
† NICOLAE
din mila lui Dumnezeu
Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din cele doua Americi
Iubitului cler si dreptmaritorilor crestini,
pace si bucurie de la Hristos Domnul,
iar de la noi arhiereasca binecuvantare.
Ca pentru noi s-a nascut Prunc tanar,
Dumnezeu Cel mai’ nainte de veci.
(Condacul Nasterii Domnului)
Preacucernici Parinti,
Iubiti Credinciosi,
In aceasta zi de praznic imparatesc, va vestesc si eu ca Dumnezeu cel mai ”inainte de veci” s-a nascut ca si ”Prunc tanar” aducandu-ne fiecaruia bucurie si mare nadejde. Bucuria este desprinsa din cea a sfintei familii si a ingerilor vestitori ai minunii din ieslea Betleemului, nadejdea este cea a mantuirii prin nasterea acestui ”prunc tanar”.
Bucuria Nasterii Domnului este descrisa in cantarile din aceasta zi de mare sarbatoare: ”Sa se bucure cerul, sa se veseleasca pamantul! Ca S-a nascut mielul lui Dumnezeu”; ”Veseliti-va, dreptilor, ceruri, bucurati-va, saltati, muntilor, caci S-a nascut Hristos”; ”Puterile cerurilor se bucura si pamantul cu oamenii se veseleste”. Este bucuria vestirii implinirii profetiilor, a coborarii lui Dumnezeu pe pamant, a ”apropierii Imparatiei lui Dumnezeu”. Dar este si bucuria nasterii unui copil ca si semn al binecuvantarii lui Dumnezeu.
Sa ne amintim ca parintii Fecioarei Maria, Ioachim si Ana, nu aveau copii. S-au rugat cu staruinta ani indelungati, au avut rabdare si si-au pus nadejdea in ajutorul si lucrarea lui Dumnezeu. Si Dumnezeu le-a ascultat rugaciunea si i-a binecuvantat mai mult decat nadajduiau. Caci ei au cerut un copil care sa ridice semnul neputintei si al lipsei binecuvantarii ce se afla asupra familiei lor. Au primit un copil, pe Fecioara Maria, care il va darui lumii pe Mantuitorul ei. Binecuvantarea lui Dumnezeu asupra acestei familii a reprezentat binecuvantarea neamului omenesc care isi astepta Izbavitorul din pacat si din neputinta.
Mai departe, bucuria si binecuvantarea s-au revarsat asupra Fecioarei Maria la Buna Vestire: ”Bucura-te ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei!” (Luca 1, 28). Maria se afla in rugaciune, asa cum o deprinsese la templu, dar se minuneaza totusi de aceasta vestire. Despre ce binecuvantare putea fi vorba? Arhanghelul ii talcuieste planul lui Dumnezeu cu aceasta fecioara curata: ”Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Si iata vei lua in pantece si vei naste Fiu si vei chema numele lui Iisus.” (Luca 1, 30-31). Pentru o faptura umana ce si-a dedicat viata slujirii lui Dumnezeu aceasta veste este de neinteles. Ce inseamna aceasta binecuvantare potrivita mai degraba unei femei casatorite si dornica sa aduca pe lume copii? Ceea ce intelege si accepta Fecioara este faptul ca vestirea arhanghelului este descoperirea voii lui Dumnezeu. Mantuirea omului se va implini prin binecuvantarea lui Dumnezeu si prin raspunsul Fecioarei ”Iata roaba Domnului, fie mie dupa Cuvantul Tau.” (Luca 1, 38). Raspunsul se refera la purtarea in pantece si, mai apoi, la cresterea unui copil ca rod al binecuvantarii lui Dumnezeu. Raspunsul se refera si la tainica bucurie ca acest copil este randuit de Dumnezeu sa implineasca o misiune, nu una intre altele, ci mantuirea lumii. Si ca ea, Fecioara Maria, s-a facut mijlocul lucrarii lui Dumnezeu.
Intelegem din cele spuse ca Nasterea Domnului ne descopera modul prin care Dumnezeu si-a revarsat binecuvantarea si a aflat calea prin care sa aduca mantuire omului. Dar intelegem si faptul ca orice copil este rodul binecuvantarii lui Dumnezeu asupra unei familii, binecuvantare care aduce multa bucurie. Copilul pe care il daruieste Dumnezeu unei familii are o misiune randuita de Dumnezeu. Parintii se fac partasi acestei misiuni prin aducerea pe lume a copilului, prin cresterea si educarea lui. Parintii Ioachim si Ana sunt numiti ”sfinti, drepti, dumnezeiesti parinti” pentru ca au primit-o pe prunca Maria. Ea insasi a primit numele de ”Nascatoare de Dumnezeu” pentru ca l-a nascut cu trup omenesc pe Fiul lui Dumnezeu. Sf. Ioan Damaschinul spune ca ”acest nume cuprinde intreaga taina a mantuirii”. Taina maternitatii Sf. Fecioare nu se refera insa numai la nasterea fizica. Caci Ea a fost si a ramas Fecioara. Implinirea maternitatii este dragostea jertfelnica. Prin dragostea pentru cel nascut este invins egoismul omului. In aceasta dragoste putem descoperi chipul dragostei pentru semenul nostru, spune Parintele Georges Florovsky. In dragostea pentru copilul nostru putem intelege porunca iubirii semenului ”ca pe noi insine.” De aceea taina Nasterii Mantuitorului din Fecioara Maria descopera taina mantuirii noastre. Parintele Florovsky continua spunand ca dragostea Nascatoarei de Dumnezeu este atotcuprinzatoare. Ea include jertfa pe Cruce a Mantuitorului. Si prin aceasta ne include pe toti cei ce Ii urmam Lui. Dragostea Nascatoarei de Dumnezeu devine desavarsita prin faptul ca Ea este ocrotitoarea crestinilor si rugatoare pentru noi.
Preacucernici parinti, iubiti credinciosi,
La sarbatoarea Nasterii Domnului se cuvine sa ne amintim aceste semnificatii ale nasterii copilului ca si semn al binecuvantarii lui Dumnezeu care aduce bucurie familiei. In lumea noastra tot mai indepartata de Dumnezeu avem ispita de a uita ce reprezinta un copil, ca si pe cea de a urma lumii in a nu dori copii. Parintii crestini nu trebuie sa uite responsabilitatea pe care o au inaintea lui Dumnezeu. Sf. Apostol Pavel ne incredinteaza ca femeia se mantuie prin nastere de prunci, aceasta insemnand nu numai nasterea lor pentru lumea de aici, ci si pentru Imparatia cea vesnica prin botez. Dupa exemplul Maicii Domnului, maternitatea si paternitatea se refera la dragostea jertfelnica pentru copii. Aceasta inseamna educatia lor crestina, impreuna petrecere cu ei prin ispitele acestei lumi, exemplul de viata duhovniceasca in familie. Familiile care implinesc aceste lucruri se fac impreuna lucratori cu Dumnezeu si implinitori ai vointei divine.
La acest praznic luminat va doresc tuturor ca Pruncul Iisus sa va aduca binecuvantare si bucurie. Va doresc sa va bucurati de fii pe care vi i-a daruit Dumnezeu, de cei trupesti si de cei duhovnicesti. Va doresc sa aflati calea mantuirii in Biserica si sa ii tineti strans de mana pe toti cei dragi pe aceasta cale.
Va imbratisez frateste in Hristos Domnul si va urez sa petreceti sfintele sarbatori ale Craciunului, Anului Nou si Bobotezei cu sanatate, pace si bucurii duhovnicesti.
La Multi Ani!
Al vostru frate intru rugaciune catre Dumnezeu
si doritor de tot binele ceresc,
†NICOLAE
Chicago, Praznicul Nasterii Domnului, 2012
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.