Imnografi si melozi

Imnografi si melozi Mareste imaginea.

 Cantarile religioase cuprinse in cartile de cult ale Bisericii noas­tre ortodoxe sunt creatii ale unor poeti si compozitori bisericesti. Procesul de formare al acestor compozitii a durat pana prin secolul al XV-lea.

 

In cultul Bisericii ortodoxe sunt cunoscute chiar din secolul al II-lea creatiile unor astfel de credinciosi inspirati. 

 

Astfel putem vorbi in secolul II, despre Ignatie Teoforul, episcopul Antiohiei (+ 107), care preamareste pe Hristos in "Cantari"  si introduce cantarea antifonica, ceea ce presupune o forma de organizare a desfasurarii cultului crestin.

 

Sfantul Iustin Filosoful si Martirul (+ 163) a fost autor al unor imne si de asemenea, de reguli de cantare, cuprinse in cartea "Psaltis", pierduta.

 

Secolele III si IV sunt mai bogate in creatiile imnografice, compozi­tii ale unor profunzi si talentati imnografi si scriitori ca : Sf. Clement Alexandrinul (+ 216), Antinoghen Martirul, episcopul Sevastei (+ 311), Athanasie, episcopul Alexandriei (+ 374), Sf. Efrem Sirul (+ 373), Grigorie de Nazianz (f 390) si Sf. Ambrozie al Mediolanului (+ 397) s.a.

 

Sf. Clement Alexandrinul, autorul cunoscutei carti "Pedagogul", ne da in ultimul capitol al cartii un imn din sase strofe, pe care il inchina lui Iisus si in care vorbeste de cele trei persoane ale Sfintei Treimi.

 

Un mare imnolog din sec. IV, este Sf. Efrem Sirul (+ 373 sau 379). El a compus un mare numar de imne, prin care cauta sa stavileasca pro­paganda ereziei gnostice care folosea cantarea bisericeasca pentru a face prozeliti.

 

Efrem Sirul a scris peste 80 de imne in cinstea Sfintei Fecioare Ma­ria, peste 27 de imne inchinate Nasterii Domnului, peste 50 de imne de­spre Biserica, tot atatea impotriva invataturilor gresite si despre dreapta credinta, precum si numeroase rugaciuni de o mare frumusete intrate in cultul Bisericii Ortodoxe.   Imnele  sale  despre  Sfinta  Fecioara  au  fost introduse in Octoih, de Pavel de Amora, imnograf din sec. XI ; aceste imne se canta la Vecernia de Marti, Joi si Vineri.

 

Efrem Sirul este unul dintre autorii Mineiului  ortodox, impreuna  cu Sf.  Grigore de Nazianz (+ 390).

 

Sfantul Grigore este indirect autorul multor imne, indirect, pentru ca el n-a scris imne in mod special dar a tinut cuvantari si predici cu texte poetice atat de frumoase inert ele au fost extrase de imnologi, care le-au compus muzica adecvata. Astfel de texte sunt din Cuvantarile sale la Ziua invierii sau la Nasterea Domnului. Ele au in­spirat imnele cu acelasi titlu pentru aceste sarbatori, compuse de melozi ca Ioan Damaschin, Cosma de Mailima s.a. Textele Sf. Grigore de Na­zianz le gasim in Catavasiile Nasterii ("Hristos se naste, slaviti-L...") si ale Invierii ("Ziua invierii, sa ne luminam popoare...") si cuvintele din Axionul Pastelui : "Lumineaza-Te, noule Ierusalime..." inspirate din Isaia (60). Textele cantarilor luate din predicile lui au intrat in Mineiul Ortodox.

 

Un rol important in dezvoltarea cultului Ortodox, il are Sf. Vasile cel Mare (f 389), atat prin compunerea Liturghiei (care-i poarta numele) cat si printr-un mare numar de rugaciuni si cantari intrate in Evhologhiu si Ceaslov sub titlul : "Facerile lui Vasile cel Mare". Si in cinstea Sf. Vasile s-au compus imne, tropare, condace, stihiri si canoane imnografice care au intrat in Mineiul pe ianuarie.

 

Un merit deosebit pentru dezvoltarea cultului Bisericii crestine il are Sf. Ioan Gura de Aur (+ 407) prin compunerea Liturghiei care-i poar­ta numele si printr-un mare numar de tropare la slujbele de noapte. Li­turghia sa e mai mult o prescurtare a Liturghiei Sf. Vasile ; desi unii liturghisti au tagaduit autenticitatea Liturghiei Sf. Ioan, altii au dovedit si au demonstrat paternitatea Sf. Ioan asupra Liturghiei cu numele sau, in care au mai patruns unele rugaciuni ale proscomidiei si cantarile de la sfarsit (ex. Cant. Unule Nascut, Trisaghionul, Heruvicul, Simbolul de cre­dinta). El a sporit numarul amtifoanelor din slujbele de noapte spre a com­bate arianismul.

 

Sfantului Chiril al Alexandriei (+ 444) i se atribuie introducerea in cult a imnului "Nascatoare de Dumnezeu Fecioara", care se canta la slujbele cu rugaciuni din afara Bisericii (la procesiuni, slujbe impotriva unor ca­lamitati etc.) si la slujba Vecerniei.

 

In secolul al Vl-lea se remarca printre multi compozitori Sfantul Ro­man Melodul, "scriitorul de cantari" sau "Dulce-cantaretul" episcop al Smirnei in prima jumatate a sec. al Vl-lea. A compus cam 1000 de imne, dintre care multe au ramas pana azi. A compus cantari la sarbatorile Man­tuitorului, a Sf. Fecioare si ale sfintilor. El este considerat creatorul condacelor si icoaselor, in cultul ortodox.

Pe aceeaşi temă

20 Iunie 2012

Vizualizari: 4158

Voteaza:

Imnografi si melozi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE