Psihiatru sau duhovnic?

Psihiatru sau duhovnic?

Ca să ne vindecăm de diferitele boli psihice va trebui să îndreptăm cauzele duhovniceşti, care sunt patimile (în principal egoismul), ca şi demonii, prin lucrările lor.

„Ce înseamnă angoasa, nervii, slăbiciunile sufleteşti?", a întrebat Părintele Porfirie. Şi tot el a răspuns: „Eu cred că există diavolul în toate acestea. Nu ne supunem lui Hristos cu iubire, şi de aceea diavolul intră şi ne tulbură!"91.

Acestea, adică patimile şi demonii, cu siguranţă că nu se îndepărtează cu medicamente, nici prin electroşocuri, ci prin Taina Spovedaniei generale. Omul va trebui să-şi spovedească cu sinceritate păcatele întregii sale vieţi, evenimentele principale care au marcat-o, ca şi modul în care le-a înfruntat, aşa cum învăţa Părintele Porfirie cel luminat de Dumnezeu92.

De asemenea, Părintele Paisie, în timp ce recomanda bolnavilor săi„să se sfătuiască cu medicii creştini - „pentru că Dumnezeu îi luminează" -şi-a exprimat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de cărţile „psihologice", dar şi faţă de Psihologia însăşi şi de Psihiatrie, care sunt practicate de oameni de ştiinţă şi de medici, care nu cred în existenţa sufletului omenesc, aşa cum îl percepe teologia ortodoxă a Bisericii de Răsărit. Fiind el însuşi un adânc cunoscător, cu harul lui Dumnezeu, al tainei sufletului duhovnicesc şi raţional sălăşluit în om, al manifestărilor sufleteşti fiziologice, dar şi patologice, se mâhnea şi suferea profund când vedea eşecurile cumplite şi greşelile făcute pentru înfruntarea acestor boli, cu urmări foarte grave pentru bolnav şi pentru mediul lui înconjurător.

Plecând de la faptul că cei mai mulţi profesori academicieni ai Psihiatriei consideră că „fenomenele sufleteşti" au doar substrat biologic - teorie care constituie negarea existenţei sufletului imaterial duhovnicesc şi raţional în om - era foarte reţinut, sau dezaproba multele terapii pe care le aplică aşa-numiţii psihiatri menţionaţi mai sus.

Părintele Paisie, în deplin acord cu Părintele Porfirie, socotea că cele mai multe boli psihice au cauze duhovniceşti şi că medicamentele psihotrope nu vindecă, ci au efect sedativ, şi că trebuie să fie folosite cu moderaţie în cazurile bolnavilor psihasteniei, până când se poate realiza comunicarea cu aceştia93. După aceea, contribuţia Tainei Spovedaniei generale este decisivă pentru vindecarea definitivă şi psiho-duhovnicească, prin harul dumnezeiesc.

Fie să înceteze dezorientarea omului contemporan, care tinde să-l înlocuiască pe duhovnic cu psihologul sau cu psihiatrul, şi care în zadar caută vindecarea lui sufletească acolo unde nu există!

„Oamenii încearcă să se liniştească, observă Părintele Paisie, fie cu calmante, fie cu practici yoga, nedorind pacea cea adevărată, care vine când omul se smereşte, urmând ca după aceea să vină mângâierea dumnezeiască înlăuntrul lor"94.

Liniştea cea adevărată vine prin harul dumnezeiesc pe care-l primesc cei smeriţi. „Influenţa exterioară angoasantă, consemnează iarăşi înţeleptul Bătrân, aduce în fiecare zi sute de oameni, (chiar şi copiii mici suferă de angoasă), la psihanalişti şi la psihiatri, şi ridică continuu clinici de psihiatrie şi pregăteşte psihiatri, în timp ce mulţi dintre aceştia nu cred nici în Dumnezeu, nici în existenţa sufletului.

Prin urmare, cum este cu putinţă ca aceşti oameni să ajute sufletele, de vreme ce ei înşişi sunt plini de nelinişte? Cum este cu putinţă ca omul să fie mângâiat în mod adevărat dacă nu crede în Dumnezeu şi în viaţa veşnică? Doar când omul percepe sensul cel mai adânc al vieţii sale adevărate, atunci pleacă toată angoasa şi vine mângâierea dumnezeiască şi el se vindecă. Dacă cineva s-ar duce în secţia de Psihiatrie şi le-ar citi bolnavilor din scrierile Avvei Isac, cei care cred în Dumnezeu s-ar face sănătoşi pentru că ar cunoaşte sensul adânc al vieţii"95. Vindecarea există doar în Clinica de psihiatrie cea adevărată, în Biserica Ortodoxă, şi este oferită în dar de către Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, de către Domnul nostru Iisus Hristos.

Subiectul patimilor, al urmărilor, ca şi al vindecării lor este uriaş şi fireşte nu putem să-l epuizăm, în chip smerit vom trasa doar câteva linii călăuzitoare, ca să-i ajutăm pe toţi în lupta duhovnicească de astăzi, făcându-ne o imagine cât mai deplină cu putinţă despre patimi şi despre urmările lor, oprin-du-ne îndeosebi asupra celor principale: tristeţea şi depresia.

Lupta se dă pentru sfinţirea „vasului", a sufletului şi a trupului nostru.

Sănătatea psihico-duhovnicească şi mântuirea au o repercusiune uriaşă asupra trupului, pentru că ceea ce are legătură cu sufletul, are legătură şi cu trupul, care nu este mai puţin preţios în Ortodoxie.

IEROMONAHUL SAVA AGHIORITUL
PATIMI SI DEPRESIE, EDITURA EGUMENITA

Cumpara cartea "Patimi si depresie"

NOTE:

91 Ieromonahul Porfirie, Antologie de sfaturi, Editura „Schimbarea la Faţă a Mântuitorului", Milessi. Ediţia a şaptea, 2008.
92 Părintele Porfirie Kavsokalivitul, Viaţa şi cuvintele, Ediţia a şaptea, Sfânta Mănăstire Hrisopighis, Hania 2006 (în
Viaţa şi Cuvintele, 7), p. 370.
93 Părintele Paisie Aghioritul, III 7, Către împărăţie. Sfânta Cruce 23/7/1977, în: Psihologia - cărţile psihologiei şi problemele psihologice (Părintele Paisie), <http://hrtistospanagia3.blogspot. com/2010/09/blog-post_1291.html>. Mărturie din cartea: Texte scrisori ale Părintelui Paisie Aghioritul 1924-1994, Ediţia Aghiotocos Capadocia, Thesaionic, 2009, Nicolaos A. Zurnatzoglou, Episinagos E.A.
94 Părintele Paisie Aghioritul, Cuvintel, Partea a doua - Capitolul 3: Simplificaţi-vă viaţa, ca să plece nelinişteai, Sfânta Mănăstire „Evanghelistul Ioan Teologul", Souroti, Thesaionic, 2001.

 

Pe aceeaşi temă

21 Iunie 2016

Vizualizari: 2621

Voteaza:

Psihiatru sau duhovnic? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact