
Candva un oras infloritor aflat pe valea fertila a raului Lycos, orasul Colose este in prezent aproape dat uitarii. In afara importantei biblice, situl anticului Colose, astazi un “morman” de pamant, este vizitat rareori.
Colose – istorie si localizare
Colose se afla in Turcia, in apropierea raului Lycus (in prezent Aksu Cay), cel mai important afluent al raului Meander. Asezat in regiunea frigiana a Asiei Mici, orasul se afla la aproximativ 190 km este de Efes. In timpul sec. 5-4 i.Hr. Colose a fost un oras mare si prosper. In acea vreme orasul cel mai influent din valea raului Lycos, Colose avea sa fie ulterior devansat in timpul perioadelor elenistica si romana de catre orasele vecine Laodiceea si Ierapole. Industria textila a inflorit in aceasta regiune, mai ales datorita caliotatii superioare a lanii produse aici.
Prosperitatea economica a orasului a fost avantajata de pozitia strategica a orasului, aflat pe ruta principala dintre coasta Marii Egee si Eufrat. Asemenea Laodiceei si Ierapolei, Colose a avut de suferit din cauza unor cutremure de pamant care au avut loc in Valea Lycusului in anii 60 d.Hr. Din secolul al IX -lea asezarea a fost abandonata, locuitorii mutandu-se in orasul aflat in apropiere, Chone (astazi Honaz).
Orasul Colose in Noul Testament
Ne amintim de orasul Colose in principal deoarece una dintre Epistolele Noului Testament este adresata “Sfintilor si credinciosilor frati intru Hristos, care sunt in Colose” (Col 1:2). In afara acestei singure referinte, orasul Colose nu mai apare in Noul Testament. Epistola catre Coloseni apartine Sfantului Apostol Pavel, chiar daca unii biblisti au contestat autenticitatea acesteia, afirmand ca a fost scrisa de catre un ucenic anonim al Apostolului.
Sfantul Apostol Pavel nu vizitase crestinii din Laodiceea inainte de a scrie epistola. In Coloseni 2:1 crestinii din Laodiceea sunt mentionati ca numarandu-se printre cei care nu-l vazusera inca pe Pavel. Intemeietorul Bisericii din Colose a fost Epafras, care a slujit nu numai comunitatea din Colose, ci si pe cele din Laodiceea si Ierapole (Col. 4:13). Potrivit Col. 4:9, sclavul Onisim era de asemenea din Colose. In legatura cu fuga acestul sclav, Pavel ii scrie lui Filimon, stapanul acestuia, care trebuie sa fi trait in Colose, informandu-l asupra intoarcerii lui Onisim, spunnadu-i de asemenea lui Filimonsa-l treateze pe acestea ca pe un frate in Hristos. Scrisoarea catre Filimon este adresata nu doar acestui destinatar, cat intregii biserici care se aduna in casa sa din Colose.
Colose – vestigii si monumente
Situl orasului Colose a fost descoperit in 1835 de catre W.J. Hamilton, in prezent fiind in asteptarea unor sapaturilor arheologice mai ample. Vizitatorii pot fi dezamagiti deoarece nu au fost scose la lumina numeroase vestigii. Pe partdea sudica a raului este locul pe care se afla anticu; acropolis al orasului Colose. Se pot observa ruinele unor cladiri precum si fragmente dintr-un zid de aparare. Din varful dealului - ce poate fi urcat cu usurinta - este ni se ofera o frumoasa imagine de ansambu asupra intregii vai. Urcand pe cursul superior al raului, intalnim necropola orasului, unde au fost descoperite cateva morminte cu lespezi orizontale.
La ruinele orasului Colose se poate ajunge, urmand autostrada 320 din Denizli catre Dinar. Dupa aproximativ 19 km din Denizli, se vireaza la dreapta pe ruta catre Honaz. Dupa inca 6 km , se vireaza la stanga. Locul anticului Colose se gaseste pe partea dreapta, la o distanta de aproximativ 10 km.
Radu Alexandru
-
Epistola catre Romani
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.