
Turnul din Ouranoupolis, prin istoria sa si prin prezenta sa impunatoare, este o emblema pentru acest sat situat la baza Peninsulei Athos. Satul Ouranoupolis, situat la o distanta de 120 km de Salonic mai este numit si “Poarta catre Muntele Athos”. Satul ii intampina pe pelerini si ii pregateste pentru o calatorie spirituala in Sfantul Munte. De altfel, Ouranoupolis inseamna in limba greaca, "orasul cerului", "orasul care te conduce catre cer".
Turnul din Ouranoupolis este atestat documentar in 1344, insa, cu siguranta vechimea sa este mai mare. In anul 1379 conducatorul Tesalonicului, Ioan Paleologul, a fost gazduit in acest turn, scutindu-l apoi de taxe. Partea inferioara a turnului apartine fazei initiale de constructie. Celelate doua niveluri superioare si un altul care a fost daramat (sau un nivel cu bastioane) sunt datate in timpul dominatiei otamane timpurii, probabil dupa cutremurul din 1585. Partile interioare din lemn interioare precum si acoperisul au fost reconstruite in secolul al XIX-lea, fiind finalizate in 1862.
O camera fortificata, incapere ce dateaza din primele secole de dupa caderea Constantinopolului (1453), este atasata in partea de est a turnului. In partea de nord-est se afla arsanaua (1856) al carei debarcader nu mai exista in prezent. Intregul complex de edificii ce formau Turnul din Ouranoupolis s-a aflat in posesia Manastirii Vatoped pana in 1924, avand calitatea de metoc (dependinta a manastirii).
In prezent, Turnul din Ouranoupolis functioneaza ca muzeu. Cele mai vechi exponate care se afla in turn sunt vase furenare dintr-un cimitir de la inceputul Epocii Fierului (1100-1000 i.Hr) din Athos, si doua coifuri din cupru, vestigii ale razboaielor persane (492-449 i.Hr), descoperite in mare, langa Athos.
Caracterul asezarilor din peninsula Chakidiki este subliniat de unele inscriptii, numeroase monede, vase ceramice pentru uzul cotidian, dar si de bijuterii si alte obiecte funerare descoperite in morminte, ce dateaza din perioada crestina timpurie pana in perioada bizantina.
Manastirea Zygou, care se afla in prezent in afara granitei Muntelui Athos, a scos la iveala alte obiecte foarte importante: vase ceramice si din sticla, un sigiliu din plumb cu reprezentarea Sfantului Atanasie.
Istoria recenta a acestei asezari este marcata de sosirea (1923) a refugiatilor din urma razboiului greco-turc din 1922, care s-au stabilit aici in regiunea “Prosphorion”. Refugiatii au intampinat numeroase dificultati pana la integrarea lor definitiva; pana la construirea caselor acestia au folosit cladirile fostului metoc. Parti ale aceste asezari sunt turnul si, la mica distanta, casa aramarului si casa lucratorilor, in timp ce alte cladiri au fost demolate.
In secolul al XX-lea Turnul din Ouranoupolis a fost asociat cu Joyce si Sydney Loch. Acestia au sosit in Europa ca membri ai unei organizatii umanitare ce oferea ajutor refugiatilor din timpul Primului Razboi Mondial. Cei doi au locuit in turn si au oferit un sprijin important refugiatilor din timpul razboiului greco-turc (1922) si celor pagubiti de de cutremurul din 1932.
Pentru mai bine de 50 de ani acestia au trait alaturi de locuitorii din Ouranoupolis, au scris carti si au purtat de grija turnului. O parte a expozitiei este dedicata vietii si activitatii acestora.
Radu Alexandru
-
Schitul romanesc Lacu din Muntele Athos
Publicat in : Interviuri -
Pelerinaj Muntele Athos si Grecia
Publicat in : Pelerinaje -
Chilia Axion Estin din Muntele Athos
Publicat in : Pelerinaje -
Amalfion, manastirea benedictina din Muntele Athos
Publicat in : Religie -
Un engolpion inedit din Muntele Athos
Publicat in : Vesminte
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.