Recomandare


RECOMANDARE

Orice intalnire cu Parintele Teofil se transforma intr-un adevarat eveniment, Cuviosia Sa adresandu-se prin cicluri de conferinte nu numai tinerilor, ci tuturor acelora care simt nevoia inaintarii pe cararile duhovnicesti. Cunoscand aceasta, de fiecare data cand a venit la Timisoara chemat de fratii din ASCOR, am asistat la expunerile sale gasindu-le extrem de folositoare. Ma gandeam chiar ce pacat este ca nu ajung sa le cunoasca si altii cand mai multi "ascoristi" au transcris "cuvintele" Parintelui Teofil iar dansul a avut bunul gand de a le oferi spre publicare. Am imbratisat din primul moment aceasta initiativa de natura sa duca la imbogatirea spirituala a celor care vor ajunge sa le citeasca.

Pe de-asupra mi s-a parut mai mult decat generoasa dorinta Parintelui Teofil de a readuce in memoria celor de azi chipul si versurile unei maici unice in felul ei: Zorica Latcu, purtand numele de calugarie Teodosia, care a trait din plin tragedia manastirii "Vladimiresti" unde a vietuit. Titlul insusi al volumului de fata "Prescuri pentru cuminecaturi", e luat din poezia "Aluat" a maicii Teodosia. Desi a studiat filologia clasica nu Teologia, prin intermediul limbii grecesti si latinesti s-a apropiat de scrierile Sfintilor Parinti, cu osebire Ioan Scararu, devenind o indrumatoare intr-ale duhovniciei pentru oricine s-a apropiat de ea. Poate ca o data cu versurile ei reactualizate acum, se va gasi cineva care sa initieze tiparirea intregii opere poetice a regretatei Teodosia Latcu si nu mai putin a eventualelor traduceri si studii ce vor fi ramas de pe urma ei.

In totul insa "Prescuri pentru cuminecaturi" se constituie intr-un mesaj de inalta spiritualitate care se adauga celui transmis prin "Ganduri bune pentru ganduri bune", carte aparuta tot in editura Mitropoliei Banatului anul trecut. E si motivul care ma determina sa recomand acest nou volum datorat Parintelui Teofil cu toata caldura tuturor doritorilor de slova duhovniceasca, asigurandu-i ca parcurgand prezentele pagini pot avea certitudinea cu privire la folosul sufletesc pe care il vor dobandi.

NICOLAE

Mitropolitul Banatului