Candela - busola de orientare a crestinului

Candela - busola de orientare a crestinului Mareste imaginea.

Cuvântul „candelă" vine de la grecescul „kandila", însemnând „lampă veghetoare", dar și „ghid de orientare”. Candela este o atenționare la o stare de continuă trezvie, la o priveghere continuă, dar și un ghid de orientare pentru cel care și-a pierdut orientarea, care și-a pierdut direcția. Ea ne îndeamnă la rugăciune, la smerenie, la simplitate, ne mângâie și odihnește sufletele. Candela reprezintă scânteia divină din fiecare om, care nu trebuie să se stingă niciodată, simbolizând dumnezeirea, pe Hristos. De aceea, se spune că fiecare casă de creștin trebuie să aibă o candelă aprinsă, pentru ca acea familie să fie condusă de Iisus Hristos.

La intrarea în fiecare biserică, ne întâmpină, pioasă, candela, semn că acolo este sălașul dumnezeirii și că se cuvine să avem o atitudine cuviincioasă, evlavioasă și plină de smerenie. Eventual. Să ne închinăm, să spunem o rugăciune și să medităm la faptele noastre, la viața noastră. În mod fizic, candela se prezintă sub forma unui vas, care poate avea diferite forme și dimensiuni, plin cu ulei, pe suprafața căruia plutește o mică plută ce susține un fir de bumbac, care se aprinde și arde lin, sub forma unei flăcări mici. Se completează permanent cu ulei, iar la anumite perioade de timp se curăță. Ea se așază pe o măsuță, în fața unei icoane (icoana cu Iisus Hristos sau Maica Domnului) sau este atârnată pe un suport fixat în perete. În biserică, există candele la icoanele mari de pe catapeteasma și câte o candelă în pronaos și naos. Pe masa din Sfântul Altar arde permanent o candelă.

La o întâlnire cu Părintele Paisie Olaru de la Sihla i-am mărturisit gândul meu de a mă face călugăr, deși eram foarte tânăr și el mi-a spus așa: „Tinere, nu te mai gândi la mănăstire, ci gândește-te la o casă a ta pe care să o faci tu mănăstire!”, iar eu am întrebat, cum se face acest lucru? Părintele a tăcut o vreme, apoi mi-a spus: „Pentru a pune început bun, îți trebuie o candelă, o icoană cu Domnul Iisus Hristos, Biblia, Psaltirea și o carte de rugăciuni. În continuare, te va învăța candela ce trebuie să mai faci, esențial este să te rogi...”.

Iată, cât de importantă este o candelă... Candela nu este numai un ghid de orientare, ci este și un bun învățător în cele duhovnicești, în lucrurile folositoare pentru mântuirea sufletului. Mai mult, uleiul de la candelă este un „medicament”, cu care mulți creștini se vindecă de anumite boli și de aceea, pentru creștini cu boli grave se recomandă să ia o candelă de la o mănăstire, unde a stat aprinsă multă vreme și care poate face minuni.

În România, dar și la Ierusalim și la Sfântul Munte Athos există multe biserici, multe mănăstiri, unde candela stă aprinsă de secole, străbătând veacurile până în vremurile noastre, menținând vie flacăra credinței creștine, a Cuvântului cel întrupat, al Domnului Iisus Hristos. Mergeți în pelerinaje la aceste locuri sfinte și vă veți umple de credință puternică, de dragoste adevărată și multă nădejde, cu care să putem trece cu bine, multele și grelele încercări ale timpurilor noastre.

Ștefan Popa
 

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
504 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

23 Mai 2024

Vizualizari: 363

Voteaza:

Candela - busola de orientare a crestinului 5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

candela candelele

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE