9 Martie

9 Martie Mareste imaginea.

9 Martie - Este pacatos obiceiul practicat de unele persoane,ca de Sfintii 40 de Mucenici - pe care Biserica ii praznuieste pe 9 martie - sa bea 40 de pahare de vin. Am auzit ca se beau 44 de pahare, adaugandu-se fara nici o explicatie 4 pahare lacomiei la bautura.

In urma cu multi ani, intr-o seara de 9 martie, veneam cu masina de la Bucuresti. Se intunecase bine, era trecut de ora 9 seara, iar vremea umeda si intunericul ma obligau sa merg cu mare atentie. Cand am intrat pe strada unde locuiesc, am vazut la lumina farurilor, un om cazut pe marginea santului. Am oprit masina si am mers la el. L-am recunoscut pe nea’ Fane care era beat "mort".

- Ce ai patit nea’ Fane?

-Am ba-hu-hut 40 de pa-ha-hare de vin!

E clar! mi-am zis. Trebuie sa-l duc acasa, ca in doua, trei ore moare de frig. Era cazut in zapada amestecata cu gheata si noroi. Era … vai de capul lui! Am deschis usa din spate de la masina, l-am ridicat sa stea in fund, apoi l-am apucat de subtiori pe la spate si am inceput „sa ma lupt” cu el ca sa-l imping in masina. Dar a inceput sa strige:

- Sariiiti! … vrea sa ma fu - fu-fureee!

Am inceput sa rad cu pofta de situatia in care intrasem. Cuvintele lui nu ma suparau pentru ca imi dadeam seama ca nu m-a recunoscut. Se proptise cu mainile de masina, incat nu puteam sa-l bag inauntru. Eu il impingeam din spate, iar nea’ Fane - care avea peste 70 de ani - era mai puternic decat crezusem. Imi dadea de lucru. Intr-o ultima incordare, i-am luat mainile de pe masina, si am reusit sa-l imping inauntru culcandu-l pe bancheta din spate. M-am urcat la volan si am plecat sa-l duc acasa. Doar cativa metri am mers si leganat de masina, nea’ Fane a dat afara din el o parte din paharele baute lasandu-mi-le amintire. Mirosea ingrozitor. Asa-mi trebuie daca nu-mi vad de drum!

Intre timp ajungem acasa. Cobor, deschid o poarta simpla din scanduri si intru in curte unde ma intampina o batranica, slaba, uscata, sprijinindu-se intr-un bat.

- Tanti Floareo, hai la masina sa-l aducem pe nea’ Fane in casa. Azi i-a sarbatorit pe Sfintii 40 de Mucenici… si e beat crita!

Batranica a dus mana la frunte, si-a rezemat batul de gard, si rusinata - fara sa spuna o vorba - m-a ajutat in liniste sa-l ducem pe batran intr-o salita.

- Lasa-l aici taica parinte … ca trebuie sa-l spal … nu-l vezi cum arata?

Am iesit afara din casa si am plecat spre poarta. In urma mea am auzit vorbele bocite, pline de repros ale femeii la adresa barbatului:

- Uita-te maaa…. betivule cum arati! Te-ai innamolit si te-ai imbatat ca porcuuu…! Vai de viata mea cu tineee…! Uita-te maaa… cum rade dracul de tineee…!

Am plecat trist acasa, intrebandu-ma unde am gresit daca un credincios al parohiei mele face legatura intre Sfintii 40 de Mucenici, care au murit pentru Hristos acum peste 1600 ani, si 40 de pahare de vin baute care duc la o betie vecina cu nebunia si moartea.

Preot Nicolae Trusca, Parohia Negoiesti

Despre autor

Nicolae Trusca Nicolae Trusca

Senior editor
59 articole postate
Publica din 21 Martie 2010

Pe aceeaşi temă

07 Martie 2019

Vizualizari: 34362

Voteaza:

9 Martie 4.92 / 5 din 12 voturi. 7 review utilizatori.

Comentarii (7)

  • Vasa NastaPostat la 2014-03-07 11:54

    Doamne Dumnezeule unul in Treimea cea Sfanta ferine de patimile care sa ne instraineze de Imparatia Ta cea Cereasca ! Amin.

  • Ionel Cojocariu Postat la 2013-03-22 23:44

    Vă mulțumim, părinte. Așa cum ne-ați obișnuit, primim o nouă lecție cu tâlc și, aș zice, chiar una de catehizare indirectă căci creștinii noștri, cei care au comentat, au împlinit acest rost prin reflecțiile dumnealor. Și uite așa se împlinesc cele bune, prin gândul curat, trimis de la unul către altul. Ce ne facem cu cei de genul lui ’nea Fane? Vine cumva și rândul lor. În iconomia Sa, bunul Dumnezeu îi va găsi și lui drumul către mântuire, poate prin boscorodeala Floarei de a doua zi, poate prin rușinea pe care nefericitul a tras-o, tot a doua zi, evident, când a aflat cine l-a adus acasă, și cine mai știe pe ce căi ocolite va face el Lumină în acea minte rătăcită printre eresuri.Cât despre noi, cei care stăm pe “prichiciul” conștiinței noastre și privim la păcatele lumii, să ne ajute Dumnezeu și să ne lumineze ca să ne mărturisim ”toate păcatele noastre, să ne dea smerenie, curăție și ascultare, răbdare și voie nebiruită și blândețe. Și să sădească în noi rădăcina bunătăților și frica Lui în inimile noastre.” Amin.

  • Mihaela TzutzuPostat la 2013-03-11 14:01

    de ma ajuta memoria, articolul a post postat si anul trecut cu ocazia sfintilor 40 de mucenici. am mai intrebat si eu crestinii daca stiu povestea cu cei 40 de mucenici si n-o stiu. avem nevoie de povesti despre tot ceea ce serbam, nu doar "sa venim la biserica azi o sarbatorim pe sfanta Ecaterina". parintele Nicolae cred ca le spune enoriasilor povesti si lumea intelege si mai cunosc si eu duhovnici ce se ingrijesc de mantuirea noastra. ceea ce ne omoara este aceasta vorba "ca la rau ne foloseste ca unealta". asa e ne foloseste, dar asta pentru ca il lasam noi. raul este doar lipsa binelui iar raul fara noi nu are putere. oamenii acestia au ajuns mucenici pentru ca au ales sa faca bine si l-au iubit pe Iisus cu toata inima lor si nu le-a fost frica sa recunoasca acest lucru. cred ca toate problemele noastre pleaca de aici ca nu-l iubim cu toata inima pe Dumnezeul nostru. cine si-ar dori ca cineva iubit de noi sa ne jigneasca sa rada de noi, sa nu ne asculte....asa si cu nea Fane, sotia lui i-a vrut binele, parintele i-a vrut binele, Dumnezeu il iubeste ca ne iubeste pe toti oricat de decazuti am fi, dar daca nea Fane nu se iubeste pe el si nu-l iubeste pe Dumnezeu cine mai poate sa-l ajute? sa ne rugam pentru toti, sa-l prmim pe Dumnezeu in sufletul nostru, sa-i facem salas. doar atunci vom dori binele, ne vom lumina si vom multumim ca Dumnezeu ne trimite oameni ca parintele Nicolae sa ne scoata din zapada rece a pacatului amestecata cu noroiul ispitei si sa ajungem acasa cu bine. o zi binecuvantata. cu drag, Mihaela

  • Daniela ProinovPostat la 2013-03-10 12:54

    Iertare pentru ceea ce urmeaza. Insa am si eu o intrebare. De ce predicile pe care le auzim in prea multe biserici nu se ocupa mai mult de catehizare ? De ce suntem atat de menajati, cind de fapt ar trebui sa fim certati?(evident, cu tactul aferent) Doar pentru ca preotii se tem sa isi piarda parohienii ? In mintile noastre pare a fi suficient ca mergem la biserica, in teorie suntem de acord cu ceea ce se (mai) spune acolo, dar de ce suntem incapabili sa si trecem in practica invataturile ?

  • Vasa NastaPostat la 2012-03-10 18:38

    Doamne Iisuse Hristoase fiul lui Dumnezeu fereste-ne de astfel de patimi ! Amin.

  • CORINA GEORGIUPostat la 2012-03-10 08:41

    Din pacate suntem foarte slabi si cel viclean, ne batjocoreste si "rade" de noi -cum spune batranica in istorioara dvs. Foloseste chiar si lucrurile sfinte impotriva noastra, noi insine fiind uneltele lui, fara ca noi sa ne dam seama. Pana si de Ignat, s-a facut un obicei (cica traditie) sa se faca "pomana porcului", o petrecere stropita cu mult alcool si urmari;le lui. Ori noi crestinii, in acea perioada suntem in Sf. post al Craciunului. E pacat ca nu luam aminte, sunt niste detalii care ne osandesc. Asadar....fiecare clipa este o lupta cu noi insine si, trebuie sa fim cu mare bagare de seama: "TOATE NE SUNT INGADUITE, DAR NU TOATE NE SUNT DE FOLOS!" Doamne ajuta!

  • costel popescu Postat la 2012-03-08 23:24

    Multumim pentru aceste cuvinte parinte. Asteptam cu drag si alte articole.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE