Prezicerea lepadarii lui Petru

Prezicerea lepadarii lui Petru Mareste imaginea.

Prezicerea lepadarii lui Petru (Ioan XIII, 36-38)

Apostolii inteleg cu greu cuvantarea Mantuitorului. Nefiind inca Duhul Sfant coborat asupra lor, ca sa le descopere tot adevarul, ei nu sunt capabili sa patrunda cu mintea profetia Mantuitorului despre Patimile cane vor incepe peste cateva ore si mai ales despre invierea si inaltarea Sa la cer.

De aceea cand Domnul le spune: "Fiilor, inca putin sunt cu voi. Ma veti cauta si precum am zis Iudeilor ca unde merg Eu voi nu puteti veni, va zic si voul acum" (Ioan XIII,33), Sf. Apostol Petru intervine intreband: "Doamne nude mergi?" (Ioan XIII, 36).

a) Simon Petru credea poate ca Iisus va merge cumva in afara de Palestina, cum faceau rabinii care plecau sa converteasca pe pagani, ori ca se va ascunde undeva, ca sa nu fie prins de catre cei ce-I voiau moartea. Domnul ii raspunde: "Unde merg Eu, tu nu poti veni acum dupa Mine, dar mai pe urma vei veni" (Ioan XIII, 36)

b) Acest raspuns umple de bucurie inima Sfantului Petru, desi mintea lui e inca departe de a-l intelege cum se cuvine. Totusi, spre a-si arata iubirea si devotamentul fata de Domnul, zice: "Doamne, pentru ce nu pot veni acum? Sufletul imi voi pune pentru Tine" (Ioan XIII, 37). Si Simon Petru s-a tinut de aceasta fagaduinta, dar nu "acum", cum promite laudandu-se, ci abia dupa treizeci si sapte de ani si in Roma, cand va fi rastignit, plin de umilinta, cu capul in jos, ca sa nu se asemene el cu Domnul. "Acum", Simon Petru este mai aproape de lepadare decat de martiriu. De aceea Mantuitorul ii spune, privindu-1 cu intristare: "Sufletul iti vei pune pentru Mine? Amin, amin graiesc tie: Nu va canta cocosul pana ce nu te vei lepada de Mine de trei ori" (Ioan XIII, 38). Cocosii canta pentru a treia oara inainte de aurora diminetii, deci dupa a treia straja din noapte.

Prezicerea lepadarii lui Simon Petru este istorisita si de sinoptici. Sf. Ioan, de acord cu Sf. Luca, o plaseaza in sala Cinei in timp ce Sf. Matei si Sf. Marcu o plaseaza ceva mai tarziu si anume in drum spre gradina Ghetsimani. Nepotrivirea nu-i greu de armonizat. Fericitul Augustin, urmat de majoritatea comentatorilor romano-catolici, cred ca Mantuitorul a prezis de doua sau chiar de trei ori lepadarea lui Petru. Alti comentatori, nu mai putin numerosi, cred ca Evanghelistii relateaza unul si acelasi fapt, randuindu-l insa in contexte diferite, cum cere planul fiecaruia. Mai probabila ni se pare opinia celor din urma (Matei XXVI, 34-35; Marcu XIV, 30-31 si Luca XXII, 31-32).

Pe aceeaşi temă

30 Martie 2012

Vizualizari: 3925

Voteaza:

Prezicerea lepadarii lui Petru 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE