
Iisus Hristos este prezent in chip adevarat in Euharistie prin prefacerea painii si a vinului in Trupul si Sangele Sau. Prefacerea are loc in timpul Sfintei Liturghii, dupa cuvintele preotului ale Tale dintru ale Tale... cand credinciosii canta pe Tine te laudam..., iar preotul rosteste rugaciunea de invocare a Duhului Sfant (numita Epicleza) pentru transformarea painii si vinului in Trupul si Sangele lui Hristos.
Sfanta Euharistie a fost instituita de Hristos la Cina cea de Taina, in Joia Sfintelor Patimiri. Din Scriptura aflam ca Mantuitorul "luand paine si binecuvantand, a frant si dand ucenicilor a zis: Luati, mancati, acesta este trupul Meu. Si luand paharul si multumind, le-a dat zicand: Beti dintru acesta toti. Ca acesta este Sangele Meu al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor" (Matei 26, 26-28; Luca 22, 19-23; Marcu 14, 22-24; Ioan 6, 53). Astfel, prin impartasire, credinciosii se unesc in mod deplin cu Hristos, iar viata Lui devine viata credinciosilor. Asadar, cine se indeparteaza de Euharistie, se indeparteaza de Hristos.
Nu trebuie sa ne multumim doar cu simpla participare la Sfanta Liturghie, uitand de impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului. Participarea la Liturghie duce la comuniunea cu Hristos. Dar nu este suficienta. Din acest motiv suntem chemati sa ne impartasim cu Trupul si Sangele Domnului.
Euharistia trebuie primita numai cu binecuvantarea preotului duhovnic, iar frecventa impartasirii este stabilita in acord cu preotul duhovnic. Desigur, atunci cand o persoana a savarsit anumite pacate precum adulterul, crima sau apostazia, ea nu se poate impartasi, ci trebuie oprita de la primirea Tainelor, insa, in caz contrar, de vreme ce nu este oprita, ea trebuie invatata sa se pregateasca a le primi mai des.
Trebuie sa afirmam si adevarul ca Hristos este prezent in Euharistie, dar nu ramane prizonierul vreunei Taine. El este prezent in acelasi timp atat in Sfanta Euharistie, dar ramane si deasupra Euharistiei cu Tatal, ca sa inalte credinciosii la viata dumnezeiasca: "Ia aminte, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, din Sfant locasul Tau si de pe scaunul slavei Imparatiei Tale, si vino ca sa ne sfintesti pe noi, Cel ce sus impreuna cu Tatal sezi si aici, in chip nevazut, impreuna cu noi esti. Si ne invredniceste, prin mana Ta cea putenica, a ni se da noua Preacuratul Tau Trup si Scumpul Tau Sange si prin noi la tot poporul".
Hristos se ingrijeste de hranirea adecvata a fiilor ei prin oferirea Sfintei Euharistii. Iata ce spune parintele Dumitru Staniloae in acest sens: "Cei facuti de Dumnezeu nu pot avea viata si nu pot spori in ea decat din El, ca sursa a vietii. De aceea, Dumnezeu ii naste din nou. Dar Dumnezeu nu-i poate lasa pe cei nascuti din El fara sa-i hraneasca cu viata din Sine. Daca unele mame dupa ce au nascut un copil, il dau altei femei sa-l alapteze din trupul lor, caci in definitiv sangele lor nu este mai bun ca al acelora, Dumnezeu, dupa ce a constatat ca oamenii nu pot dura etern fara viata din El, ii hraneste El Insusi cu viata Sa, pentru ca sa sporeasca in viata si sa ramana etern in ea".
Nu uitati ca prin Sfanta Euharistie primim: "sfintirea sufletelor si a trupurilor noastre, (...) tamaduirea sufletului si a trupului, izgonirea a tot potrivnicului, luminarea ochilor inimii, impacarea sufletestilor puteri, ajutor spre credinta neinfruntata, dragoste nefatarnica, desavarsirea intelepciunii, paza poruncilor dumnezeiesti, adaugirea dumnezeiescului har si dobandirea Imparatiei lui Dumnezeu", dupa cum este scris in "Rugaciunea intai de multumire, dupa Dumnezeiasca Impartasanie".
Iulian Predescu
-
Sfanta Impartasanie
Publicat in : Credinta -
Sfanta Spovedanie si Sfanta Impartasanie
Publicat in : Dogma -
Oprirea de la Sfanta Impartasanie
Publicat in : Liturgica
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.