ajunga la cartea de fata, pe care o doresc inmultitoare de bine si de bucurie si pe care o trimitem la propovaduire, ca sa fie aducatoare de pace, de bucurie si de binecuvantare.

Multumesc din inima Editurii Mitropoliei Banatului care a primit sa tipareasca cuvantarile mele. La fel tin sa multumesc si tuturor celorlalti, care au ajutat ca sa existe cartea de fata. Tuturor le ofer multumirile mele si recunostinta mea unite cu rugaciunea catre bunul Dumnezeu, ca sa le rasplateasca pentru osteneala ca si-au dat.

Binecuvantarea Domnului sa fie peste noi toti, in toate zilele vietii noastre si in vesnicie.

Arhimandritul Teofil Paraian