Cum pot scapa de gandurile negre?

Cum pot scapa de gandurile negre? Mareste imaginea.

Lumea in care traim este tot mai agitata si tulburata. Framantarile si neimplinirile ii fac pe unii oameni sa ajunga la depresie, anxietate si chiar sinucidere. Modul de vietuire al omului din zilele noastre face ca problemele de natura sufleteasca sa se inmulteasca si asa iau nastere tot mai multe ganduri negre.

Cum putem scapa de gandurile negre?

Sfintii Parinti ne avertizeaza ca aceste ganduri au atata putere cata le dam noi. Bine ar fi ca noi sa nu le dam importanta. Daca nu putem face acest lucru de la inceput, este indicat sa-I cerem ajutorul lui Dumnezeu: “Doamne alunga din mintea mea aceste ganduri negre”. Rugaciunea ofera omului putere sa iasa biruitor din lupta cu aceste ganduri.

Imaginati-va ca lasam sa cada o samanta rea pe pamant. Cazuta, ea va avea sanse sa incolteasca. Iar daca noi ne tot insotim cu aceste ganduri, e ca si cum am uda samanta rea, samanta care pusa in pamant si udata va prinde sigur radacini. Tot astfel se intampla si cu gandurile negre. Daca noi le cultivam, ele vor creste si ne vor face sa ne indreptam intr-o directie gresita. Din acest motiv, gandurile negre trebuie alungate la vreme. O mica scanteie aprinde toata padurea.

Atunci cand ne spovedim este bine sa ne marturisim nu doar pacatele, ci si gandurile negre, care oricand pot deveni fapte. Este recomandat sa ne descoperim gandurile si persoanelor cu o viata imbunatatia, nu doar preotilor. Nu uitati ca cel care isi marturiseste gandurile se vindeca, in vreme ce ascunderea lor aduce imbolnavirea sufletului.

Parintii nu recomanda dialogul cu gandurile negre. Cei care fac acest lucru se aseamana cu acel lucrator al campului -de care se aminteste in Limonariul Pustiului Athonit -, care a gasit un sarpe inghetat la inceputul primaverii si l-a bagat la subsioara. Sarpele cand s-a incalzit, imediat l-a muscat de moarte. Asa se intampla si cu cei care nu se opun acestor ganduri negre. Ele vor deveni in scurt timp lucrare.

In Pateric se spune ca la avva Pimen s-a dus un frate si a zis: "Ce sa fac, parinte, ca-mi vin tot felul de ganduri rele in minte". Si avva Pimen a raspuns: "Opreste vantul! (batea vantul). Intinde bratele si pieptul si opreste vantul!". Si el a zis: "Nu pot sa opresc vantul!". Si parintele a continuat: "Asa cum nu poti opri vantul, asa nu poti opri gandurile rele! Dar altceva poti sa faci, si anume, cu un gand bun sa inlaturi gandul cel rau!". Deci, statornicirea in ganduri bune va duce la inlaturarea gandurilor celor rele.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

12 Octombrie 2023

Vizualizari: 12339

Voteaza:

Cum pot scapa de gandurile negre? 5.00 / 5 din 4 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Radu AlexandruPostat la 2016-08-31 15:38

    Sfantul Ioan Scararul spune ca precum ouale nasc viata atunci cand sunt incalzite - clocite, tot astfel si gandurile pe care le tinem in noi prind viata si se prefac in fapte.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE