Natura comuna a oamenilor

 Natura comuna a oamenilor

Natura comuna a oamenilor

"Si a zis Dumnezeu: Sa facem om dupa chipul si dupa asemanarea Noastra (...) Si a facut Dumnezeu pe om dupa chipul Sau; dupa chipul lui Dumnezeu l-a facut; a facut barbat si femeie." (Facere 1, 26) Omul, creat din iubire, dupa chipul Stapanului, are datoria de a ajunge la asemanarea Acestuia. Dumnezeu a lucrat deplin chipul, iar omul are datoria de a lucra, in masura puterilor sale si tot cu ajutorul lui Dumnezeu, asemanarea.

Ajungerea la asemanare este punerea in practica a indemnului lui Hristos de a fi "desavarsiti precum Tatal nostru cel din ceruri" (Matei 5, 48). Conform cuvintelor Mantuitorului, privind menirea omului, putem afirma ca in afara desavarsirii, omul inca nu si-a indeplinit misiunea si restul aducerii lui la fiinta (existenta) din nefiinta.

Asemanarea cu Dumnezeu este o tema mult discutata si mult studiata, atat in teologia rasariteana, cat si in cea apuseana. Parerile sunt impartite, fiecare incercand sa inteleaga cat mai clar ce anume inseamna "chip" si ce anume inseamna "asemanare".

Ceea ce mi-am propus este sa evidentiez maretia chemarii omului, prin raportarea lui la Sfanta Treime, al carei chip il si poarta. Mai exact, observarea faptului ca omul trebuie sa isi duca viata intr-o desavarsita iubire si intr-o permanenta constientizare a unitatii de fiinta cu toti semenii sai, creati si ei tot dupa dumnezeiescul chip.

Fiind creat dupa chipul lui Dumnezeu, omul se aseamana Acestuia atat in actiuni cat si in vietuire. Lucrurile facute de Hristos pot fi facute de tot cel ce ajunge la "masura barbatului desavarsit", precum am vazut in nenumarate cazuri la Sfintii Apostoli si la Sfintii Parinti, iar modul de vietuire interpersonal al Sfintei Treimi este chip si model al vietuirii umane.

Unitatea naturii umane este o invatatura de baza a Bisericii Ortodoxe. Aceasta unitate a naturii, alaturi de originea comuna a omenirii, constituie "conditia de baza a mantuirii, ei datorandu-i-se putinta de intelegere a universalitatii pacatului stramosesc si a universalitatii mantuirii prin si in Hristos". (Dogmatica de seminar - Todoran, Zagrean)

Dumnezeu fiind iubire si in iubire facand toate, este fireasca necesitatea ajungerii la asemanare; pentru ca si omul sa ajunga in intregime iubire si sa faca toate in iubire. Atat de profunda este iubirea si atat de multa forta are, incat putem afirma fara teama ca "nimic nu este mai subtil si mai patrunzator decat iubirea; ea nu are odihna pana ce nu patrunde in intregime toata puterea, adancimea si deplinatatea celui vrednic de a fi iubit, cu care vrea sa fie una; ea nu isi gaseste odihna pana nu trece peste tot si pana nu ajunge la cel iubit si in cel iubit" (Rudolf Otto - Despre numinos).

Drept aceea, putem spune ca Dumnezeu nu a gasit odihna pana ce nu a devenit una cu omul, prin Intruparea Fiului si salajluirea lui intre si intru noi. Tot astfel, omul este chemat sa devina una cu Dumnezeu, sa devina "dumnezeu dupa har". Insa, pentru a reusi sa devina una cu Dumnezeu, trebuie sa ajunga mai intai sa simta realitatea naturii comune pe care o are cu semenii.

Temeiuri biblice privind natura comuna a oamenilor

"Si a zis Dumnezeu: Sa facem om dupa chipul si dupa asemanarea Noastra (...) Si a facut Dumnezeu pe om dupa chipul Sau; dupa chipul lui Dumnezeu l-a facut; a facut barbat si femeie." (Facere 1, 26)

"Parinte Sfinte, pazeste-i in numele Tau, in care Mi i-ai dat, ca sa fie una precum suntem si Noi. (...) Ca toti sa fie una, dupa cum Tu, Parinte, intru Mine si Eu intru Tine, asa si acestia in Noi sa fie una (...) ca sa fie una, precum Noi una suntem: Eu intru ei si Tu intru Mine, ca ei sa fie desavarsiti intru unime, si sa cunoasca lumea ca Tu M-ai trimis si ca i-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine" (Ioan 17, 11, 20-23)

"Pentru ca intr-un Duh ne-am botezat noi toti, ca sa fim un singur trup (...) si toti de la un Duh ne-am adapat. Caci si trupul nu este un madular, ci multe. (...) sunt multe madulare, dar un singur trup. (...) Daca un madular sufera, toate madularele sufera impreuna; si daca un madular este cinstit, toate madularele se bucura impreuna. Iar voi sunteti trupul lui Hristos si madulare fiecare in parte." (1 Corinteni 12, 13-27)

"Cine este slab si eu sa nu fiu slab?
 Cine se sminteste si eu sa nu ard?" (2 Corinteni 11, 29)

Temeiuri patristice privind natura comuna a oamenilor

"Dragostea cea desavarsita nu sfasie firea cea unica a oamenilor, luandu-se dupa parerile si inclinarile diferite ale voii lor. Ci privind pururea la ea, iubeste pe toti oamenii la fel. Cel desavarsit in iubire si ajuns la culmea nepatimirii nu mai cunoaste deosebire intre al sau si al altuia (...) si, cautand la firea cea una a oamenilor, priveste pe toti la fel si are fata de toti aceeasi dragoste." (Sfantul Maxim Marturisitorul)

"Pe toti credinciosii, noi, cei credinciosi, trebuie sa ii vedem ca pe unul. Am vazut un om care, pentru cei ce cadeau in cuvant sau in fapta sau staruiau in rele, intr-atat suspina si se intrista, incat se parea ca numai el cu adevarat trebuia sa dea socoteala pentru toti aceia si sa fie predate osandei." (Sfantul Simeon Noul Teolog)

"De la aproapele este si viata si moartea. Daca-l ridicam, ne ridicam cu el, daca-l osandim, picam cu el. Cu totii suntem de una si aceeasi fiinta si madulare unii altora. De aceea ne iubim atat de mult unii pe altii." (Sfantul Antonie cel Mare)

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

10 Iulie 2012

Vizualizari: 3383

Voteaza:

Natura comuna a oamenilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact