De la lingurita ca obiect liturgic, la lingurita de unica folosinta

De la lingurita ca obiect liturgic, la lingurita de unica folosinta Mareste imaginea.

Lingurita se intrebuinteaza la impartasirea credinciosilor cu Trupul si Sangele Domnului. In primele sase secole uzul linguritei este necunoscut. In aceasta perioada impartasirea credinciosilor era asemanatoare cu cea a clericilor. Ei primeau de la preot Sfantul Trup in mana dreapta, care era incrucisata peste cea stanga, apoi se impartaseau direct din potir cu Sangele Domnului. Existau si situatii in care credinciosii primeau Trupul Domnului imbibat cu Sfantul Sange.

Canonul 101 al sinodului Trulan (quinisext, 692) osandeste pe cei ce "in loc de mana, pregatesc vase de aur sau din alta materie, pentru primirea dumnezeiescului Dar". Nu se stie cat a durat aceasta practica. De retinut e ca in secolul al IX lea, can. 10 al sinodului local numit I-II (Constantinopol 861) enumera si lingurita intre sfintele vase.

Prima marturie indirecta privind folosirea linguritei la impartasirea credinciosilor o avem in sec. al VII lea la Sfantul Sofronie al Ierusalimului (+638). El afirma in "Descrierea minunilor Sfintilor Kir si Ioan" ca Trupul Domnului era inmuiat in Sfantul Sange, ceea ce ne face sa credem ca impartasirea cu ele se facea cu ajutorul linguritei. In Viata Sfintei Maria Egipteanca se mentioneaza ca avva Zosima a luat pentru impartasirea ei intr-un potir, amestecate. Interesant e ca iconografia arata in acest sens si lingurita.

Potrivit unor cercetatori, uzul linguritei s-ar fi introdus prin sec. VII in Siria. Altii sustin ca aparut pentru prima oara in Egipt si ca s-a generalizat in toata crestinatatea ortodoxa incepand cu secolul al X lea.

De ce apare lingurita pentru impartasire?

Pentru a se evita o posibila profanare a tainelor a fost introdusa lingurita. Din neglijenta credinciosilor sau a preotilor exista riscul sa cada pe jos faramituri din Sfantul Trup. Existau si cazuri cand el era luat si dat celor care erau opriti de la impartasire.

De la lingurita ca obiect liturgic, la lingurita de unica folosinta

Au existat cazuri in unele biserici ortodoxe cand s-a intrebuintat la impartasirea credinciosilor lingurite de unica folosinta sau lingurite sterilizate. Cauza? Refuzul unora de a se impartasi cu lingurita comuna. A ramane la credinta ca aceasta lingurita e mai degraba purtatoare de microbi decat de cele dumnezeiesti, inseamna a nesocoti cele sfinte. Oare in indemnul de la Heruvic "toata grija cea lumeasca sa o lepadam" nu e cuprinsa si lepadarea unei astfel de griji? A ajuns microbul mai puternic decat Dumnezeu? Sigur nu. Insa, alt lucru e cert: in astfel de situatii credem mai mult in puterea microbului decat in puterea lui Dumnezeu. Ma intreb cum mai percepe o astfel de persoana chemarea la impartasire: "cu frica, cu credinta, cu dragoste sa va apropiati"?

Probabil se inarmeaza cu o lingurita de unica folosinta si asa scapa de frica, are credinta ca ramane sanatoasa si da dovada ca are dragoste fata de trup. O mai mare ratacire nu vad. Ignoranta in aceasta directie constituie o reala problema, care ar trebui sa ne preocupe serios. Nu aceasta este Ortodoxia. Ea nu ofera paine si vin, ci Trupul si Sangele Domnului.

Adrian Cocosila

Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2012

Vizualizari: 19384

Voteaza:

De la lingurita ca obiect liturgic, la lingurita de unica folosinta 4.44 / 5 din 9 voturi. 5 review utilizatori.

Comentarii (5)

  • SIMONA SIMONPostat la 2014-07-28 11:23

    Doamne ajuta! A m avut nepalcerea de a ma afla in fata situatiei ca pe copii mei sa iiimpartasesca cu lingurita de unica folosinta, in momentul cand am vazut am intrebat ara sa gandesc; ce e cu linguritele astea? un raspuns nu potrivit am primit. Ma-m intristat, dar trebuie sa ne gandim la Dumnezeu cat ne rabda si sa ne rugam pentru aceste rataciri, la care ne putem astepta in zilele noaste. Dumnezeu sa le deschida ochii. In plus nu stiu cata lume cunoaste ca argintul (lingurta care se foloseste la impartasanie) ca si metal nu este purtator de microbi sau de altceva.

  • Vasa NastaPostat la 2014-07-15 21:20

    Sunt multe de spus referitor la igiena personala ce trebuie asigurata in permanenta, asta tine strict de educatie care cu adevarat lasa de dorit atat la tineri cat si la varstnici ! Dumnezeu sa ne lumineze mintea la toti ! amin

  • Gheorghe TurcuPostat la 2014-07-15 17:32

    Sf. Ev. dupa Luca ne arata ca divolul i-a spus Mantuitorului Iisus Hristos sa se arunge jos de pe aripa templului caci scis este: Ingerilor Sai va porunci sa pentru Tine ca sa te pazeasca; si te vor ridica pe maini..." Dar Domnul ii zice: "s-a spus sa nu ispitesti pe Domnul Dumnezeul tau" Deci ar trebuie sa avem si noi acest gand de a nu ispiti pe Domnul chiar daca stim ca bunatatea Tatalui Ceresc este fara de margini. Daca Domnul ne da intelepciune sa ne gandim si la ce spune medicina, respectiv Anisoara-Mirella

  • Anisoara-Mirella SamsonPostat la 2014-07-14 20:59

    Personal, mi se pare cam acid tonul autorului; nu e bine sa judeci credinta altuia; lasa-l sa "creasca" in ritmul lui. Nu o data mi s-a intamplat ca in timpul Sfintei Liturghii sa simt ca ma ucide halena unor credinciosi, pe care o emanau in timp ce cantau alaturi de mine (fie tineri, fie varstnici). Cu toate astea m-am impartasit dupa ei (pt ca nu aveam incotro). A nu avea grija de igiena personala e o lipsa de respect fata de tine insuti si fata de ceilalti (scuzati-mi tonul acid). Eu personal daca as sti ca am o boala care se poate transmite prin folosirea aceluiasi tacam, as incerca sa ma tratez/vindec mai intai (si sunt multe: infectia cu Helicobacter Pilory, care poate duce la ulcer sau cancer gastric, streptococul beta hemolitic de grup A,infectia cu virusul Ebstein Bar, virusul herpetic). In concluzie, n-as forta un om sa creada ca mine, daca el nu e pregatit, dar nici nu i-as refuza Sfintele Taine, care-l pot intari in credinta si in dragoste...

  • Nicolae Dobre Postat la 2014-07-14 09:30

    A zis Mantuitorul ucenicilor Sai: "Iată, v-am dat putere să călcaţi peste şerpi şi peste scorpii, şi peste toată puterea vrăjmaşului, şi nimic nu vă va vătăma" (Luca 10, 19) Deci, nu are rost sa ne temem de microbi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE