Martiri si falsi martiri

Martiri si falsi martiri Mareste imaginea.

Martirii devin pentru cei din zilele noastre persoane care nu mai trezesc interes. Lumea prezenta este una a consumului, a confortului, a distractiilor etc si foarte putin sau aproape deloc a marturisirii lui Hristos. Cand vorbesc de marturisire, am in vedere o marturisire care merge pana la jertfa in orice loc si timp.

Martirii sunt persoane care atat de mult s-au unit cu Hristos, incat au ajuns sa biruiasca legile firii. Daca Hristos merge pe apa ca pe uscat, ei reusesc prin unirea cu Hristos sa iasa din foc nevatamati, de la animale salbatice infometate intregi, din vase de ulei incins neatinsi etc.

Adevaratii martiri nu si-au cautat moartea. Dar ei au acceptat sa moara numai in momentul in care au fost siliti sa renunte la credinta in Hristos. Nu puteau lua minciuna drept adevar si din acest motiv au preferat sa-si jertfeasca viata. Asadar, martir devii nu cand vrei tu, ci cand te cheama Dumnezeu. A nu se intelege ca aceasta chemare a lui Dumnezeu il constrange pe om sa moara. Moartea unui martir este rodul libertatii sale, ea este aleasa de acesta atunci cand i se cere apostazia.

Persoana care alege sa moara pentru Hristos nu vede in moarte sfarsitul existentei sale, ci trecerea spre o deplina comuniune cu Hristos. Cand se gandeste la moarte are in fata invierea, viata asadar.

Falsii martiri nu-si jertfesc doar viata lor, ci si pe a semenilor. Daca adevaratii martiri nu cauta moartea, falsii martiri se pregatesc ani de zile ca sa moara in misiuni sinucigase. Ei cred de exemplu, ca a te prabusi cu un avion in care sunt prezente si alte persoane, devii placut Domnului. Pierd din vedere ca mucenicia nu este un act sinucigas.

Adevaratul martir se roaga pentru cei ce-l prigonesc. Relatia vie cu Hristos, il face pe acesta sa se roage precum S-a rugat Hristos pentru cei care Il rastigneau: "Parinte iarta-le lor ca nu stiu ce fac". Falsul martir cauta sa-si omoare dusmanii, nu sa-i salveze. El nu fac trecerea spre cele vesnice in postura de rugator. Asadar, nu faptul ca a murit, ci felul cum a murit este important.

Martirii pentru Hristos au fost torturati pe nedrept si fara mila, in vreme ce falsii martiri au adus si doresc sa daruiasca altora moartea intr-un mod contrar vointei lui Dumnezeu.

Diferentele pot continua. Ma opresc la a spune ca adevaratul martir cunoaste iubirea fata de semeni, iar falsul martir dispretul fata de ei. Urmati exemplul lui Hristos - iubiti si nu dispretuiti.

Adrian Cocosila

 

.
Pe aceeaşi temă

02 Aprilie 2012

Vizualizari: 4045

Voteaza:

Martiri si falsi martiri 5.00 / 5 din 3 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • costel popescu Postat la 2012-03-08 17:53

    Cu martirii din primele secole s-a nascut si Botezul sangelui. S-a afirmat ca persoanele care nu au primit botezul cu apa si cu Duh Sfant (asa cum se practica astazi in biserica), dar au acceptat sa moara pentru Hristos, sunt considerate a fi botezate.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE