Cand cineva este acuzat pe nedrept, este bine sa se indreptateasca?

Cand cineva este acuzat pe nedrept, este bine sa se indreptateasca? Mareste imaginea.

Atunci când cineva este ocărât sau acuzat pe nedrept, pentru a nu-şi părăsi starea de pocăinţă este bine să se îndreptăţească, să încerce sa-I convingă pe celălalt de nevinovăţia sa, sau să se lase în mâna lui Dumnezeu?

Răspuns:
Cred că depinde de măsura credinţei noastre. Sfântul Ioan Scărarul ne spune că cel care se îndreptăţeşte pe sine îşi urăşte propriul suflet. Chiar dacă suntem acuzaţi pe nedrept, dacă avem credinţa şi tăria de a ne smeri pe noi înşine, atunci vom fi asemenea Domnului, Care a fost răstignit pe nedrept. Toată tragedia, chiar şi în viaţa creştină, vine din faptul că nu suntem dispuşi să primim nedreptatea. Cu toţii vrem să ne îndreptăţim pe noi înşine. Dar a suferi nedreptatea ne face asemenea Fiului lui Dumnezeu. Desigur, fiecare în măsura credinţei sale.

Sfântul Ioan Scărarul ne pune la îndemână, mai ales nouă monahilor, un îndreptar cu totul aparte, după care să cunoaştem cât de mult am sporit în viaţa duhovnicească. El nu ne spune că cel care se roagă o oră sau posteşte două zile pe săptămână sau toată săptămâna a pus piciorul pe prima treaptă a scării spre desăvârşire; nici că acela care priveghează toată noaptea şi arată multă râvnă a ajuns pe cea de-a doua treaptă. El spune, însă, că dacă suntem ocărâţi sau defăimaţi şi primim lucrul acesta fără să ripostăm, atunci am păşit pe prima treaptă a scării către desăvârşire; dacă ne-am rugat pentru cel ce ne-a supărat, am urcat pe cea de-a doua treaptă; dacă neam rugat pentru cel care ne-a mâhnit şi ni s-a făcut milă pentru răul pe care l-a pricinuit sufletului său, vărsând chiar şi lacrimi de compătimire pentru el, am pus piciorul pe cea de-a treia treaptă a scării. Şi aşa mai departe.

Arhimandritul Zaharia Zaharou

Fragment din cartea "Cunoscute mi-ai facut mie caile vietii", Editura Episcopia Devei si Hunedoarei

Cumpara cartea "Cunoscute mi-ai facut mie caile vietii"

Pe aceeaşi temă

05 Decembrie 2018

Vizualizari: 546

Voteaza:

Cand cineva este acuzat pe nedrept, este bine sa se indreptateasca? 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE