A te socoti vrednic de chinurile iadului

A te socoti vrednic de chinurile iadului Mareste imaginea.

Sunt Sfinti Parinti care invata ca mantuirea poate fi dobandita prin ganduri de felul: "Nu sunt vrednic de Dumnezeu si de rai. Sunt vrednic de chinurile iadului si voi arde vesnic in foc". Aceste ganduri nu sunt simple rostiri, caci au ca punct de plecare recunoasterea pacatului. Iar aceasta recunoastere deschide calea smereniei. Cu pacatul in fata ajungi sa te consideri mai rau decat toate fapturile.

Cand Sfantul Antonie il viziteaza pe curelarul din Alexandria si-l intreaba despre practicile lui duhovnicesti, cuvintele acestuia se rezuma la: "Toti se vor mantui, eu singur voi pieri". Amintim ca Dumnezeu ii descoperise lui Antonie ca nu ajunsese la masura acestui om.

E adevarat ca in aceasta osandire de sine la iad, exista si un risc duhovnicesc: sa ajungi sa crezi ca nu mai este cu putinta sa te mantuiesti, sa cazi in deznadejde. De altfel, cuvintele "Nu te vei mantui" sunt folosite si de diavoli spre a ne duce la abandonarea vietii duhovnicesti si la predarea totala in fata patimilor.

Pe de alta parte, cuvintele "sunt menit iadului" rostite de un parinte renumit pentru nevointele sale, pot fi izvor de descurajare pentru cei care le aud. Iti poti spune cu usurinta: daca acesta nu este placut lui Dumnezeu, cum oare voi ajunge eu sa fiu vrednic de iubirea dumnezeiasca?

Ca amintirea iadului sa nu fie spre cadere, ea trebuie insotita permanent de nadejdea mantuirii. Fiecare dintre noi trebuie sa stie ca pe cat de mult se socoteste vrednic de chinurile iadului, pe atat de mult trebuie sa nadajduiasca in Dumnezeu. Acest indemn e de foc, trebuie sa stim cat de mult ne putem apropia de el, ca sa nu ne ardem.

Iar ca sa intelegeti cat de importanta este aceasta apropiere de foc, voi reda o pilda: "Un frate l-a rugat pe avva Pimen sa-i spuna un cuvant de mantuire. Acesta i-a spus: "Cata vreme oala e pe foc, nu poate sa se atinga de ea nicio musca, nici un alt dobitoc. Dar atunci cand oala se raceste, atunci acestia se apropie".

Adrian Cocosila
 

Pe aceeaşi temă

15 Februarie 2023

Vizualizari: 14346

Voteaza:

A te socoti vrednic de chinurile iadului 5.00 / 5 din 5 voturi. 6 review utilizatori.

Comentarii (6)

  • Constanta SzlavicsPostat la 2013-06-12 16:28

    DOAMNE, NUMAI TU SINGUR MA POTI AJUTA, TU SINGUR MA AJUTA SI NU MA LASA, DARUIESTE...SI AJUTA-MA SA-TI SLUJESC TIE DUPA VOIA TA CEA SFANTA. AMIN Sa ne ajute Bunul Dumnezeu,ca aceasta rugaciune sa ne insoteasca in toata clipa, ca mare folos dobandim!

  • sorin stafiePostat la 2011-05-14 08:14

    A pastra in gind amintirea faptelor moarte, e un lucru bun,te fereste a te crede ceva, Iadul e lipsa iubirii, raiul e trairea In Iubire divina, a te raporta doar la Iad, poate duce la deznadejde in schimb poate vindeca multe patimi.

  • Mircea Suta Postat la 2011-05-14 00:22

    HRISTOS A INVIAT !!! Eu am auzit de un Sfant Parinte care spunea ferm convins ca Dumnezeu se va milostivi si-l va ierta si-l va mantui ! Dar asta nu pentru ca Sfantul Parinte ar fi vrednic (se considera nevrednic de asta) ci pentru ca Dumnezeu este Adanc Milostiv ! Eu, ma vad clar pe mine netrebnic si pacatos, deoarece ma tot lupt cu patimile acestea care vad ca tot ma biruie...Dar ma rog Bunului Dumnezeu sa ma intareasca in lupta, sa vada ca-s neputincios si sa-mi dea DRAGOSTE pentru toate sufletele, pentru ca eu stiu ca El le iubeste ! Si ma rog ca Dumnezeu sa mantuiasca toate sufletele, cum stie El pentru ca El toate le stie ca un Dumnezeu ! Sa intre toate sufletele in Rai ! Pentru sufletul meu in special nu ma rog... DOAMNE AJUTA ! Mircea

  • Vasa NastaPostat la 2011-05-13 21:30

    Hristos a Inviat ! Va multumesc pentru continutul articolului !DUMNEZEU SA NE AIBE IN PAZA LUI CEA SFANTA ! AMIN.

  • costel popescu Postat la 2011-05-13 12:48

    Gandul la chinurile iadului poate fi o cale care duce spre mantuire, dar nu trebuie considerata ca fiind singura. Parintele Teofil Paraian intr-o conferinta spunea ca acest cuvant nu i se adreseaza si lui chiar daca vorbele "Tinte-ti mintea in iad si nu deznadajdui" au fost rostite de Hristos.

  • Stefanel Radu Postat la 2011-05-13 12:12

    In aceasta privinta, Sfantul Siluan Atonitul a rostit o fraza celebra care a devenit o referinta pentru cei inclinati sa practice o astfel de atitudine de pocainta: "Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui!". Roadele sufletesti ce izvorasc din aceasta abordare a smereniei pot fi de nedescris de bogate. In cazul Sfantului Siluan as dori sa citez tratatul cu privire la treptele iubirii de vrajmasi, pe care il puteti gasi tot pe acest site la http://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/treptele-iubirii-vrajmasi-68520.html Stefanel Radu

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE