
Exista carti cu titlul "Indreptar de Spovedanie". Fiecare astfel de carte doreste sa puna la indemana celui credincios o lista cat mai completa a pacatelor care pot fi savarsite astazi. Sunt de folos aceste indrumare, mai ales atunci cand se face prima marturisire a pacatelor, numita si "spovedanie generala".
Daca nici pacatele mari nu sunt cunoscute inca de toata lumea, cu atat mai mult nu sunt cunoscute pacatele socotite a fi mai mici. Acestea din urma, prin viclenia diavolului, pot prea usor sa cada prada uitarii. Daca asemanam pacatele mari cu pietrele, putem sa asemanam pacatele mici cu nisipul. Oare, o piatra mare nu este la fel de grea precum un sac plin cu nisip?! Deci, mari sau mici, pacatele raman pacate si sunt in stare sa ne intunece mintea si sa ne zdrobeasca sufletul.
Uitarea pacatelor
Cand mergem la preotul duhovnic, pentru a ne marturisi pacatele si a fi dezlegati de sub greutatea lor, diavolul cauta sa ne intunece mintea, astfel incat sa nu ne mai amintim pacatele pe care le-am savarsit. Astfel se intelege cum unii crestini vin la spovedit si zic: "Nu am pacate, parinte!" Si zic acest lucru nu pentru ca nu stiu care sunt pacatele, ci pentru ca uita ca le-au facut, nesimtind greutatea lor.
Pentru a nu uita pacatele si a ramane cu ele nedezlegate, se cuvine sa ne ajutam de o hartie pe care, in rastimpul dintre spovedanii, sa scriem tot ce gresim inaintea lui Dumnezeu si a oamenilor. Este vorba de o lista cu pacate pe care o vom citi la la urmatoarea spovedanie. Lista se tine bine ascunsa, pentru a nu fi gasita si citita de nimeni.
Ce nu spunem noi, spune diavolul !
"Scrieti, ca si diavolul a scris!", zic Sfintii Parinti. Contabil profesionist, diavolul noteaza pe un zapis (hartie) toate pacatele noastre, savarsite cu fapta, cu cuvantul si cu gandul. Cand va sosi clipa Judecatii, diavolul se va prezenta inaintea lui Dumnezeu cu aceasta "lista neagra" si, in baza dreptatii lui Dumnezeu, va cere ce este al lui, adica tot sufletul care si-a petrecut viata slujind lui, prin pacate.
Se vor sterge de pe lista diavolului toate acele pacate care au fost marturisite inaintea preotului duhovnic, cu parere de rau si cu dorinta de a nu le mai repeta, adica toate acele pacate pentru care omul a primit dezlegare. Atunci, diavolul va primi atata putere asupra sufletului cate pacate ii vor mai fi ramas acestuia pe lista (este vorba despre acele pacate uitate sau nespuse, care nu au fost dezlegate).
Prin mila lui Dumnezeu, care primeste rugaciunile Bisericii - in acest caz, Sfanta Liturghie, Parastasul si milostenia -, pacatele ramane nedezlegate mai pot fi iertate si dupa moartea omului. Insa, mila lui Dumnezeu fata de cei adormiti este tainica si nearatata. Mai mult, dar, se cuvine sa ne ingrijim de suflet noi insine, fiind inca in viata.
Lista cu pacate
Prima marturisire a pacatelor, care se face dupa un "Indrumar de Spovedanie", dureaza mai mult, caci ea acopera toate pacatele savarsite pana atunci, chiar daca unele dintre ele au fost savarsite o singura data, iar altele de mai multe ori. Dupa aceasta, se marturisesc doar pacatele savarsite de la ultima spovedanie.
Cat priveste spovedania periodica, lista pe care scriem pacatele ne este de mare ajutor, caci ne pazeste de viclenia uitarii si ne devine oglinda a vietii. La sfarsitul fiecarei zile, pe langa marturisirea pacatelor inaintea lui Dumnezeu, in rugaciunile de seara, se cuvine sa trecem pe "lista cu pacate" ce anume am gresit in acea zi. Aceasta contabilitate zilnica a miscarilor noastre rele, numita de Parinti trezvie (atentie), este de un real folos pentru luminarea mintii si curatirea sufletului nostru.
Chiar daca pacatele se repeta, ele trebuie insemnate zilnic in lista. Apoi, inainte de spovedanie, intocmim iarasi "lista cu pacate", dupa cum urmeaza: notam o singura data fiecare pacat savarsit, iar in dreptul lui scriem de cate ori l-am savarsit (o data, de trei ori, din cand in cand, zilnic, foarte des). Daca, si in acest mod, se intampla sa uitam un anumit pacat, pe urmatoarea lista adaugam pacatul nemarturisit.
Daca nu sunteti inca hotarat pentru o spovedanie completa si ascundeti un anumit pacat, indiferent de motiv (teama, rusine etc), se cuvine sa spuneti acest lucru preotului, astfel incat el sa va dea dezlegare doar pentru pacatele marturisite, iar pentru cel ascuns, sa nu va impartasiti.
La fiecare spovedanie, ii spune preotului cand ne-am spovedit ultima data, daca am primit vreun canon si daca am primit dezlegare la Sfanta Impartasanie. Pacatele trebuie prezentate cat mai pe scurt preotului, iar anumite detalii, acolo unde e nevoie, vor fi cerute de acesta. Pacatele deja marturisite nu se mai repeta.
Dupa fiecare spovedanie, lista cu pacate se rupe sau se arde. Ca un simbol, arderea in foc a listei cu pacate ne ridica mintea la dezlegarea si stergerea acelor pacate din zapisul intocmit de diavol. Numai sa fie spovedite cu pocainta, cu parere de rau, cu dorinta nerepetarii lor.
Nu se recomanda pastrarea unui jurnal al pacatelor, de-a lungul anilor, caci se poate ca acesta sa fie citit de cine nu trebuie, spre cearta sau smintire, ori sa ni se faca pricina a caderii in slava desarta si mandrie, vazand ca am scapat de anumite pacate. Ne intereseaza doar pacatele si patimile prezente, din mreaja carora trebuie sa ne eliberam. Cat despre marile pacate ale trecutului, care ne ajuta la pastrarea starii de pocainta, acestea nu se uita, prin harul lui Dumnezeu.
Un martor, la Judecata
Preotul duhovnic este cel care, la Judecata, va da marturie pentru toate pacatele pe care, in Taina Spovedaniei, le-a auzit si le-a dezlegat. Tot pacatul pe care nu l-a dezlegat ramane nedezlegat, adica nesters de pe lista (zapisul) intocmita de diavol.
In cadrul Molitfei, inainte de Spovedanie, preotul duhovnic spune: "Iata, fiule, Hristos sta nevazut, primind marturisirea ta cea cu umilinta. Deci, nu te rusina, nici te teme ca sa ascunzi de mine vreun pacat, ci, fara sfiala (rusine), spune toate cate ai facut, ca sa iei iertare de la Domnul nostru Iisus Hristos. Iata si sfanta Lui icoana inaintea noastra este. Si eu sunt numai un martor, ca sa marturisesc inaintea Lui toate cate-mi vei spune mie, iar de vei ascunde de mine ceva, sa stii ca toate pacatele indoite le vei avea. Ia seama, dar, de vreme ce ai venit la doctor, sa nu te intorci nevindecat."
*
Pe o lista cu pacate, in incheiere, am gasit scris:
"Inca multe alte pacate am facut, de care nu imi mai aduc aminte!"
Teodor Danalache
-
Pocainta neintrerupta - sursa a vietii duhovnicesti autentice
Publicat in : Credinta -
Pocainta si marturisirea: o taina uitata
Publicat in : Credinta -
Pocainta, transformare a mortii in inviere
Publicat in : Morala -
Rugaciune de pocainta
Publicat in : Rugaciuni - Rugaciuni Ortodoxe
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.