In clase, prin ochiul camerei de supraveghere

In clase, prin ochiul camerei de supraveghere Mareste imaginea.

Probabil ca unui caine de apartament, incuierea lui in casa de catre stapan i se pare o idee extraordinara, protejandu-l pe acesta de "lumea rea" de afara. Ce nu cunoaste insa cainele, care a fost transformat din animal intr-un fel de mobila simtitoare, este sentimentul libertatii, indeosebi al libertatii de expresie. Prin conditionarea primita, el isi cenzureaza si dreptul la libertate.

Autoritatile lucreaza - de multa vreme, dar acum mult mai intens - la instalarea in salile de clasa a camerelor de luat vederi prin care vor supraveghea activitatea elevilor si profesorilor din timpul orelor.

Nu stiu ce este mai socant: lucrul in sine sau faptul ca societatea noastra nu reactioneaza.

Multi parinti sunt de parere ca este un fenomen pozitiv, caci copiii vor fi mai in siguranta sau nu vor mai lipsi de la ore sau nu vor mai fi asa obraznici. Care vasazica, parintii asteapta de la camerele de filmat sa le educe copiii.

Carei societati ii foloseste sa educe membri docili, cuminti din obligatie, invatati de mici cu supravegherea non-stop? Carui fel de oameni i se pare normal ca copilul lor sa traiasca cu constiinta ca este captiv intr-o cusca, ingradit cu forta nu doar de barele custii, ci si de gardienii supraveghetori care ii limiteaza libertatea de exprimare?

Nu asa ne-a invatat Hristos. Din contra, vedem ca Dumnezeu, in toata istoria mantuirii, nu forteaza pe nimeni. Ba din contra, El este cel fortat, Cel care rabda toate rautatile lucrand in nadejdea unui rezultat pozitiv, dar fara sa ingradeasca nicio clipa libertatea totala a spiritului pe care i-a daruit-o omului.

Nu ucideti duhul

Nimeni nu afirma ca nu sunt necesare masuri de control in scoli, dar mi se pare ca cei care propun - si realizeaza - instalarea camerelor in clase nu au nicio legatura cu pedagogia. Conform cuvintelor lor, camerele de filmat au un rol foarte pozitiv, pentru ca ii fac pe copii sa-si inhibe pornirile obraznice, si-i fac pe profesori sa se abtina de la abuzuri si de la activitati neconforme cu conduita profesionala. Dar prin aceasta masura, ei calca in picioare cu totul un element fundamental al invatamantului, si anume relatia speciala dintre elevi si profesor.

In sala de clasa, elevii si profesorul, simtind ca sunt intr-o zona ocrotita de intruziunile lumii de afara, se deschid unii catre altii. In acea sala de clasa, se cladeste o relatie afectiva, si pe baza acesteia invataturile si indreptarile corecte ale profesorului pot gasi drum direct catre sufletul copiilor. Dar guvernantii nostri au decis ca este cazul sa intre cu bocancii in sufletele lor. Au decis ca in actul de invatamant nu mai este loc pentru intimitate. Sala de clasa este destinata a deveni forum public; astfel, toti cei care au acces sa priveasca prin ochiul camerei - inclusiv parintii - vor putea sa-si satisfaca pofta de voaierism.

Multa lume e de acord cu supravegherea, dar niciunul dintre noi nu mai e de acord cu aceasta in momentul in care cel supravegheat este el. Nu trebuie sa fim pasivi la acest abuz. Nu doar elevii vor fi afectati, ci si profesorii, care vor fi fortati sa predea cu constiinta ca sunt priviti din spate, peste umar, de superiorii lor.

Daca aceste masuri vor fi adoptate, in cele din urma vom avea: profesori care fac pe "profesorii", elevi care fac pe "elevii", directori care se lauda cu realizarea supravegherii, parinti care stau linistiti la serviciu dand fuga din cand in cand pe internet sa-si urmareasca copilul. Dar undeva in acest iures al supravegherii nepedagogice, vom pierde, de fapt, batalia cu educatia. O vom fi inlocuit cu conditionarea.

Paul Cocei

.

Despre autor

Paul Cocei Paul Cocei

Colaborator
104 articole postate
Publica din 29 Decembrie 2011

Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 1944

Voteaza:

In clase, prin ochiul camerei de supraveghere 4.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Eugenia-Dorina PopaPostat la 2012-01-27 03:30

    Din pacate sunt foarte multe cazuri,as spune din ce in ce mai multe ,in care camerele de supraveghere sunt benefice!Ma refer aici la copii prescolari la care in locul educatiei,a blandetii sunt aplicate corectii fizice sau verbale care nu de putine ori ii traumatizeaza pe copii!Eu sunt parinte si sunt de acord cu aceasta propunere pentru ca in momentul in care acestea vor exista multe situatii neplacute vor fi eliminate!Sa mentionam supravegherea nepedagogica exista(nu peste tot dar ea exista) si din pacate exista si lipsa de supraveghere fizica a copiilor!Sa fim corecti si realisti daca vrem sa se schimbe ceva,daca vrem sa eliminam ce este rau.Sa mentionam ca s-ar elimina si sumele de bani care se strang de la parinti si pentru care acestia primesc de cele mai multe ori justificari verbale si in mare graba.Cred ca nu vorbim despre un spatiu familial ca sa mentionam intimitatea si fiind vorba despre copiii nostri nu mi se pare anormal ca acestea sa existe pentru ca ne-ar putea asigura controlul asupra a ceea ce se intampla in salile de curs!Altfel ramane doar cuvantul cadrului didactic (care intotdeauna va cantari mai greu decat cuvantul copilului) impotriva cuvantului copilului. Cu tot respectul,O MAMA

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE