Cum sa ne pastram linistea sufletului si pacea

Cum sa ne pastram linistea sufletului si pacea Mareste imaginea.

- Suntem asaltaţi în mănăstiri de turişti şi de vizitatori. Cum ar trebui să ne purtăm noi, ca monahi, ca să ne păstrăm liniştea sufletului şi pacea, dar nici să nu-i îndepărtăm printr-o răceală şi o distanţă necuvenite?

Arhim. Zaharia: - Dacă ne-am făcut rânduiala cum trebuie dimineaţa şi ne-am creat acel locuşor în inima noastră în care harul lui Dumnezeu sălăşluieşte, acesta ne apără de toate atacurile care vin din exterior în tot timpul zilei. Aşa cum dacă avem un conflict cu cineva, după aceea ne gândim toată ziua „da, o să-i spun asta, o să-i replic asta, o să-i arăt eu cum greşeşte... şi altele” şi ardem aşa, fierbem în urma conflictului acestuia toată ziua, în chip asemănător, dacă ne-am pus inima înaintea Domnului dimineaţa, simţirea prezenţei Lui în noi va fi puternică în tot timpul zilei în aşa fel încât să neutralizeze toate atacurile şi impresiile de la cei din afara noastră.

Şi aici, dacă binecuvintează înaltpreasfinţitul, aş vrea, vreo trei-patru minute, să vă spun ceva. Aş vrea să vorbesc despre pravila monahală. Noi gândim că pravila monahală este o îndatorire grea pentru noi. Dar ea de fapt nu este decât un privilegiu şi o cinste pentru noi. Pentru că atunci când ne facem pravila în chilia noastră, noi lucrăm acest locuşor din inima noastră. Şi atunci când venim la slujbe pregătiţi astfel aducem propria noastră contribuţie la adunarea obştească de la acea slujbă. Şi din cauza acestei mici contribuţii a noastre devenim părtaşi la contribuţiile tuturor care se revarsă în această adunare. Şi făcând asta, trăim în permanenţă într-o părtăşie de har, într-o părtăşie a darurilor harului pe care le dă Dumnezeu fiecăruia. Şi aşa, făcând în felul acesta, şi Liturghia şi toate celelalte slujbe devin un mijloc puternic de a ne încărca cu har dumnezeiesc care ne face puternici în toate luptele noastre. Dacă sărim din pat la slujbă, spunea Părintele Sofronie, ne nedreptăţim şi pe noi înşine şi nedreptăţim şi pe ceilalţi, fraţii noştri din obşte. Aşa încât chiar şi o cât de mică pregătire este necesară şi aducătoare de folos. Iertaţi.

Arhim. Zaharia Zaharou

Rascumparand vremea, Editura Renasterea

Cumpara cartea "Rascumparand vremea"

 

Pe aceeaşi temă

18 Ianuarie 2018

Vizualizari: 1001

Voteaza:

Cum sa ne pastram linistea sufletului si pacea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE