Literatura Teologiei morale in epoca medievala

Literatura Teologiei morale in epoca medievala

 

Literatura Teologiei morale in epoca medievala (787-1453)

 

In Rasarit

                           

Literatura teologica rasariteana din aceasta perioada s-a dezvoltat in special in jurul manastirilor, cultivandu-se indeosebi directia ascetica. De la reinfiintarea scolii celei mari din Constantinopol, incep sa apara scrieri cu cuprins moral si la autori laici.

 

1)  Teodor Studitul (nascut  la  759) - a dezvoltat o intensa activitate de innoire ascetica. Intre alte lucrari, amintim cele doua colectii mari de cateheze. Din scrierile lui putem cunoaste disciplina   monahala din  acea  vreme.

 

2)  Fotie   (nascut la 820), majoritatea scrierilor sale au un cuprins  dogmatic si  polemic.  Importante pentru Morala sunt de amintit  unele  din  omiliile sale,   apoi  unele  comentarii  la  cartile  Noului  Testament, "Nomocanonul" sau, precum  si colectia sa de proverbe, in numar de 214.

 

3)  Simeon Metaphrastul   (jumat.  a  II-a  a   seolului   X) de la el avem doua colectii de cuvantari  sau sentinte morale, facute dupa scrierile lui Vasile cel Mare si Macarie Egipteanul.

 

4)  Simeon cel Tanar   (secolul   XI)   este   unul din   cei   mai    insemnati    asceti    ai Bisericii  rasaritene,  considerat  de  unii  drept  autorul  intelectual   al  isihasmului.  Lui i se atribuie 33 cuvantari catre calugari, de asemenea si o colectie de imnuri in care trateaza  despre  iubirea  lui  Dumnezeu.

 

5)  Mihail  Psellos (nascut la 1020) a fost un renumit filozof si teolog.

 

6) Eustratie, arhiepiscop  de Tesalonic (1155-1104) un renumit teolog si reformator al vietii monahale. De la el ne-a ramas o insemnata scriere despre monahism.

 

7) Grigorie Sinaitul, autor a multe scrieri ascetice, dintre care una cu titlul: "Linistea si rugaciunea", in care se manifesta ca partizan al miscarii isihaste.

 

8) Grigorie Palama   (+1360),  arhiepiscop  de Tesalonic, in controversa isihasta  a luat partea isihasmului impotriva lui Varlaam si a latinilor.    

                                                                   

9) Nicolae Cabasila   (+  1371)  cea mai  insemnata lucrare a sa este:  "Despre viata in Hristos".

 

I n A p u s   

                                                                                                                

Intre secolele IX si XI, lucrarile din domeniul Moralei se rezuma la comentarii.                                                                                                            

In secolele XI si  XIII  in   aceasta   perioada se   sistematizeaza  materialul Moralei, separandu-se de cel al Dogmaticii. Se  compun  tratate de  Morala, lucrate in directia uneia sau a alteia dintre metodele : scolastica, cazuistica ori ascetica.

 

Reprezentanti ai metodei scolastice

                                                                   

1)  Petru Lombardul   (+  1164)   scrie   o adevarata   opera   normativa   pentru   Teologia morala :  "Libri  sententiarum  IV".

 

2)  Tot in acest interval de timp (secolele XI-XIII), apar o serie de comentarii la cartile de sentinte (Libri sententiarum), scrise de Albert cel Mare, Toma de Aquino, Bonaventura, Duns Scot si Gabriel Biel.

 

3) Deplina sistematizare a Teologiei morale o intalnim in lucrarea  "Summa  theologiae"  a lui   Toma de Aquino. 

 

4) Duns Scot  (+  1308)  e  adversar  al  lui Toma  de Aquino. Polemica dintre  tomisti si scotisti, care a discreditat scolastica, a avut ca obiect indeosebi gratia, liber­tatea si predes-tinatia.     

 

Cazuistica

            

Primele indicatii pentru morala cazuistica se gasesc in canoanele apostolice, in epistola lui Grigorie Taumaturgul, precum si in canoanele sinodului din Cartagina de la 251.    

Cea dintii colectie de canoane penitentiale in Rasarit este cea a lui Ioan Pustnicul, la care apuseanul Dionisie Exiguul adauga decrete de ale episcopilor Romei.

In epoca aceasta apar asa-numitele "summae casuisticae" sau "confesionales", intocmite pentru necesitati pastorale.

 

Mistica (ascetica)  

        

In Apus directia mistica se poate observa din scrierile Fericitului Augustin, ale lui Ioan Cassian, Grigore cel Mare etc.

 

 

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 5181

Voteaza:

Literatura Teologiei morale in epoca medievala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact