'Cad si ma ridic, cad si ma ridic!'

'Cad si ma ridic, cad si ma ridic!' Mareste imaginea.

Astăzi, mai mult ca oricând, avem de-a face cu o avalanşă a căderilor. Zi de zi, ceas de ceas, auzi, a căzut cutare, a căzut cutare. Nu mai vorbim de mass-media, care merge din căderi în căderi, nicio urcare. Acesta e rolul ei, de îndobitocire a oamenilor. Rar, în sărbători, mai auzi câte o veste bună, o ridicare. Desigur, că e vorba de căderile şi urcările duhovniceşti. Trăim în era căderilor. Paradoxal, avem de-a face şi cu o explozie cerească de har dumnezeiesc, înmulţindu-se vindecările miraculoase prin credinţă. Acolo unde există întuneric, e şi o scânteie de lumină, acolo unde păcatul se înmulţeşte, harul sporeşte. În mâlul acela stricăcios şi în balta urât mirositoare, de acolo vezi că răsare un nufăr alb-gălbui strălucitor. Aşa se întâmplă şi în viaţa duhovnicească, de acolo, de unde te aştepţi mai puţin, ţâşneşte harul.

Sfinţii Părinţi ai Filocaliei, marii duhovnici de ieri şi de azi, susţin cu o singură voce, vocea lui Hristos, că până la căderea finală există mai multe trepte ale căderii. Părerea proprie despre un anumit lucru că este bun sau rău, mai mult rău. Părerea că orice ar fi te vei descurca. (Aici, pericolul cel mai mare îl reprezintă judecarea altor persoane. Sunt întâmplări adevărate care ne avertizează cu privire la judecarea altora. Câţi dintre noi a vorbit pe unul sau pe altul despre o anumită cădere, despre un anumit păcat şi la nici o lună de zile persoana respectivă a făcut acelaşi păcat. Adică, păcatul trage păcatul). Încrederea în propriile tale forte, că vei invinge singur orice obstacol. (Dacă primeşti gândul încrederii în sine, spune Sfânta Scriptură, urmează căderea. Dacă ai căzut din credinţă, chiar şi în gând, spun Sfinţii Părinţi, să te aştepţi la căderi grabnice, din ce în ce mai mari). Folosirea tehnologiei până la dependenţa de aceasta, adică înlocuirea realităţii înconjurătoare cu virtualul. În curând, oamenii nu vor mai comunica decât prin mijloace tehnologice. Deja a apărut fenomenul când două persoane sunt în acelaşi magazin, sau chiar unul lângă altul şi vorbesc pe mobil. (De curând, am întrebat un copil de 10 anişori în faţa casei, arătându-i un pom fructifer. „Nu ştiu” a răspuns copilul. Este un cireş. „Nu cred. Că nu seamănă cu pomii din jocurile mele de pe calculator”, spune cel mic). Renunţarea la mărturisire, la spovedanie, din orgoliu, de ce să ştie altul păcatele mele? Oricum, cei care nu merg la spovedanie, mai devreme sau mai târziu vor merge la psiholog sau psihiatru, dar pierde vindecarea sufletească, iertarea păcatelor. Căderea totală va fi atunci când oamenii vor primii cip-urile, pentru că aceasta înseamnă lepădarea de Hristos şi căderea din harul lui Dumnezeu.

Soluţia pentru rezolvarea căderilor diferă de la caz la caz, de la duhovnic, la duhovnic. Un tânăr merge la un duhovnic şi-l întreabă: „Părinte, ce să fac ca să mă mântuiesc?” „Căsătoreşte-te cu o prostituată, arată-i calea lui Hristos şi te vei mântui! Asta să faci!” Peste şapte ani, cine erau cei mai căutaţi din acea parte a lumii, pentru sfat duhovnicesc: prostituata şi tânărul. Aţi văzut ce poate face ascultarea de duhovnic! O soluţie generalizată ar putea fi aceasta: Să ai un duhovnic, de care să asculţi ca de Dumnezeu. Mulţi caută duhovnici mari, fără a şti că renumele unui duhovnic îl dau ucenicii acestuia, care fac ascultare faţă de duhovnic. Mulţi duhovnici au devenit cunoscuţi datorită fiilor lor duhovniceşti. Părintele Cleopa spunea că nu mai avem duhovnici buni pentru că nu mai sunt fii duhovniceşti. Aici e marea tragedie. Să te pocăieşti, să renunţi la păcate, să-ţi schimbi viaţa. Să participi la Sfânta Liturghie, duminică de duminică şi în sărbători. Ţinerea celor patru posturi de peste an rânduite de Biserică şi mâncare de post în zilele de luni, miercuri şi vineri ale fiecărei săptămâni. Studiul biblic, zilnic. Să ai un program de rugăciune, zilnic măcar rugăciunile începătoare. Să nu uiţi să faci milostenie. Sună telefonul: „Ce faci, frate?” „Cad şi mă ridic, cad şi mă ridic, asta fac, frate”.

Doamne, ajută!
Ştefan Popa



 

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
301 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

23 Iunie 2016

Vizualizari: 1535

Voteaza:

'Cad si ma ridic, cad si ma ridic!' 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE