Raiul : loc sau stare ?

Raiul : loc sau stare ? Mareste imaginea.

 

Raiul : loc sau stare ?

 

In raiul de dupa judecata particulara fericirea va fi in mod sigur numai spirituala, pentru ca lipsesc trupuri­le. La judecata universala insa, trupurile vor invia, ale celor drepti si ale celor nedrepti, ceea ce evident trebuie sa insemne ca fericirea va fi si trupeasca. Sfantul Ioan Damaschin chiar asa o si spune. De ase­menea Fericitul Augustin spune ca dreptii vor vedea pe Dumnezeu fa­ta catre fata si cu ochii trupesti.

 

De raspunsul cu privire la natura fericirii e legat si raspunsul la in­trebarea daca raiul e loc sau stare. In Sfanta Scriptura, Imparatia ceruri­lor (Matei VI, 33; Luca XII, 31 , Marcu VIII, 36-37) este de cele mai multe ori inteleasa ca viata de veci (Matei XIX, 16; Marcu X, 17, 30), sau viata (Marcu IX, 43-45 ; Matei XVIII, 8-9). A intra in viata este sinonim cu a intra in imparatie (Marcu IX, 47; Luca XVIII, 24; Matei XVIII, 3). Imparatia ar fi loc, viata ar fi stare.

 

Starea din raiul eshatologic cuprinzand si trupurile, nu se poate dis­pensa de ideea unui loc pentru trupuri. Trupurile trebuie sa stea un­deva si fericirea trebuie sa fie si trupeasca, mai intai fiindca vor exista trupuri, si apoi pentru a fi completa.

 

In general, teologii au inteles corporalitatea din rai in chip spiritual, nu identica cu corporalitatea in sensul nostru. Trupul Domnului de dupa inviere e deobicei criteriul acestei intelegeri si el, dupa cum stim din Sfanta Scriptura, trecea prin usile incuiate si se deplasa fara timp la mari distante. Asa ca in nici un caz nu poate fi vorba de o materialitate in sen­sul nostru si prin urmare nici de loc in sensul nostru. Cu certitudine pu­tem spune ca acolo dimensiunile dispar, timpul dispare si intra in func­tiune alte categorii decat ale noastre. Asadar, raiul este loc, dar nu dupa categoriile noastre - spatiu, timp, existenta , el este mai degraba stare, si fericirea este implicit cuprinsa in aceasta notiune.

Pe aceeaşi temă

10 Iulie 2012

Vizualizari: 5110

Voteaza:

Raiul : loc sau stare ? 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE