Camasa lui Hristos

Camasa lui Hristos

Camasa lui Hristos se pastreaza la manastirea Svetithoveli din Georgia

Interviu cu Parintele Alexie Ksutasvili-Lensky, atasatul cultural al Ambasadei Georgiei la Bucuresti

Sosit in Romania, pe urmele Sfantului Antim Ivireanul, Parintele Alexie isi va sustine doctoratul, nu peste mult timp, la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti. Actualmente este vietuitor in obstea Manastirii Antim, si l-a avut ca povatuitor pe Parintele Sofian Boghiu...


Parinte Alexie, cum se impaca serviciul de functionar la Ambasada Georgiei cu canonul calugaresc?

Intr-adevar, e destul de greu sa faci fata regimului de lucru pe care ti-l impune o ambasada, avand in acelasi timp randuiala unui vietuitor in manastire. Insa, fiind doar rasofor si neavand canonul de vietuire foarte aspru, acest lucru imi usureaza oarecum situatia. Poate va intereseaza cum am ajuns sa fiu functionar al Ambasadei? In urma cu un an si jumatate, cand s-a deschis Ambasada Georgiei din Bucuresti, la Ministerul Afacerilor Externe al Georgiei nu s-a gasit nici un diplomat bun cunoscator al limbii romane, iar pentru  ambasada o asemenea persoana era indispensabila, drept care am fost solicitat sa ajut ambasada temporar, ca atasat cultural. Am constatat ca, din pacate, dintre oamenii care ocupa diferite functii diplomatice, nu toti cunosc bine lucruri legate de istoria Bisericii, nici despre rolul si importanta acesteia intr-un stat. Cred ca nu gresesc daca spun ca prezenta mea la ambasada a facut ca unii sa inceapa  sa priveasca putin altfel realitatea din jur si chiar viata lor proprie. Pe de alta parte, noi, oamenii Bisericii, de multe ori, avem anumite idei preconcepute in privinta politicii externe sau interne a statelor carora apartinem. Sa cunosti felul cum gandesc politicienii, argumentatia lor, nu doar din declaratiile oficiale, ci pe viu, de la om la om, pot sa spun ca a fost o experienta pretioasa pentru mine.


Biserica din tara d-voastra este una dintre cele mai vechi Biserici Ortodoxe din lume. Ce puteti sa ne spuneti despre inceputurile ei?

Radacinile Bisericii Georgiene coboara pana la inceputurile crestinismului. Cronicarii bizantini, Eusebiu de Cezareea, Epifanie al Constantinopolului, Epifanie de Cipru si altii, marturisesc despre activitatea misionara din regatul georgian si din provinciile romane cu populatie autohtona georgiana, Pont si Capadocia, a Sfintilor Apostoli Andrei, Matia si Simeon Cananitul, ultimul avandu-si mormantul chiar la noi, langa orasul Suhumi. Sapaturi arheologice din diferite parti ale tarii demonstreaza clar existenta comunitatilor crestine inca din sec. 1-2.

La inceputul sec. 4, in urma activitatii misionare a Sfintei Nina (Nino), cea intocmai cu Apostolii, in timpul domniei Sfintilor Regi Mirian si Nana (317-318), crestinismul devine religie de stat in Georgia. De la inceputul formarii sale, Biserica noastra a fost organizata ca Biserica de sine statatoare, fruntasul ei purtand titlul de Arhiepiscop. Din 468, intaistatatorul Bisericii Iviriei poarta titlul de Catolicos, iar din anul 1012 si pana in prezent - pe cel de Catolicos-Patriarh, subliniindu-se astfel egalitatea in cinste cu alte Biserici Ortodoxe Autocefale.


Daca un pelerin din Romania ar dori sa se inchine la locurile sfinte din Georgia, ce traseu i-ati recomanda?

Cred ca pelerinul trebuie sa-si inceapa drumul sau din capitala Tbilisi, unde neaparat trebuie sa vada Catedrala Patriarhala Sioni, care dateaza din sec. 5 si adaposteste multe sfinte moaste; apoi sa vada bisericile vechi ,  de sec. 6, ca Ancishati si Lurgi Monasteri, sau cetatea medievala Narikala si biserica din sec 12. Un pelerin ajuns la Tbilisi e imposibil sa nu viziteze a doua Catedrala Patriarhala - construita cu prilejul celor 2000 de ani de la Nasterea Mantuitorului, ce impresioneaza prin dimensiuni si frumusetea. De asemenea, trebuie vizitata prima capitala a Georgiei, Mtheta, unde se afla inca o Catedrala Patriarhala, Svetithoveli, in care se pastreaza Sf. Camasa a Mantuitorului Hristos. Pe o raza de aprox. 20 de km de la Mtheta se afla mai multe manastiri - Givari, Siomgvime, Zedazeni, Martkopi, David-Garedji, toate construite in secolul 6. 


Care e manastirea de suflet a georgienilor?

Nu cred ca voi gresi daca as aminti doua;  Svetithoveli, din Mtheta, si Ghelati, de langa orasul Kutaisi.

 

Dar Ivironul?

O, da! Noi, georgienii, suntem un popor foarte bogat, deoarece avem numeroase sfinte locuri si dincolo de granite. Aici trebuie sa amintesc Manastirea Sfintei Cruci din Ierusalim, cateva paraclise georgiene imprastiate prin Tara Sfanta, inclusiv pe Muntele Sinai, un paraclis din pustia Egiptului pe peretii caruia se pastreaza prima inscriptie in limba georgiana, cu caractere specific georgiene (sec. 5). Mai e si Manastirea Bacikovo din Bulgaria, ctitorita in sec. 12 de un print georgian, Ioan Petritoni, supranumit „Adevaratul Filosof“. Un loc deosebit intre aceste biserici si manastiri georgiene din afara tarii il ocupa, desigur, Manastirea Iviron din Sf. Munte Athos, ctitorita, chiar la inceputurile monahismului athonit, de prietenul si impreuna-slujitorul Sfantului Atanasie cel Mare, Sfantul Eftimie Ivireanul. Toate aceste manastiri, afara de locuri de asceza si curatire duhovniceasca, dintotdeauna au fost mari centre de cultura. Nu-i intamplator ca, pana in prezent, lacasuri precum Manastirea de pe Muntele Sinai, Manastirea Sfintei Cruci din Ierusalim, Manastirea Bacikovo din Bulgaria si Ivironul  adapostesc cele mai bogate biblioteci, cu mii de manuscrise georgiene, datorita carora au fost pastrate opere teologice georgiene create incepand inca din sec. 4.

 

Care este Sfantul pentru care georgienii au o evlavie deosebita?

Cu siguranta, Sf. Gheorghe. De aceea, majoritatea bisericilor din Georgia poarta hramul Sf. Gheorghe. Nu intamplator, strainii, inca din Evul Mediu, ne-au numit „Tara lui Gheorghe”, Georgia. Noi, in limba noastra, ii spunem tarii Sakartvelo, fara vreo legatura cu numele Marelui Mucenic.


Se vorbeste, cu privire la tara d-voastra, despre mai multi sihastri ce-au trait prin munti in toata perioada sovietica, asemenea Parintelui Cleopa din Romania...

In Georgia exista o provincie, Abhazia, cu munti inalti si paduri subtropicale. Aceasta regiune e cunoscuta ca adapost al multor pustnici, al caror numar exact al nimeni nu-l stie. Sunt doar cativa cei ce cunosc poteci ascunse, prin munti si paduri, spre colibele sihastrilor. Mi-aduc aminte de o intamplare reala, povestita de Patriarhul Georgiei, Ilia. In muntii Abhaziei pustniceau doua maici, care intr-o zi au vazut ca de coliba lor se apropia un urs urias. De frica, maicile s-au ascuns in coliba. Ursul, apropiindu-se de coliba, a inceput sa geama, privind spre usa si fereastra acesteia. Doar atunci maicile au observat ca ursul avea ceva infipt intr-o laba si sangera. Ele au inteles ca ursul venise, de fapt, sa ceara ajutor. Atunci, luand curaj, cu nadejde in Dumnezeu, au deschis usa si au reusit sa scoata teapa din laba ursului si sa-i opreasca sangerarea. Ursul a plecat, dar, peste cateva ore, s-a intors aducand un snop mare cu stiuleti de porumb, pe care se pare ca-l smulsese din vale. Astfel le-a multumit el maicilor pentru fapta lor buna. Patriarhul stia aceasta de la un duhovnic al maicilor respective.

 

Cum este viata duhovniceasca din manastirile georgiene dupa ultima prigoana, cea comunista?

In perioada comunista, viata monahala din Georgia a fost aproape desfiintata, functionand doar 3 sau 4 manastiri, cu cate 2-3 monahi sau monahii. Acum s-au redeschis peste 60 de anastiri si au cateva sute de vietuitori. 


Am fost la premiera filmului „Antim Ivireanul”, remarcabila realizare crestina a cunoscutului regizor gruzin Ghiuli Ciohonelidze. Cand credeti ca va rula si pe ecranele romanesti?

Greu de spus. Sunt multe obstacole tehnice, financiare si birocratice, dar Ambasada Georgiei din Bucuresti va depune eforturi ca publicul larg din Romania sa poata vedea cat de curand acest minunat film.

Interviu realizat de Gheorghita CIOCIOI
Lumea credintei, anul II, nr 5(10)

 

29 Iunie 2012

Vizualizari: 11032

Voteaza:

Camasa lui Hristos 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact