Ce m-a invatat un pui despre libertate?

Ce m-a invatat un pui despre libertate? Mareste imaginea.

Libertatea, de toti dorita, de prea putini cunoscuta. Multi oameni se cred liberi, nefiind. Prea putini sunt aceia care au gustat si au trait adevarata libertate. Nu pot fi liberi decat robii lui Dumnezeu. Oricare alta robie, de orice natura ar fi ea, anuleaza starea de libertate.

Ce m-a invatat un pui despre libertate ?

Locuiesc la sat. Asta iarna, o femeie credincioasa a venit sa-mi dea o gaina. Neavand unde sa tin gaina, i-am spus ca nu o pot lua, ori sa o mai tina pana la primavara. A trecut iarna, iar primavara a sosit cu aceeasi oferta. Ba chiar cu o oferta sporita. Gaina cu pricina avea langa ea sase pui. Am facut o cusca mare si am primit closca si puii. Dupa vreo doua saptamani, unul dintre pui avea sa-mi predea o lectie duhovniceasca.

Cand am hotarat sa dau drumul puilor afara din cusca, am inceput sa intind o sarma plasa imprejurul custii. La un moment dat, am deschis usa larg, iar puii, foarte blanzi, s-au lasat mangaiati de mine. Nici unul nu cobora afara. Ma incanta mult blandetea lor. I-am mangaiat vreme indelungata. La un moment dat, un pui a iesit din cusca. A coborat in iarba. Pentru ca trebuia sa plec urgent de acasa si pentru ca tarcul de sarma nu era terminat, am prins puiul cu pricina si l-am bagat inapoi in cusca.

A doua zi, cand am venit sa le dau mancare, unul dintre pui se plimba agitat in dreptul usii. In prima clipa de dupa deschiderea custii, acel pui a sarit afara, in iarba. L-am prins si l-am baga inapoi. Tot asa s-a intamplat si a doua zi. In cele din urma, am inteles. Era vorba despre singurul pui care iesise in afara custii. Era evident acest lucru, caci nici un alt pui nu mai cobora din cusca, desi usa era larg deschisa, iar ei nu fugeau de mine, ba chiar se asezau in palma mea.

Lectia e simpla, desi nu tin minte sa o fi primit in cei doisprezece ani de studii teologice. A trebuit sa primesc o closca si sase pui, ca unul dintre pui sa ma invete o mare taina despre libertate. Care este lectia ?! Pai ...

Libertatea nu poate fi cunoscuta in stare de robie.

Puii din cusca nu stiau ce inseamna a trai in afara custii. Tot asa, oamenii din lume nu stiu cum este a trai in afara lumii. Iisus a zis: "Daca ati fi din lume, lumea ar iubi ce este al sau; dar, pentru ca nu sunteti din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea va uraste" (Ioan 15, 19). Oamenii care nu au experienta celor nevazute nu pot intelege nimic din tainele lui Dumnezeu. De aceea, ei nu cred nici in marturia celor care au aceasta experienta.

Cel inrobit de pacat nu poate crede, nici nu poate cunoaste libertatea vietii ascunsa in poruncile lui Dumnezeu. Cel inrobit de pacate nu va cunoaste cu adevarat ce inseamna a fi liber. Omul dependent de un anumit lucru va crede cu usurinta ca implinirea irationala a poftelor sale este totuna cu libertatea, chiar si atunci cand poftele se arata mai puternice decat argumentele ridicate de mintea lui sau de a celor din jurul sau.

Libertatea nu poate fi cunoscuta decat de cel liber.

Puii din cusca nu coborau in iarba pentru ca nu stiau cum este sa traiesti in afara custii. Tot asa, nu poate vorbi despre libertate un om care nu a fost niciodata liber. Numai omul duhovnicesc - despatimit - este cu adevarat liber. Nu pot fi liberi decat robii lui Dumnezeu. Oricare alta robie, de orice natura ar fi ea, anuleaza starea de libertate.

Cel care cunoaste libertatea, nu va mai putea suferi robia.

Din cei sase, un singur pui nu mai raba sa stea in cusca, anume cel care iesise primul in iarba. Tot asa, omul patimas nu poate simti odihna adevaratei libertati. Pentru aceasta, el nici nu cauta sa o dobandeasca. Nu poate cauta libertatea acela care nu stie ca ea exista, ori daca stie ca exista, nu stie cat de frumoasa si Vie este ea. Intr-un cuvant, cel patimas se crede liber pentru ca nu stie, de fapt, cum este sa fii liber.

Numai cel care scapa din gharele unei patimi va putea ura acea patima. Abia atunci el isi va putea da seama cat de ne-liber a fost mai inainte. Cel care va renunta la fumat va ura tigarile, iar cel care se va lasa de betie va ura alcoolul. Cunosc exemple concrete.

*

Iisus a zis: "Daca veti ramane in cuvantul Meu, sunteti cu adevarat ucenici ai Mei si veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face liberi. Ei insa I-au raspuns: Noi suntem samanta lui Avraam si nimanui niciodata n-am fost robi. Cum zici Tu ca: Veti fi liberi? Iisus le-a raspuns: Adevarat, adevarat va spun: Oricine savarseste pacatul este rob al pacatului. Iar robul nu ramane in casa in veac; Fiul insa ramane in veac. Deci, daca Fiul va va face liberi, liberi veti fi intr-adevar" (Ioan 8, 31-36). "Stati tari in libertatea cu care Hristos ne-a facut liberi si nu va prindeti iarasi in jugul robiei" (Galateni 5, 1).

*

Ii multumesc adesea lui Dumnezeu pentru oamenii pe care mi i-a scos in cale, parinti, profesori si oameni de rand, de la care am invatat ce inseamna sa fii om, adica iubitor de Dumenzeu si de aproapele. Ar trebui, totusi, sa-I multumesc Lui si pentru acel pui care a cunoscut cum este in afara custii si nu a mai putut suferi robia.

Apropo, desi tarcul de sarma este mare, puilor nu li se pare a fi de ajuns.

Acum vor in curte. Apoi, cred ca vor sari gardul.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

09 Iulie 2014

Vizualizari: 5070

Voteaza:

Ce m-a invatat un pui despre libertate? 5.00 / 5 din 6 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE