Stanca Sfintei Ecaterina

Stanca Sfintei Ecaterina Mareste imaginea.

Stanca Sfintei Ecaterina este situata in varful muntelui omonim (Gebel Katrin), la altitudinea de 2400 m, in sudul Peninsulei Sinai. Reprezinta un important loc de pelerinaj deoarece, potrivit traditiei, aici au fost descoperite moastele Sfintei Ecaterina.

Provenind dintr-o familie de rang inalt din orasul Alexandria Egiptului, Sfanta Ecaterina a primit o educatie aleasa. Cand avea doar 18 ani, Sfanta Ecaterina l-a infruntat pe imparatul roman Maximianus, cunoscut drept unul dintre cei mai violenti persecutori ai crestinilor. Nu doar imparatul a primit mustrarea tinerei Ecaterina, ci si filosofii pagani de la curtea lui, acestia convertindu-se pana la urma la crestinism.

Stanca Sfintei Ecaterina

Sfanta Ecaterina a fost trasa pe roata, simbol care apare si in icoanele ce o reprezinta, iar pe 25 noiembrie 305, a fost decapitata. Cinstitele ei moaste le-au luat in acel ceas sfintii ingeri, "precum s-a vazut de credinciosii cei vrednici” si le-au dus cu cinste in Muntele Sinai.

Stanca Sfintei Ecaterina

In secolul al IX-lea, la cinci sute de ani de la martiriul Sfintei Mucenite Ecaterina, un calugar a avut o vedenie in care se facea ca trupul plin de lumina al Sfintei Ecaterina era ridicat de ingeri pe un varf in apropiere de Muntele Sinai, unde a ramas neatins.

Urmand sfatul acestui vazator cu duhul, calugarii de pe Sinai au urcat pe varful respectiv si aici, au dat peste moastele sfintei. De atunci varful poarta numele Sfintei Ecaterina.

Capela Sfanta Ecaterina

Aceasta traditie este confirmata in multe insemnari de calatorie ale pelerinilor, cel mai timpuriu datand din secolul al XIII-lea. A fost de asemenea reprezentat in multe lucrari de arta.

Trupul sfintei a fost asezat intr-o racla aurita in Manastirea ce avea sa fie cunoscuta incepand cu secolul al XI-lea, ca Manastirea Sfinta Ecaterina.

Capela Sfanta Ecaterina

Ulterior, stanca a fost incorporata in bema unei capele, inchinate Sfintei Ecaterina. Data exacta a constructiei este necunoascuta. Cladirea este mentionata in unele insemnari de calatorie ale pelerinilor, incepand cu sec. al XVI-lea.

Capela Sfanta Ecaterina

Capela actuala este formata dintr-o singura nava , cu bema inspre rasarit. Zidurile sunt realizate din piatra fiind tencuite pe interior. Destul de recent, capela a fost restaurata.

Radu Alexandru

Stanca Sfintei Ecaterina

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 10730

Voteaza:

Stanca Sfintei Ecaterina 5.00 / 5 din 2 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Vasa NastaPostat la 2011-06-12 08:24

    Va multumesc pentru articol !

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE