Unirea ipostatica

Unirea ipostatica Mareste imaginea.

 

Unirea ipostatica

 

Prin Intruparea Fiului lui Dumnezeu s-a realizat unirea intr-un singur ipostas a firii omenesti si dumnezeiesti. Astfel, ipostasul Cuvantului dumnezeiesc nu s-a unit cu un alt ipostas omenesc. Deosebirea lui Hristos ca om de ceilalti oameni sta in faptul ca El ca om nu este un centru autonom de acte si reactii, ci centrul omenesc al acestora este in acelasi timp si centru dumnezeiesc al lor si al actelor Sale dumnezeiesti.

 

Dogma ipostatica a fost formulata la Sinodul  III Ecumenic -(431) si cu aprobarea celor 12 anatematisme ale Sf. Chiril al Alexandriei. A fost dezvoltata si precizata la Sinodul IV si  VI Ecumenic.

 

Cuprinsul dogmei:

1.  In Iisus Hristos sunt doua firi cu doua vointe si doua lucrari corespunzatoare, unite intr-o singura persoana sau, ipostas;

 

2.  Aceasta persoana este Dumnezeu Cuvantul, care este si ramane singurul subiect neimpartit al celor doua firi;

 

3. Modul unirii este fara impartirea sau despartirea,  ames­tecarea  sau schimbarea firilor. Modul de unire al  firilor este definit ca intrepatrundere sau perihoreza; firea umana se  lasa intrepatrunsa de firea divina.

 

Neintelegerea corecta a acestei dogme a dus la aparitia ereziilor.

 

Impotriva nestorianismului s-a afirmat ca unirea firilor s-a facut neimpartit si nedespartit. Cele doua firi nu subzista separat in Hristos, ci isi au subzistenta in persoana unica.

 

Impotriva monofizitismului sta unirea firilor in chip nea­mestecat si neschimbat. Prin unirea firilor, Dumnezeu nu devine om si nici firea omeneasca nu devine dumnezeire si nu ia nastere nici o a treia fire.

 

Unirea ipostatica si raportul ei cu Sfanta Treime

1.  In persoana Mantuitorului  sunt unite  cele doua firi dar nu toate cele trei persoane se unesc cu umanitatea, ci numai persoana Cuvantului. Firea divina se uneste cu cea omeneasca prin ipostasul Cuvantului; cele doua persoane, Tatal si Sf. Duh, participa la unire prin intelegere si bunavoire.

 

2. Sfanta Treime nu se schimba in urma unirii ipostatice. Pe de o parte, in Sf. Treime nu apare un alt ipostas  (ca  sa  fie patru),  iar pe de alta, firea umana este cea care,  prin unirea ipostatica, are posibilitatea perfectionarii sau transfigurarii.

 

3. Unirea ipostatica ramane in veci.

 

 

Pe aceeaşi temă

11 Iulie 2012

Vizualizari: 6260

Voteaza:

Unirea ipostatica 4.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE