Calatoriile misionare ale Sfantului Apostol Pavel

Calatoriile misionare ale Sfantului Apostol Pavel Mareste imaginea.

Calatoriile misionare ale Sfantului Apostol Pavel, “in lungul si in latul” lumii antice, ni-l infatiseaza pe acesta ca pe un apostol calator prin excelenta. Cartea Faptelor Apostolilor ne ofera cele mai multe informatii cu privire la calatoriile misionare ale Apostolului Pavel, ca de altfel si cu privire la ultima sa calatorie, ca prizonier, la Roma.

Raspandirea Crestinismului in Asia Mica si in tinuturile dimprejurul Marii Egee, a fost realizata nu in mica parte datorita calatoriilor misionare intreprinse de catre Sfantul Apostol Pavel si a epistolelor sale de povatuire si incurajare catre diferitele biserici. El a calatorit, a propovaduit si a  intemeiat biserici in aceste regiuni preponderent pagane, in care se vorbea limba greaca.

Prima calatorie misionara - Fapte (13, 4 - 14, 28)

Prima calatorie misionara a inceput dupa anul 44 d. Hr. si s-a sfarsit dupa anul 50 d.Hr.. Sfantul Apostol Pavel a pornit in prima calatorie misionara impreuna cu Barnaba si Ioan Marcu din Antiohia Siriei. Din Seleucia au calatorit pe mare inspre Cipru, apoi au calatorit pe uscat catre Pafos. Apoi, au traversat inspre Perga in Pamfilia, calatorind pe uscat catre Antiohia Pisidiei, Iconium, Listra si Derbe, intorcandu-se prin aceleasi orase in Attalia, unde s-au imbarcat pentru a se intoarce in Antiohia Siriei (Fapte 13-14) . Din Perga, Sfantul Apostol Marcu s-a intors la Ierusalim. Opinia este impartita asupra faptului daca Epistola catre Galateni este adresata bisericilor din sudul Galatiei, infiintate in acesta calatorie, sau celor din nordul Galatiei intemeiate in cea de-a doua calatorie misionara.

Prima calatorie misionara


A doua calatorie misionara – Fapte (15, 36 - 18, 22)

Cea de-a doua calatorie a inceput probabil in primavara anului 51 d.Hr. Sfantul Apostol Pavel a pornit in aceasta calatorie tot din Antionhia Siriei, de aceasta data impreuna cu Sila. (Fapte 15:36-41). Ei au calatorit pe uscat catre Derbe si Listra, unde l-au intalnit pe Timotei care li s-a alaturat, in drumul spre Galatia Frigiei . Au mers mai desparte spre Misia pe coasta catre Troa (Fapte 16:1-8). In acest punct, Faptele consemneaza ca, dus de catre Duhul, Pavel a traversat prin Samotracia in Macedonia, ajungand la Neapolis, calatorind mai intai la Filipi, iar mai apoi, prin Amfipoilos si Apolonia, catre Tesalonic si Veria (Fapte 16:9-17-14). Apostolul Pavel  a calatorit apoi spre Atena, initial lasandu-i in urma pe Sila si Timotei, in timpul in care acesta ii astepta pe ei,  avand loc cuvantarea din Aeropag (Fapte 17:15-33). A calatorit apoi catre Corint, unde s-a si intalnit cu insotitorii sai, stand aici pentru o perioada mai indelungata de timp. Sfantul Apostol Pavel a fost cel care a intemeiat Biserica de aici. In Corint se pare ca Apostolul a scris I Tesaloniceni si II Tesaloniceni. A navigat apoi catre Efes impreuna cu Aquila si Priscila. Acestia au ramas aici, unde aulterior  aveau sa-l cunoasca pe Apolo. Sfantul Apostol Pavel a mers apoi catre Cezareea, vizitand Ierusalimul inainte de a se intoarce in Antiohia. (Fapte 18:1-22)

A doua calatorie misionara

A treia calatorie misionara – Fapte (18, 23 - 21, 16)

In cea de-a trei calatorie, Sfantul Apostol Pavel a pornit din nou din Antiohia, probabil in anul 54 d.hr, calatorind pe uscat in Galatia Frigiei inspre Efes, infiintand biserica de aici. (Fapte 18:23-19:41). Cat timp a stat aici se pare ca a mentinut legatura cu biserica din Corint prin mesageri fiind  posibil chiar sa fi vizitat Corintul el insusi. Sfantul Apostol Pavel a parasit Efesul calatorind apoi in Macedonia si in Ahaia, unde a ramas pentru trei luni, inainte de a se intoarce trecand prin Filipi  navigand catre Troa Au navigat prin Assos, Mitilene si Samos, ajungand in Milet. Aici Pavel s-a despartit de batranii bisericii din Efes. El si insotitorii sai au navigat apoi prin Cos,si Rodos, catre Patara. Din Tir,  Pavel a navigat prin Ptolemais catre Cezareea si, in ciuda avertizarilor pe care le primise, a continuat calatoria catre Ierusalim (Fapte 20:1-21:17). Cea de-a treia calatorie misionara s-a incheiat la Ierusalim in anul 58 d. Hr. Aici a fost arestat si transportat la Roma.

A doua calatorie misionara

Mari orase in care a propovaduit Sfantul Apostol Pavel

Antiohia -  capitala Siriei antice, cea mai estica capitala a Imperiului Roman, in prezent orasul modern Antakya situat in sudul Turciei.
Antiohia Pisidiei - aflata langa granita Pisideiei antice, in Yalvac, la cativa km sud-vest de orasul contemporan Aksehir, Turcia.
Atena – cel mai important oras al Greciei Antice, capitala a Greciei moderne.
Veria – un oras din Macedonia antica, astazi oras al Greciei.
Cezareea – oras port al Palestinei, capitala a provinciei romane, astazi orasul Tel Aviv-Yafo din Israel. Nu trebuie confundat cu Kayseri – Cezareea din Turcia.
Corint – un oras al Greciei anice, aflat langa orasul modern Corint din sudul Greciei.
Damasc – oras al Siriei Antice, capitala a Siriei moderne.
Derbe – oras antic aflat in sud-estul Asiei Mici, in Turcia de astazi, langa Konya.
Efes – un oras aflat pe partea apuseana a coastei Asiei Mici, la aprox. 7 km la sud de orasul Izmir, Turcia.
Iconium - capitala a provinciei antice Licaonia in Asia Mica, astazi orasul modern Konya din Turcia.
Ierusalim – capitala regatului sudic al lui Iuda si locul Templului, capitala Israelului modern.
Listra – oras al provinciei antice Licaonia din Asia Mica, langa Konya.
Milet – oras de coasta al Ioniei antice, aprox. 50 km sud de Efes, si 100 km sud de Izmir, Turcia.
Pafos – oras in sud-vestul Ciprului pe coasta Marii Mediterane.
Perga – capitala Pamfiliei antice din Asia Mica in timpul perioadei romane, la cativa km la nord de orasul Antalia, Turcia.
Filipi – oras al Macedoniei antice, langa orasul modern Kavala, Grecia.
Roma – capitala Imperiului Roman si a Italiei, aflata pe raul Tibru.
Salamis – oras situat pe partea de est a Ciprului, la  7 km de orasul modern Famagusta.
Tars - oras al Ciliciei antice aflat pe raul Cnydus langa Marea Mediterana.
Tesalonic – oras de coasta al Macedoniei antice, modernul Salonic in nord estul Greciei.
Troa - situat pe coasta in nordul Asiei Mici, Turcia moderna, langa modern Canakkale.
Tir - oras situat pe coasta centrala a Feniciei antice, in prezent orasul modern Sur aflat  in sudul Libanului.

Radu Alexandru

 

Calatoriile misionare ale Sfantului Apostol Pavel

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2013

Vizualizari: 35024

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE