
Rand pe rand, statele lumii legalizeaza parteneriatele LGBT, sub diverse forme: uniuni consensuale, parteneriate civile, casatorii. Suplimentar, se pune si problema adoptiilor de copii, pentru a arata ca si ei pot alcatui asa-zise familii. Care sunt mizele aceste schimbari de paradigma, inceputa secolul trecut?
In opinia mea, sunt 3, mari si late, care seamana a cal troian:
1. O noua filozofie de abordare a existentei umane. Daca in trecut minoritatile sexuale erau considerate anormale, acum se doreste implementarea ideii ca, de fapt, felul lor de a isi trai sexualitatea este ceva normal, firesc, "o alta cale” de a fi, alternativa care nu trebuie sa sperie pe nimeni.
2. O noua filozofie de viata aduce cu sine si o alta abordare a moralitatii. Legalizarile LGBT introduc in moravurile publice o fortare de constiinta. Cei ce nu accepta aceasta alternativa sunt nevoiti sa o accepte, prin forta deciziilor luate de autoritati. In acest fel, incepe un proces interesant de reformare morala a spatiului public, prin cenzura de constiinta adusa forta legii.
3. Reforma morala a spatiului public are consecinte aproape inimaginabile pentru societate. Dar nu de societate cred ca le pasa celor ce au pus la cale aceasta reforma ci de…economie. Ganditi-va ca economia este influentata in mod major de morala. Atunci cand o economie bazata pe niste principii morale isi atinge limitele, ce faci mai departe? Modifici morala in baza careia functioneaza. Asa apar modificarile de sistem economic, care se intampla destul de lent, la scara catorva generatii. Nici un sistem economic nu va functiona, daca indivizii care il compun (cetatenii, in fond) nu sunt convinsi ca "asa e bine, asa e normal”.
Cum capitalismul si-a cam atins limitele (o spun marii analisti si criza globala o demonstreaza din plin), probabil ca strategii economiei globale pregatesc altceva. Nimeni nu stie sa spuna exact ce, dar din ce in ce mai multe voci spun ca actualul capitalism trebuie sa sufere niste transformari. Pentru asta insa, este nevoie de ceva reforma morala. Ori, in conditiile in care crestinismul a dominat Occidentul secole intregi, nu se poate intampla decat prin izolarea acestuia in zona privata, scoaterea sa din zona deciziilor publice.
Separatia de filozofia crestina aduce si un alt beneficiu, mai ales statelor puternic dezvoltate: tinerea religiei la distanta. Iar asta se potriveste foarte bine Occidentului, care este din ce in ce mai dominat de. islam. Practic, vorbim de o strategie a Occidentului in fata amenintarilor teroriste, care sunt in totalitate justificate religios: nelasand religia in zona deciziilor publice, Occidentul evita provocarea extremistilor islamisti. De care Occidentului ii este foarte frica, pentru a nu se infrana procesul de crestere economica. In fond, e ca dintotdeauna: cand la poarta bogatului apar rasculatii, se ivesc si strategiile de linistire a revoltei.
(Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe reporterntv.ro)
.-
Casatoria e o minune pe pamant
Publicat in : Nunta -
Rugaciunea parintilor pentru casatoria fiului lor
Publicat in : Rugaciuni - Rugaciuni Ortodoxe -
Cununia si casatoria civila
Publicat in : Drept bisericesc -
Casatoria de levirat
Publicat in : Iudaism
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.